Nov-21: Pictogram

Een paar weken geleden bekeek ik weer eens een uitzending van Klokhuis. Deze ging over pictogrammen. Iets waar ik als beelddenker zeker wat mee heb. Eigenlijk zijn de iconen op een desktop of smartphones ook pictogrammen die je direct de indruk moet geven welke app je start. Chinese karakters zijn ook ontstaan uit pictogrammen. Zo is hun teken voor een bad een vierkantje met dakje dat ruimte aangeeft, met links daarvan 3 streepjes die waterdruppels voorstellen..

In de aflevering van klokhuis werd gesteld dat voor sommige dingen letters worden gebruikt, zoals WC. Bij de toiletgroep van het XL-winkelcentrum in Alkmaar-Zuid hebben ze daar wel leuke pictogrammen voor bedacht, zie rechts

Verkeersborden zie ik ook liever met pictogrammen in plaats van text.

Toch nog even een aanvulling:
Ik heb geprobeerd de maker te zoeken of te zien of deze pictogrammen ergens anders bij toilettaria zijn aangebracht, maar helaaas.. Zelf vermoed ik dat Fido Dido, ooit bekend van PepsiCo en vooral 7up, de inspuratiebron is geweest. Qua periode kan dat, ze hangen er al sinds de eeuwwisseling. Fido Dido is in 1985 (in Nederland pas 10 jaar later populair) bedacht door een Amerikaanse, maar ik zie niet dat zij ooit in dit soort pictogrammen heeft gehandeld. Wel merkte ik dat het een goed pictogram is. Bij afbeeldingen zoeken koppelt Google er de juiste pictogrammen aan.

Advertentie

Geplaatst op 2018-11-21, in Kunstmatig, RTV-matig, Shopmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Ik begrijp dat gender neutraal plassen de toekomst heeft?

  Toch vind ik het duidelijke pictogrammen.

  In Thailand werd ik net op tijd uit de damestoilet getrokken.
  Het toch nog onbekende alfabet en de niet begrepen taal maakte dat ik verkeerd ging. Internationale pictogrammen zijn dan juist heel plezierig.

  Vriendelijke groet,

 2. @Rob: Zo ver ik weet zijn er misschien nog wel landen in het Verre Oosten die een tabakspijp gebruiken voor de mannen WC. Ik heb dat ooit gezien, maar dat is inmiddels lang geleden.

 3. Grappig.
  We zagen ooit een haan en een kip als toiletaanduiding, weet niet meer waar.
  Het was misschien een grap.

 4. Haha, ik vind het super als het op deze wijze gaat…

 5. Heel belangrijk deze pictogrammen. De icoontjes die de apps aanduiden op de smartphone veranderen soms. Dan weet ik het echt niet meer want ik ga puur op de afbeelding af, niet op de naam.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: