Okt-30: Reclame-Ellende

Voor de zoveelste keer lees ik dat (in dit geval medebloggers) hun adblockers uit moeten zetten. Sommige bloggers en andere websitemakers geloven nog steeds in internetreclame. In dit geval zouden de bezoekerstellers ook last hebben van de adblockers. Als dat zo is, dan zit daar niet mee. Ik blog niet om het aantal bezoekers te tellen.

Zelf heb ik een prima adblocker waar ik graag reclame voor maak; uBlock Origin. Reclames op het internet zijn irritant en missen bij mij elk doel. Ze zijn gericht op grote bedrijven of bedrijven verderweg. Zelf haal ik mijn spullen het liefst om de hoek bij een leuk klein winkeltje. Wat dat betreft tref ik het nog, in de Alkmaarse Binnenstad is erg veel te koop. Alleen die winkeltjes krijgen het steeds lastiger door de internetreclames. Daar wil ik dus niet aan meewerken.

In het algemeen heb ik een hekel aan reclames. Biedt iets goeds aan tegen een goede prijs en lever bijvoorbeeld geen troep met veel reclame daaromheen. Radio luister ik niet tussen 5 minuten voor en 10 minuten na elk heel uur. Je wordt mal van alle zielige reclame, die op vrijwel alle radiostations te horen is. Ze doen dat omdat die reclameserie onderbroken wordt door nieuws, weer en verkeersinfo. Het nieuws wil ik wel weten en lees ik dus elk moment van de dag reclamevrij op Teletekst. TV is niet veel beter; Uitzendinggemist is wat dat betreft een uitkomst.

Huis-aan-huis-reclame is natuurlijk ook zeer berucht. Een groot deel houdt dit tegen met Nee-Nee-stickers. Het gaat dan juist wel om winkels uit de buurt. Dus eigenlijk zou ik daar meer mee moeten hebben. Adblockers op het internet zie ik in elk geval niet anders dan een Nee-Nee-sticker of het uitschakelen van de radio als de reclames daar beginnen.

Ook langs de sportvelden verzieken reclames uit uitzicht. Tegenwoordig zelfs met bewegende ellende. Je zult maar een seizoenskaart hebben en daar wekelijks door die reclames afgeleid worden. Dat afleiden gebeurt ook op stations en langs de weg. Dat laatste vooral bij drukke kruispunten. Reclame sluit ik dan ook niet uit als ongelukkenveroorzaker.

Reclamemakers zijn helaas ook zeer goed in hun vak, waardoor een groot deel van de mensheid verslaafd is gemaakt aan sigaretten, alcoholische drank en dikmakend voedsel. Dat levert onzettend veel doden en zieken op. Regeringen lukt het niet om voldoende tegenreclame te maken. Dat verslaven aan producten gaat via de jeugd die het best te beïnvloeden is. Denk Verstappen, die zo reclame maakt voor een Oostenrijks jeugdwatertje met wat zout, suiker en cafeïne. Idd bekend van het zwerfvuil. Als Verstappen te oud wordt en de jeugd niet meer aanspreekt, dan zal het mij niet verwonderen als ie vervangen wordt door iemand waar meer omzet mee wordt gehaald.

Van mij mag het wel eens goed onderzocht worden hoe schadelijk reclames zijn voor de gezondheid en het milieu.

Daarbij betreft het vrijwel altijd ‘sigaren uit eigen doos’. De reclames worden terugverdient op een duurder of slechter product. De enige die van reclames beter worden zijn de reclamemakers zelf. Producten als voeding, apparaten of zorgverzekeringen worden een stuk goedkoper als we reclames volledig afschaffen.

Opvallend is ook dat de lijnbussen volledig met reclames beplakt (hier in Alkmaar) vrijwel leeg rondrijden. Schijnbaar leveren die reclames voldoende op om die bussen in de vaart te houden. Op personenauto’s zie je op een uitzondering:

na vrijwel geen reclame. En dat is vreemd. Waarom wel reclames op een blog, terwijl dezelfde mensen jaarlijks een veelvoud aan autokosten kwijt zijn en dat niet dekken met ‘shirt’reclame.

En ik schrijf wel steeds reclame, maar eigenlijk is het de marketing die hierachter zit. Zij stimuleren niet alleen reclames, maar zitten ook achter het bespioneren en beïnvloeden van Facebook-klanten om op die manier geld te verdienen. Het schijnt zo ver te gaan dat zelfs Trump zijn presidentschap er aan te danken heeft.

Bedoeld of onbedoeld woet het ook verder. Zo houden TV-programma’s rekening met de adverteerders. Die willen ze niet kwijtraken en om die reden slikken ze regelmatig kritiek of hele onderwerpen in. Bij kranten was er een rare wisselwerking te zien. Omdat de abonnees afnamen werd er meer ingezet op reclame. En dat zorgde er weer voor dat abonnees afhaakten.

Voor mij is het duidelijk dat reclame en marketing veel ellende oplevert. Het zal ook niet zomaar verdwijnen. Maar ik zal zeker niet de enige zijn met een Nee-Nee-sticker op deur en een adblocker in m’n browser, die ook producten mijdt waar teveel reclame voor wordt gemaakt. Sterker nog; bij teveel reclame krijg ik argwaan en verwacht ik dat er iets mis is met het product.

Advertentie

Geplaatst op 2018-10-30, in Milieumatig, RTV-matig, Shopmatig, Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

  1. Je hebt natuurlijk gelijk maar ik moet je zeggen … ik ben goed in het NIET zien van al die ellende. Lees: reclame. Alsof ik ben getraind in er NIET naar kijken. Ik weet dat op mijn weblog reclame verschijnt want ik gebruik de gratis versie van WordPress. Moet ik dat uitschakelen en abonnementsgeld betalen? Ik zal het overwegen maar eerlijk gezegd ben ik in de 8 jaar dat ik blog nog nooit erop aangesproken. Nooit en door niemand.

  2. Die blocker heb ik ook. Toch komt bij kranten.com veel reclame langs waarbij de pop-ups irritant zijn.
    Voor papieren reclame heb ik de nee-neesticker juist weggehaald omdat iemand me wees op de clubkas. Solidair zijn en zo. Een lachertje want het levert ze heel weinig op.

  3. @Koen: Op dit blog zitten dezelfde reclames, maar mijn adblocker houdt die tegen. Ik zie ze bij jou dus net zo min. Als bloggers ingelogd zijn, dan zien ze de advertenties op hun eigen blog ook niet. Zelf ga ik er van uit dat WordPress genoeg aan mij verdient zonder dat ik hun reclames zie. Dwz daar zou ik niet op klikken en dus hebben ze net zo min via mij inkomsten daaruit. Maar door te bloggen komt wordpress beter in zoekmachines. Dat kan uiteindelijk voor hen geld genereren.

  4. @Bertie: Je kunt reclames toevoegen aan de adblocker via de rechter muisknop.

  5. Ik heb m’n hosts file aangepast en heb daarnaast ook nog een adblocker. Voor mijn selfhost wordpress gebruik ik Jettpack en die houdt cijfers bij, maar ik geil daar ook niet op. De tijd dat ik met een counter werkte ligt al een hele tijd achter me. Ik vind het leuker om een paar goeie reacties te krijgen dan 2k kijkers op een log. Als een site me vraagt mijn adblocker te deactiveren ben ik weg.

  6. @John: Zo’n deactivatieverzoek laat ik door uBlock ook van het scherm halen. Meestal lukt dat. ;-)

  7. Ik heb het gevonden, nooit aan gedacht. Bedankt.

  8. Ik heb mijn browser ook helemaal dichtgespijkerd, en al ik wat wild aan het browsen ben doe ik dat anoniem.

  9. Ik heb een sticker op de voordeur, een enkele keer glipt de afhaalpizza door de bus, maar doorgaans gaat het goed. De adblocker op de pc werkt naar mijn zin. Deactiveren, geen sprake van.
    Naar statistiek kijk ik nooit. Ik blog voor mijn plezier en de inhoud is een ratjetoe. Ik ben me bewust dat niet iedereen dat interessant vindt. Neemt niet weg dat Ik blij ben met een klein aantal vaste lezers op mijn blog. .

  10. Je hebt groot gelijk. Als ik een melding zie dat ik die blocker uit moet zetten dan blokkeer ik diemelding ook. Cookies vind ik ook irritant. En als blogs teveel reclame plaatsen zogenaamd gesponsorde zooi dan verdwijnen die ook uit mijn leeslijst. Geen reclame zou een uitkomst zijn maar dat is helaas een utopie.

  11. @Villasappho: Ik gebruik ook een add-on die automatisch de cookies accepteerd. Scheelt een berg irriatie.

  12. Ik heb niet zo veel last van reclames, ik krijg er niet zoveel, dus ik weet niet helemaal goed waar jullie het over hebben.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: