Jan-09: DAB Algarve

Elf maanden eerder schreef ik iets over DAB+. Dat radiootje heb ik nog altijd en ik luister er weinig naar. M’n 30 jaar oude Siemens walkman doet het een stuk beter. Vooral over de luidsprekers, die ik er direct op aan kan sluiten. Maar naar Portugal nam toch maar m’n kleinere DAB-radiootje mee.

Dat was geen slechte gedachte. Op de plek waar ik sliep was geen radio of TV en dan is het wel wat om radio te luisteren. Daarbij kwam dat we dicht aan de Atlantische kust op 240 meter hoogte verbleven.


Ik kon dus een heel eind weg horen. Vooral veel Arabisch en Frans uit Marokko. Daar zat Marakkesh bij en dat is ruim 500km. Spaans ging ook, maar viel wat tegen. Waarschijnlijk omdat er aan die kan bergen tussen staan.

Gibraltar is niet gelukt. Even dacht ik het omdat ik BFBS (de Britse Soldatenzender) hoorde. Maar die werd door een Portugees radiostation doorgezonden. Het verste was een Duitstalig station, dat beweerde van het noordelijkste Canarische eiland uit te zenden. Volgens mij kan dat met 1000km niet. Misschien hadden die op een andere locatie een steunzender.

En dat was natuurlijk allemaal op de FM (of beter de Ultra Korte Golf of VHF-II met daarop Frequentie Modulatie). Op DAB/DAB+ (op VHF-III) wat totaal niets te ontvangen, op geen enkel kanaal. Wat dat betreft had ik beter m’n oude walkman mee kunnen nemen, want die ontvangt op de FM nog een stuk beter.

Het blijkt volgens deze info dat Portugal wel DAB heeft gehad, maar daarmee is gestopt. Spanje zou het wel moeten hebben, maar dat kon m’n ontvanger daar dus niet oppikken. Bij verder lezen is dat niet vreemd. Maar 20% van de Spanjaarden woont in de nabijheid van DAB-zenders en dan gaat het vooral om Madrid, Barcelona en Valencia.

Advertentie

Geplaatst op 2019-01-09, in RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Haha, ga je net naar het enige land wat DAB+ niet heeft…

  2. Je bezoek aan Portugal was in 2019. We zijn inmiddels alweer wat jaren verder en Portugal heeft nog altijd geen legale DAB+ uitzendingen, waarmee het samen met Finland 1 van de laatste Europese landen zonder DAB+ uitzendingen is. Echter zijn er net zoals rond het Spaanse Marbella en op enkele Canarische eilanden illegale DAB+ uitzendingen waargenomen langs de Algarve. Er komen meldingen binnen van Britten die luisteren in de buurt van Albufeira en daar op DAB+ o.a. het Portugese KISS ontvangen. Mocht je dus weer eens die kant opgaan, neem vooral je DAB-ontvangertje mee en laat ons weten wat we daar zoal kunnen beluisteren.

  3. @Wilco: Het was zelfs in december-2018. Bedankt voor je aanvulling. De kans dat ik eerjaars naar Portugal ga is zeer klein. Zeker de Algarve is niet mijn vakantiegebied. Ben een keer naar Lissabon gefietst met wisselende ervaringen. Porto zou ik nog wel eens willen zien, maar voorlopig is me dat met de trein een te grote uitdaging.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: