Dec-19: Na de Smartphone

Vandaag vroeg Sjoerd van bVision wat er na de smartphone gaat komen. Ofwel hoe ziet de toekomst er uit. Ik heb daar al eens over geblogd en plempte uit de losse pols een flinke reactie onder Sjoerd’s bericht. Eigenlijk te lang en ik hield me nog een beetje in ook. Kortom hier dan maar een langere versie, omdat ik m’n digitale ei kwijt moet.

Volgens mij staat er al behoorlijk wat in de steigers, maar wachten bedrijven totdat de smartphone en bijbehorende apps commercieel flink zijn uitgemolken. Iets dat eerder gebeurde met de pick-up en de CD-speler. Die laatste was al flink uitontwikkeld, maar eerst moesten nog even de laatste pick-ups verkocht worden. Zoiets speelt eigenlijk altijd. En als er dan 1 begint met iets nieuws, dan haken de afwachtende concurrenten er razensnel op in.

Zelf verwacht ik dat implantaten snel door zullen breken. Mogelijk is er nog een soort tussenstap met een bril, die met de poten in je oor gaat voor het geluid en met een soort laser de beelden op je oog projecteert. Natuurlijk kan zo’n bril meer dan de huidige smartphone en kan ie natuurlijk filmen en spraakgestuurd opdrachten verwerken.

Dat doet me dan weer denken aan Portugal, waar m’n blinde vriend z’n iPhone met Siri gebruikte. Dat ging niet van een leien dakje. De iPhone moest veel eerder aan de lader, die hield het nog geen dag uit. Dat geeft al aan dat het bereik daar niet alles was. Dat laatste was ook te merken aan Siri. Schijnbaar gaat alles daarvan over het mobiele internet, via de server van Apple. Vragen als: ‘Siri: Wat voor weer is het in Alkmaar?’ moesten 5x gesteld worden eer Siri ook maar iets terug zei. Als Siri in het apparaat zit, dan had die bij de eerste keer kunnen zeggen: ‘Even geduld, ik ben bezig’. Maar niets daarvan.

Los daarvan vind ik die vraag onbelangrijk. Waarom zou ik het weer in Alkmaar willen weten als ik in Portugal ben? Hier in Alkmaar ben ik ook niet geïnteresseerd in het weer in Faro. Ik ben ook nog iemand die omhoog naar de lucht kijkt als ik wil weten wat voor weer het is. De rest van de wereldbevolking kijkt bij zo’n vraag naar beneden, naar het schermpje van hun smartphone.

Terug naar de vraag van Sjoerd. Of die ‘tussenbril’ er gaat komen weet ik niet. De kans is groot dat zoiets wordt overgeslagen en we direct overstappen op een smart-implantaat. Zoiets implanteren wordt al gedaan bij huisdieren, iets ter grote van een rijstkorrel wordt eenvoudig onder de huid geschoten. Een beetje piercingzaak zit daar niet mee. Zo’n implantaat zal moeiteloos communiceren met het G8-netwerk. Ik verwacht dat de overheid of anders de zorgverzekeraar iets dergelijks verplicht gaat stellen. Kunnen ze bijvoorbeeld op afstand je bloeddruk, hartslag, cholesterol en temperatuur meten en weet de ambulance waar je bent als ze je op moeten halen. Natuurlijk zit je ID er in en heb je geen paspoort meer nodig en kan je er overal mee betalen.

Omgekeert krijg je amber- en andere alerts. Kan je er alles mee doen wat je met de smartphone kan en nog wat meer zoals een defibrileerfunctie. Hij dient als OV-chipkaart en je snelheid en beweegroute zijn handig voor de persoonsgebonden kilometerheffing en snelheidsboetes. Sommige mensen zullen het een uitkomst vinden. Anderen zijn dan te laat om te bedenken dat je dan ook volledig bestuurd kan worden door malloten als Trump, Erdogan, Xi en Putin.

Nu is er nog wel iets dat de nodige aandacht zal vragen. Inpuggen op de zicht-, spraak-, denk- en gehoorzenuwen is niet zo eenvoudig en je wilt natuurlijk ook filmpjes maken. Dat kunnen ze aftappen van wat je met je ogen ziet. Punt is wel dat mensen hun ogen niet mooi stilhouden en je dus vreselijk schokkerige beelden krijgt. In dat geval is een externe camera in bijvoorbeeld een bril toch nog iets om eerst die smartbril in de markt te zetten. Daarbij moet het commercieel gebeuren. Er moet iets bedacht worden dat bedrijven er aan kunnen verdienen. Kan hoe dan ook via veel reclames en daarbij het ding gratis in je hoofd proppen. Maar misschien komt er nog een ander verdienmodel.

Mensen zullen nu denken: ‘Dat gaat toch nooit gebeuren?’ Bedenk dan maar eens hoe mensen nu de hele dag naar hun schermpje kijken. Dat kon je 30 jaar geleden ook niet bedenken.

Advertentie

Geplaatst op 2018-12-19, in Overmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Je geeft een knappe samenvatting, maar ik word van de beschreven toekomstvisie niet vrolijk. Ik ben dan ook een diehard die nooit op zijn schermpje kijkt. Bij mij doen alle andere zintuigen het nog. Als ik de autosnelweg van Maastricht naar Luik hoor dan weet ik dat de wind naar het westen is gedraaid en als ik even een vlaag vage frietgeur ruik weet ik dat het vier uur is want dan gaat de snackbar op de Rijksweg open.
  En toen ik gisternacht wakker werd van de roep van de bosuil wist ik dat het jaar ten einde loopt, zomaar, zonder kalender. De bosuil is er altijd vroeg bij met de voortplanting.

 2. door een min of meer toeval ging mijn smartphone op zwart acht maanden geleden. Dat heb ik toen maar zo gelaten want ook ik nam kontakt op met de buitenwereld in het restaurant waar ik lunchtte, voorheen schreef of las ik, of loste mijn Sudoku op. Dat doe ik nu weer, en het bevalt me beter. Als sociaal-humanist erken ik dat een mens een sociaal wezen is, dat je leeft in diverse netwerken, maar het is een prettig idee,dat je sommige uit kunt zetten. En dat het daadwerkelijk uitzetten ook echt iets oplevert.

 3. Ik weet dat er velen faliekant tegen zullen zijn. Het heeft uiteraard een grote impact, Ik kan echter niet wachten tot het zover is en zal ook de eerste zijn die zich opgeeft hiervoor. Ik weet ook niet waar dat vandaan komt, waarschijnlijk de zekerheid om niet te missen, altijd op de hoogte te zijn, geen geld meer nodig, geen ID meer nodig, geen pasjes, geen smartphone. Ik zie het wel zitten.

 4. Laat de toekomst maar komen.

 5. @Fialas: Je begrijpt dat ik me nu al niet constant laat afleiden en daarom voorlopig de smartphone in de winkel laat liggen. Ik heb hierboven ook niet aangegeven hoe snel het gaat. Vaak gaat dat dus in schokken en gaat iets zomaar sneller dan je verwacht. Op andere momenten gebeurt er juist niets. Ik maak me er dus niet druk om, maar vind wel dat de regeringen meer werk moeten maken van goede privacyregelingen, die nu al nodig zijn. Wat dat implanteren betreft, we doen het bij honden en met kiezen. Maar verplicht orgaandoneren is na 40 jaar praten hierover nog nooit ingevoerd. De vraag is hoe heilig een lichaam blijft als commerciele partijen zich er mee gaan bemoeien.

 6. @Jan: Ik ben de nog enige die naar buiten kijkt in een trein. De rest tuurt om diverse redenen op het eigen schermpje in de eigen facebookbubbel. Daar zitten ook mensen bij die nu.nl lezen op hun smartphone of netflix kijken. Het deel dat de ogen dicht heeft luistert naar zelf meegenomen muziek. Ik vind dat dus niet zo sociaal. Leuker is het als je in de trein een mooi gesprek hebt met een wildvreemd iemand. Dat lijkt dus wel steeds minder te lukken.

 7. @Sjoerd: Dat eerste willen zijn is iets dat zit al in mensen en is zeer effectief aangewakkerd door slimme reclames. Zelf heb ik dat ook gehad tot ongeveer m’n 20ste. Daarna liet ik me veel minder gekmaken. Tegenwoordig zie ik nergens meer reclames op TV of Internet. Aan de reclames in de krant, in winkels en langs de weg ontkom ik niet. Maar die zijn ook minder indringend. Ik heb de indruk dat ik hierdoor een stuk relexter leef en beter slaap. Op dit moment is er een behoorlijke groep die zich behoorlijk van de wijs laat brengen door een ding dat ze zelf meenemen en overal bekijken. Sommigen zijn echt op een verkeerde manier verslaafd. Met zo’n implantaat zou dat dus erger kunnen worden. Maar aan de andere kant kan zo’n geval ook via de bloeddruk meten dat het fout gaat en dat daarom bepaalde kanalen tijdelijk geblokkeerd worden.

 8. Ik heb het qua tijdpad ook vaak behoorlijk mis. Zo bedacht ik rond 1980 dat de CD of andere schijfjes geen lang leven beschoren waren en we weldra over zouden stappen op wat later de geheugenstick en nu SSD heet. Eigenlijk kon dat toen al, maar dat was akelig duur. Ooit had ik de eerste laptop met PCMCIA, waar je ook geheugenkaarten voor kon kopen. Die waren toen een factor 1000 duurder dan een harde schijf. Tegenwoordig is het nog altijd zo dat een harde schijf een kwart kost vergeleken met een SSD-geheugen. M’n 256GB SSD in m’n laptop kost ongeveer even veel als een harde schijf van 1000GB. We is het zo dat alles inmiddels te streamen is en om die reden geen schijfjes meer nodig zijn.

 9. Ooit, in de jaren tachtig van de vorige eeuw had je floppies. Dat was pas een uitvinding want je kon er teksten op opslaan :-)

 10. Ik luister nog steeds naar cd’s; heb genoeg aan een ‘dumbphone’ ; en ik heb nog met enige regelmaat een goed gesprek met een onbekende in de trein. Dat is dan wel vrijwel altijd buiten de spits. In de spits ( dan reis ik zelden) zijn de meeste reizigers forenzen: als die niet lezen of luisteren, al dan niet digitaal, doen ze vaak een dutje.
  En al klopt het, en zitten veel mensen naar een scherm te staren, er zijn ook nog altijd mensen die papieren kranten, tijdschriften en boeken lezen in de trein. Of die met hun kleinkinderen op pad zijn en aan hen van alles vertellen over wat er buiten te zien is.

 11. Trijntje, mijn kinderen kunnen zelf zien.

 12. Ja, die kleinkinderen kunnen ook zelf zien, maar soms is een gesprek met hen erover wel leuk! Bijvoorbeeld als ze nog klein zijn en hun woordenschat nog beperkt. Of over wat er te zien is bij de werkzaamheden op Driebergen-Zeist, bij iets oudere kinderen. Elkaar op dingen attent maken, op auto’s die sneller of juist langzamer gaan dan de trein.
  Maar goed, ik kom dan ook uit een familie die graag kletst.

 13. Arnoud Hugo

  Je noemt de bril als oplossing, maar is het je ontgaan dat Google al z’n ‘Glasses’ had? Die bril is inmiddels te rubriceren onder ‘fiasco’. Ook de privacy kwam ermee in het geding, want iedereen met zo’n bril liep maar te filmen of het niets was.
  De ABN kondigde aan dat ik voortaan kan betalen met een Garmin Sporthorloge. Dat hoef ik alleen nog maar zelf te kopen. Grappig dat ik dat horloge dan nog niet zichzelf kan laten betalen. Er zit ook een ring in de pijplijn, waarmee je eveneens contactloos kunt betalen.
  De volgende stap zal inderdaad wel het implantaat zijn.

 14. @Arnoud: Ik denk dat Google Glass een klein probeerseltje was. Dwz daar zat nog geen laser in de beelden op de pupil projecteert, maar een soort klein beeldschermpje. Volgens mij zijn er nog wel bedrijven bezig die iets van een smartbril aan het ontwikkelen zijn. Dat privacy-gedoe is een algemeen probleem en bestaat ook nu al met de smartphone. Als iemand naar zo’n smartphone scherm kijkt, dan kan het ook zijn dat de camera aan de achterzijde mij aan het bespieden is. De vraag is idd of er nog iets substantieels komt tussen de smartphone en een implantaat. Ik vermoed van wel, maar wat het precies gaat worden weet ik niet.

 15. @Trijntje: Ik reis ook buiten de spits en maak geen onderscheid tussen mensen die zich achter een smartphone of een papieren krant verstoppen. ;-)

 16. Daar heb je gelijk in, dat je daar geen onderscheid in maakt. Er gaat wel eens een foto rond op sociale media van een tram vol mensen, allemaal achter een krant, in de tijd dat foto’s in de regel nog zwart-wit waren.

 17. Ik zou hier wat van kunnen opsteken als ik geloofde in die ontwikkelingen, maar dat doe ik niet. Wat er wel komt weet ik niet, maar ik ben er wel heel nieuwsgierig naar. Vaak komt het in kleine stapjes. De drone vind ik echt wel iets nieuws van deze tijd. Misschien gaat daar meer mee gebeuren.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: