Dec-12: Vastrecht 50% Omhoog

Na m’n thuiskomst was en is er wat rumour over de stijgende energiekosten. Zelf had ik ook een mailtje gehad van Essent, die tot 14 december m’n Gas en Stroom levert. De brief was voor 2019, maar in dat jaar hoop ik bij GreenChoice te zitten.

GreenChoice heeft een lager vastrecht en voor iemand die weinig verbruikt is dat gunstiger. Van GreenChoice weet ik nog niet de nieuwe prijzen, maar voor dit bericht is dat even niet van belang. Het gaat om de kostenstijging en die zullen zij ook doorvoeren. Deels op hun eigen kosten, en precies zo op de algemene kosten van Liander (Netwerk in o.m. NH) en de regering (diverse belastingen).

Mensen in het Journaal riepen volgens mij maar wat. En vooral wat hun nieuwe maandtermijn gaat worden. Daar moet je mee oppassen. Dat zijn geschatte bedragen en een energieleverancier verwerkt daar ook een geschat hoger of lager verbruik in. Voor je het weet vergelijk je verkeerd.

Dus heb ik mijn gemiddelde verbruik ingevuld met de tarieven van 2018 en 2019:

In 2019 moet ik voor hetzelfde verbruik 14,5% meer betalen. Dat is 10,5 euro meer. Daar zit ik niet echt mee. Waar ik wel mee zit is de verdeling tussen vaste en variabele kosten. Zelf ben ik er voor dat de gebruiker betaalt en dat daarom de vaste kosten verwerkt moeten worden in de variabele kosten. Veel mensen en vooral politici zijn het op dat punt met me eens. Het stimuleert energiebesparing.

Helaas gaat het de andere kant op. Eigenlijk zijn bij mij vooral de vatse kosten gestegen met bijna 50%. In vind dat verkeerd en snap niet dat de politiek hier niet tegen in het geweer is gekomen. Het is eigenlijk nog erger, de regering is verantwoordelijk voor de grootste vastrechtkostenstijging. Die betreft ‘Vermindering EnergieBelasting’. Je kreeg in 2018 373,34 euro terug en dat is gezakt naar 311,62 euro voor 2019.

Dat teruggave-systeem compenseert voor een deel de vastrechtkosten. Kosten die je dus altijd betaalt, of je veel of helemaal niets verbruikt. De rest doet er niet zo toe, dat betreft verschuivingen, die elkaar opheffen. De variabele kosten stijgen bij mij maar 5%. Wel is opmerkelijk dat Essent haar vastrecht op Stroom en Gas elk met 15,54 euro heeft verhoogd. Dat is wat mij betreft dus ook een verkeerde ontwikkeling. Ben benieuwd hoe GreenChoice dit gaat doen, hun vastrecht was lager.

O ja, en er kunnen nog nieuwe kosten bij komen, maar die zijn nog niet bekend en ook niet wanneer ze in gaan.

Hiernaast nog een klein overzicht met maandelijkse energie-kosten voor een gezin en een alleenstaande. Gas is woning-afhankelijk, stroom is afhankelijk van het aantal personen. Variabele kosten zijn groen en zijn vrijwel niet gestegen. De vaste kosten (oranje) dus wel en voor elke woonsituatie dezelfde 12 euro/mnd. Daardoor worden mensen met een klein verbruik procentueel meer benadeeld.

Advertentie

Geplaatst op 2018-12-12, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. ik heb mijn vaste kosten nog niet eens bekeken, zo zeer ben ik geschrokken van de schattingen naar mijn verbruik. Ik had zelf in juni mijn termijnbedrag omhooggebracht van € 132 naar € 144 ,
  kreeg in november per mail een alert van provider om het omhoog te brengen op € 174 en eergisteren kwam er een tweede dat ik het termijnbedrag op € 189 moest zetten, anders zou ik een hoog bedrag moeten bijbetalen. Er was een link naar daar vond ik:
  <ik heb zelf bij termijnbedrag al verhoogd, wat moet ik doen?
  <antwoord was dat het mij vrij dan stond om het termijnbedrag ongewijzigd te laten.dus ik laat het maar op € 174 .
  Meteen maar de thermostaat op 18gr. gezet. Extra trui aan en in beweging blijven, dat scheelt allicht .

 2. er zat nog een tussentrap in, ik had in tel. gesprek van provider te horen gekregen, dathet verstandig was om het voorschot naar € 152 te brengen, en dat betaal ik sinds enkele maanden.

 3. @Fialas: De kans is groot dat je per maand 12 euro meer moet betalen. Dat kan oplopen tot 20 euro als je veel gas gebruikt. Zie daarvoor het toegevoegde diagram.

  Voorheen vond ik het vervelend als een leverancier de bank uit ging hangen door maandelijks teveel in te houden en aan het eind van het jaar wat terug te geven. De rente die ze daar op maakte kreeg je dan niet van hen terug. In het afgelopen jaar had Essent bij mij bepaalt dat ik 8% meer gebruikt had dan het jaar ervoor. Punt was dat hun laatste jaar 12,5 maanden lang was en voor 13 maanden vastrecht had berekend. Met die onware 8% hadden ze bedacht dat het volgend jaar wel weer zou stijgen. Dat terwijl mijn stroomverbruik toen al flink zakte door een betere koel/vriescombinatie. Gelukkig kan je zo’n bedrag zelf bijstellen en ik kom dus altijd precies goed uit.

 4. Het wordt tijd dat we ook hier een geel hesje aan gaan doen. Het loopt langzaamaan de spuigaten uit…

 5. hermawesterdiep

  wat een interessant verhaal. duidelijk neergezet. ik ben eigenlijk meestal te lui om te veranderen maar dit werpt wel een heel ander licht op de zaak.

 6. Ik ben al bij GreenChoice; heb me nooit zo verdiept in de verdeling vastrecht en andere posten.
  Ik ben het eens met de strekking van je verhaal.
  Omdat mijn sociale huurwoning is aangesloten op het warmtenet loopt dat niet via GreenChoiche.
  Verder heb ik bij hen 2 winddelen. Door dit alles zijn mijn maandlasten bij GreenChoice laag.
  Ik betaalde vorig jaar 32,00 per maand en kreeg een flink bedrag terug. Ze hebben dat nu op 28,00 gezet, maar ik ga dat volgend jaar misschien toch maar weer iets omhoog zetten: ik betaal liever eerst iets te veel, en dat ik dan wat terug krijg, dan dat ik flink moet bijbetalen.

 7. @Trijntje: Ik begrijp dat je naast je elektriciteit nog een andere rekening krijgt voor warmte van het warmtenet. Er is een post teruggave energiebelasting van 373 euro incl BTW in 2018. Krijg je die alleen op je elektriciteitsrekning of krijg je de helft daar en de andere helft op je warmterekening? Ben daar wel benieuwd naar.

  Als die volledige teruggave energiebelasting alleen op elektriciteit is, dan zijn mijn stroomkosten zelfs negatief en krijg ik geld toe. Zo staat het nu ook op m’n afrekenig en ik vind dat bijzonder raar. Als dat altijd zo is, dan kan ik beter m’n gas de deur uit doen en elektrisch gaan stoken. Dat is volgens mij slechter voor het milieu, omdat het grootste deel met fossiele brandstof wordt opgewekt en er veel verliezen zijn bij het omzetten en transport.

 8. @Herma: Energielevranciers maken misbruik van je luiheid. Dwz ze concurreren hoofdzakelijk in 1-malige kortingen. Als je langer bij hen blijft, dan ben je dus duurder uit. Als je aangeeft weg te gaan, dan komen ze opeens weer met een korting op de proppen.

  Ik hou niet van die kortingsmethode. Liever heb ik goede energieprijzen een zo laag mogelijke vaste kosten daarin. GreenChoice is ongeveer de enige die geen korting geeft, maar wel lage vaste kosten berekent. Als men daar blijft zijn luie mensen op termijn goedkoper uit.

 9. Een aansluitend verhaal is dat Liander in deze contreien (gebied rond Nijmegen) probeert de omstreden ‘slimme meter’ geplaatst te krijgen. Eerst een enthousiast verhaal wat de voordelen zijn en of je foto’s van de meterkast wilt opsturen. Als je evenwel niet reageert krijg je vervolgens toch een datum waarop de monteur langskomt om de ‘slimme meter’ te plaatsen. Als ik niet thuis geef komt er een weer een brief met een nieuwe datum waarop de monteur langskomt. Dit alles volgt elkaar automatisch op zonder enige reactie mijnerzijds. In de brief staat wel als je niet thuis bent je contact moet opnemen, maar waarom moet IK contact opnemen. Ik hoef dat ding niet en het is niet verplicht maar ze wekken de suggestie van wel en er stinken nogal wat mensen in..

 10. @Dhyan: Ik heb een jaar een slimme meter. Gaf geen verschil. Biedt mij ook niets extra’s. Wel had ik een ‘domme’ uitlezer. Essent werkt niet met maanden van 30,5 dagen zoals ik al jaren doe, maar heeft maanden tussen 27 en 35 dagen zo het hen uitkomt. Voor hen had het afgelopen verbruiksjaar 12,5 maanden. Nadeel van hun geknoei is dat de schattingen (die daarop gebaseerd worden) ook niet kloppen. Gelukkig kan je dat zelf terugdraaien.

 11. Dat van die teruggave weet ik niet. Ik krijg wel elk jaar geld terug van de kosten van mijn verwarming. Ik kijk daar dan even naar, maar vergeet daarna weer hoe het zit. En mijn woningcorporatie int de kosten tegelijk met mijn huur, en ik kan niet zelf mijn bedrag bijstellen.
  Omdat ik in een sociale huurwoning woon is het lastig om van het koken op gas af te gaan: er is dan een verandering nodig in mijn stoppenkast, als ik op inductie over zou willen gaan, en mijn woning is zo oud dat ik niet zeker weet of er over pakweg 10 jaar niet besloten gaat worden om hem niet te gaan isoleren, maar in plaats daarvan te slopen. Dus ik laat het maar zo.
  Ik zie dat ik bij Greenchoice aan energiebelasting 105,63 (elektra) + 39,83 (gas) heb betaald, in 1 jaar, en dat er 374,35 in mindering is gebracht. De nota van de verwarming heb ik niet digitaal en ik heb geen zin om de papieren versie op te zoeken.

 12. Over Liander: die hebben bij mij in de portiek ook slimme meters geplaatst, maar alleen bij diegenen die daadwerkelijk een afspraak hebben gemaakt. Heb ik overigens wel gedaan.
  Bij wie geen afspraak maakt wordt niets gedaan.
  Een deel van de bewoners van mijn trap snapt niets van de brief van Liander (laaggeletterd, of mensen uit Eritrea met nog onvoldoende beheersing van het Nederlands). In de brief staat dat bij nu niet plaatsen de plaatsing later kosten met zich meebrengt.
  Maar de monteurs hier plaatsen dus zonder afspraak geen slimme meters, en het maken van een afspraak moet je zelf doen.

 13. @Trijntje: Ik wist niet dat je ook nog wat gas had. Bij mij gaat 95% van m’n gas op aan verwarming. De rest is voor warm water en koken. Die 374 zal het bedrag zijn dat ik bedoelde. Ik heb het ook nog eens op wikipedia nagezocht. Je krijgt die heffingskorting op je elektriciteit en niet op het gas. Houdt in dat als je zelf elektriciteit maakt met je CV (die bestaan) dat je dan een stuk duurder uit bent dan wanneer je je gas laat afsluiten en alles op elektrisch doet. Probleem is wel dat het afsluiten van gas in sommige gebieden erg duur is.

 14. Die slimme meters doen het behoorlijk goed. Ze kunnen wel teveel aangeven als je veel lichtdimmers gebruikt. Idem voor elektronisch geregelde boormachines. Ik heb maar 1 lichtdimmer en die neemt (als ie half staat) zo’n 10 watt meer. Nou gebruik ik die lichtdimmer vrijwel nooit, die telt voor het totale verbruik dus vrijwel niet mee. Alle andere verbruikers zoals DSL-modem, PC, LED-lamp en noem maar op, gaven geen verschil. Behalve dat ik het met m’n oude meter tot op 0,1 watt kon bepalen en deze geeft alleen hele watten aan.

  Het zou me niets verwonderen als voor een oude meter op den duur meer gevraagd wordt voor het uitlezen omdat daar iemand voor moet langskomen. Dergelijke buren zou je dus een voor een goed moeten adviseren. Volgens mij heeft onze gemeente daar een soort loket voor.

 15. Nou ik vind dat maar onzin, ik geef al jaren tot volle tevredenheid van beide partijen zelf de meterstanden door via internet. Er komt dus ook al jaren niemand langs. Wél krijg ik van de energieleverancier veel belangstelling over het verbruik, ze wilden graag tussentijdse meterstanden en pasten dan het maandbedrag aan. Dat gaan ze ongetwijfeld vaker doen als ze inzicht krijgen in mijn gebruik via de slimme meter. En zolang de meters werken heb ik geen andere nodig, gaat ie kapot dan moeten ze toch een andere meter plaatsen en dat gaat mij geen cent kosten. Hier wordt geen afspraak gemaakt maar verondersteld dat je afbelt dat je de afspraak niet wilt, doe je dat niet dan staat er op een door henzelf bepaalde tijd een monteur voor de deur. Het is de omgekeerde wereld, dat jij actie moet ondernemen om iets niet te laten doorgaan.

 16. Oja nog even op ‘Trijntje’ en die laaggeletterden en mensen uit Eritrea met onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal krijgen ‘hier in deze contreien (Gelderland)’ dus ongevraagd ineens een monteur voor de deur en die laten deze dan binnen omdat ze denken dat het verplicht is zo’n slimme meter, maar je bent helemaal niet verplicht die slimme meter af te nemen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: