Dec-09: Levenstekentje

Ben gisteren thuisgekomen van een soort dienstreis. Na ruim 3 jaar was ik weer eens buiten Nederland in het zonovergoten zuidelijkste puntje van Portugal. Sinds 21 jaar zat ik weer eens in een vliegtuig, met gisteren een redelijk lastige landing op Schiphol. Het waaide er flink en dat zorgde er voor dat 144 vluchten waren uitgevallen.

Ik was bijna 14 dagen van huis en het klinkt natuurlijk als een vakantie. Deels was dat zo. Naast het mooie weer was er een prachtige tuin van bijna een voetbalveld. Buiten die tuin was het niet veel soeps. Een landweg tussen muren, waar geen wandelmogelijkheid was. Ik heb het een keer geprobeerd, maar vond er niets aan en zelfs link.

Een paar kilometer verder was een aardig stadje, dat we regelmatig bezocht hebben om er te oefenen met 2 blinde mensen en hun toekomstige geleidehonden. Ik wil daar later meer over vertellen, maar dan nadat hun honden ook in hun eigen buurt zijn ‘ingelopen’.

De volledige training zit er dus nog niet op. Zelf ging ik mee als buddy en vertaler. Soms erg lastig, soms zeer relexed en veel daar tussenin. Ik had het prima gevonden als voor mij een ander was gegaan, maar een ander geschikt persoon, die ook nog eens plotseling 2 weken van huis kan, was niet voorhanden.

We hebben nog wat andere plaatsen gezien, een groot winkelcentrum naar Amerikaans model, een stadje met achterlijk veel hotels van gemiddeld 8 verdiepingen hoog en een strand dat ik redelijk armoedig vond. De echte zonaanbidders zitten daar niet mee, maar ik vond er niet veel aan.

Om het huis was het in de heuvels ook behoorlijk dor. Tel daar de grote hoeveelheid Saharazand bij op, die daar regelmatig uit de lucht valt en je kan bedenken dat ik het hier in NL en zeker in de Schoorlse duinen een stuk frisser vind ruiken. Dat werd gecompeseerd door een zeer groene tuin, die vaak besproeid werd met water uit een waterput.

Daarin liepen 6 honden rond inclussief de 2 geleidehonden. Ik hou niet van honden en ben er vaak bang voor. Dat was dan weer een goede training voor mezelf. De honden (Labrador, Retriever, grote Poedel(achtigen) en een Portugeese waakhond) waren prima gesocialiseerd en konden erg goed ravotten door de tuin.

Kortom een aparte ervaring waar ik zeker nog een paar keer op terugkom. Ook op de belangrijkste vraag: ‘Waarom kon dit niet gewoon in Nederland bij de blinden thuis?’ Daar heb ik maar een gedeeltelijk antwoord op, over een paar weken kan ik die vraag waarschijnlijk beter beantwoorden.

Nog even een kleine aanvulling over m’n gezondheid:
M’n conditie aldaar viel me erg mee. Het was er warm tot 20 graden met felle zon. Daar had ik weinig last van. Voor m’n botdichtheid was de zon een mooi extraatje. Ik slipe goed op het harde bed. De andere buddy werd een aantal dagen flink ziek, tussen zware bronchitis en longontsteking met hoge koorts. Mogelijk al iets onder de leden op de heenreis en anders deed de houtkachel er geen goed aan. Bij starten veel rook in de huiskamer. Later deze niet meer gebruikt. De blinden en de hoofdtrainer waren ook minder fit dan ik. Alleen van de incidentele hulptrainer kon ik het qua conditie niet winnen. Toch was ook bij mij af en toe de accu leeg, maar daar waren andere redenen voor.

Geplaatst op 2018-12-09, in Overmatig, Ximatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Naast mijn oude school, het Berlage Lyceum, bekeek ik tijdens mijn lessen de training van Blindegeleide Honden.
  Met een andere baan kwam ik in Amstelveen bij de School voor Blindegeleide Honden.

  Van een dependance in Portugal heb ik nog nooit gehoord. Je maakt mij dus nieuwsgierig,

  Ik kijk uit naar het vervolg op dit blog.

  Nieuwsgierige groet,

 2. @Rob: Je zult nog tot ongeveer Kerst geduld moeten hebben. Het betrof een zogenaamde Pilot tussen een Nederlandse en Portugeese school en ik wil dat beide en de andere betrokkenen toestemmen in wat ik daarover op het web plaats. Een foto van achter gezien, zoals hierboven, moet eigenlijk nooit een probleem zijn. Verder zal ik geen persoonsnamen gebruiken en bedenk ik daar vast wel wat pseudoniemen voor. Ik weet ook van een school in Wales die opgeleide honden aan de KNGF heeft geleverd. Gelukkig liepen die in NL aan de goede kant. ;-)

 3. Een genuanceerde post over een interessante ‘werk-reis’. Ik kan me wel een paar redenen bedenken als antwoord op de ‘Waarom-vraag’ in je laatste regels :-) Het weer en de verkeersdrukte misschien? Al krijgen de honden in NL daar natuurlijk ook mee te maken.

  En ja, de vliegtuigen kwamen hier ook laag over, veel lager dan normaal, volgens mij hebben Rosalie en ik je gisteren zien voorbijvliegen :-) ;-)

 4. @Jolie: Dat had gekund als jullie nog in Amsterdam-Noord hadden gewoond. We gingen precies over het Centraal Station.

 5. Dat is eens wat anders dan lange fietstochten. Een apart doel, trainingen als deze heb ik nog nooit van nabij meegemaakt. Ik ben ook geen held met honden maar als buddy had je waarschijnlijk meer te maken met de blinden.
  In Portugal (en in Spanje) is niet het hele land ontwikkeld en bewoond, dat merk je natuurlijk, zéker als Nederlander.

 6. Ik dacht al, waar zit die man, in de Algarve dus. Niet het meest interessante deel van Portugal, maar ik begrijp dat je daar met een missie was en er bent beland omdat je kon.
  Wel goed werk verricht, toch?

  Nederland en Portugal met elkaar vergelijken is net zo iets als appels en peren met elkaar vergelijken. Ik heb er veel rondgereisd en mijn hart een beetje verloren.

 7. Valt niet mee als je uit je comfortzone wordt gehaald.
  Blij dat je weer thuis ben en goed bezig bent geweest voor je medemens.
  TOP.

 8. Lijkt me toch een hele aparte ervaring, ik heb geen ervaring met blinden.

 9. @Bertie: Die honden liepen wel de hele dag voor je voeten. Ze kwamen ook allemaal regelmatig in huis. Als ik dat van tevoren had geweten…. ;-)

 10. :-D

 11. @Ferrara: Ik ben eerder in andere delen van Portugal geweest (via Vallodalid naar Lissabon gezwerffietst) en vond dat idd mooier. Maar ik heb dan ook niets met alleen strand en zonnen. Destijds was het een stuk warmer, ik was blij dat ik er nu aan het eind van de herfst was. De vergelijking met NL betrof alleen de frisse lucht, die ik erg belangrijk vind.

  Ik had zelf de indruk dat mijn aanwezigheid zeer gewenst was. Maar ook daar wil ik nog een apart berichtje aan wijden.

 12. @Bytheway: Comfortzonematig was ik duidelijk degene met de minste problemen. Ben dan ook vaakgenoeg op andere plekken geweest. M’n blinde kennis had vooral last met het vinden van de weg in z’n ‘vreemdhoekige’ kamer. Na een week had ie daar nog moeite mee. Zo’n simpel probleem wordt dan ook mijn probleem. Ook een reden dat ik wel wat moeite had met deze aanpak.

 13. Wij vinden de Algarve erg mooi. Wij zijn geen strandliggers maar hebben toch wat wandelingen over de met grote rotspartijen omgeven stranden gemaakt. Het zal er wel aan liggen waar je zit.

 14. @Margo: Klopt. Door de omstandigheden heb ik maar een klein gebied gezien. Over rotsen klauteren met iemand die blind is is geen aanrader. Ik heb zelf een mooie wandeling gemaakt met de trainer die daar woont. Dat waren vanaf bij de enige weg (met van die hoge muren) paden, waarvan je zou denken dat die van aanwonenden zijn. Als je achter hun flinke terreinen weet te komen, dan is daar behoorlijk wat ongerepte natuur, maar dat was op plekken behoorlijk dor. Het had er wel geregend, maar zeker onvoldoende. Wat op beekjes leek stond allemaal droog. Je moest er ook echt bekend zijn, een deel werd bewoond door zigeuners. Zwerfhonden had je er niet, die gingen niet zo ver de heuvels op. Misschien had ik er een fiets moeten regelen, maar met dit soort zaken is het toch ook zo dat je juist mee bent om met elkaar op te trekken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: