Jan-18: Mijn Stad, Jouw Dorp

Gisteren begon de NTR een interessante TV-Serie ‘Jouw Stad, Ons Dorp‘. Tot de eeuwwisseling heb ik in een ‘Dorp’ gewoond en daarna in een ‘Stad’. Dat dorp was een kilometer of 12 van de stad. Voor een vervolg-opleiding was ik destijds al op de stad aangewezen. Ben in die tijd dus dagelijks naar de stad gefietst, maar nam niet goed in me op hoe de stad functioneerde. Nu ik er woon is dat natuurlijk anders.

Wat me in de uitzending van gisteravond opviel was dat de Surinaams-Nederlandse familie uit Den Haag geestelijk een stuk flexibeler waren dan de mensen uit het dorp. Ze woonden in een kleine benedenwoning met 3 dochters. Toen ze in het dorp kwamen keken ze hun ogen uit. Niet de ruimte van het dorp, maar vooral de ruimte in het vrijstaande huis kwam bij hen zeer positief over. De dorpelingen uit dat huis hadden het een stuk moeilijker in Den Haag. Denk aan verkeerslawaai en een slap bed.

De Hagenezen werden sneller in het dorpsleven betrokken en deden daar ook direct aan mee. In Den Haag gaat zoiets moeizamer en de dorpelingen keken zelf ook de kat flink uit de boom. Maar toen een van hun 2 jongens op een trapveldje meedeed aan eepartijtje voetbal was het ijs snel gebroken. Het waren dan wel allemaal mensen met een verschillend kleurtje, maar bij voetbal maakt dat niet uit. De vader die zelf aangaf PVV-stemmer te zijn draaide bij en begon anders tegen deze stadse wereld aan te kijken.

De dorpen waar ik heb gewoond zijn flink verstedelijkt. Men noemt het dorpen, maar met 1000 inwoners per vierkante kilometer mag je daar aan twijfelen. Vooral in de laatste woning was er veel verkeerslawaai. Nu ik midden in de stad (in een benedenwoning) woon hoor ik niets meer en komt het enige verkeerslawaai uit de lucht. Schiphol laat regelmatig vliegtuigen tot 600 meter hoogte over m’n woning vliegen. Maar na een uurtje houdt dat op en vallen ze mensen op een andere plek met dat geluid lastig.

Moet ook zeggen dat m’n woning inmiddels goed geïsoleerd is. Dat scheelt niet alleen stookkosten, maar ook geluid. Het kan er hele dagen muisstil zijn en dat vind ik prettig. Als ik drukte wil, dan loop ik een paar honderd meter en ben ik in de binnenstad met veel winkels en op vrijdag flink wat touristen. Het straatje voor m’n huis is erg rustig en regelmatig spelen er kinderen voetbal of schuil in’t hoekje.

Als ik de andere kant op loop, dan zit ik in het grote regio ziekenhuis, of het mooie park daar omheen. Dagelijks wandel ik daar en het verveelt niet. Af en toe loop ik door naar hartje Heiloo. Kan zonder enig verkeerslicht over (bos)paden waar alleen mensen lopen of fietsen. Met 10km fietsen zit ik in de duinen. Maar dat was in het dorp niet anders. Verder zijn er alle voorzieningen tot een wieler-, ijs- en drafbaan waar ik zeker geen gebruik van maak. Er is geen stad in Nederland met meer voorzieningen.

En toch betaal ik er de helft aan gemeentelijke belastingen ten opzichte van de dorpen waar ik woonde. Erg voordelig is het station, waar ik elk kwartier een trein kan nemen naar Amsterdam of Utrecht. Dorpelingen ervaren Almaar als druk, maar dat is alleen op een paar straten zo. Als ik met ze wandel dan hoor ik ze daar niet over. Waar ik woon geldt betaald parkeren. Tussen het ziekenhuis en de binnenstad is dat niet vreemd. Dorpelingen vinden elke vorm van belaald parkeren duur. Mijn probleem is het niet, ik heb nooit een auto gehad.

Het is ook maar de vraag of je Alkmaar een stad moet noemen. De omgang is in elk geval dorps. Moeiteloos raak ik onderweg met mensen aan de praat. De mensen uit m’n straatje groeten allemaal. Dat overkwam me ooit ook in KaoHsiung, een echte stad die 4x zoveel inwoners heeft dan Amsterdam. Ook daar kon je zien dat steden eigenlijk een verzameling dorpen zijn.

Steden worden pas ongezellig als mensen er alleen komen om te slapen en niet vaak de straat op gaan voor een wandeling of boodschap. Alkmaar heeft dergelijke wijken, maar de dorpen er omheen hebben dergelijke wijken ook.

Geplaatst op 2019-01-18, in Alkmaar, Regiomatig, RTV-matig, Woonmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Met jouw slotconclusie ben ik helemaal eens.
  Bijna overal is contact zoeken contact maken.

  Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die willen forensen.
  Het blijft in mijn ogen verloren tijd.
  En een thuis is om te wonen en niet om alleen te slapen …

  Vriendelijke groet,

 2. Het zal je niet verbazen dat ik het met je eens ben. Een paar meter buiten de winkelstraten en je wandelt op een rustige gracht of over de vestingwallen. Dat je zonder overstappen met de trein naar Maastricht kunt is ook niet voor iedereen weggelegd.
  Grappig dat jij je straat als stil ervaart met die buurman naast je. De ambu’s zetten hun sirenes zeker op tijd uit.

 3. Dit programma zag ik ook, het was het bekijken waard. Het dorp Meeuwen deed me gruwen.
  Dat Alkmaar een stad genoemd wordt is nooit tot me doorgedrongen. Heeft de plaats wel stadsrechten?

 4. @Bertie: Stadsrechten zegt niet zoveel van de grootte van een stad. Alkmaar had ze 50 jaar eerder dan Amsterdam.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_plaatsen_met_stadsrechten

  Biervliet had nog veel eerder stadsrechten en heeft nu 1600 inwoners.

 5. @Ferrara: Die ambu’s zetten hun sirene al uit na de Kennemerstraatweg. Dus totaal geen last van.

 6. Dank voor de lijst. Ik zie dat Zaandam er ook op staat. Eveneens een plaats die we nooit als stad zagen.
  Hierbij denk ik niet zozeer aan de grootte of het inwoneraantal. Misschien is het doordat we vroeger maar één stad kenden: Amsterdam. En Haarlem.

 7. Gooi een hoop buurten bij elkaar en je heb een stad, Ik woon in het centrum van een dorp met zo’n 25000 inwoners. En ik heb het er prima naar mijn zin. Gebrook, alaaf…

 8. Toch zou ik niet graag in een stad willen wonen, al zijn er natuurlijk steden en steden.

 9. Ga ik terug zien als ik weer meer tijd krijg. Die onderwerpen vind ik reuze interessant. Vroeger wilde ik graag in een grote stad wonen, nu ben ik zielstevreden in mijn dorpie.

 10. @Mack: Zo zijn er ook dorpen en dorpen en wijken en wijken. Binnen een stad kan het dus erg varieren. Vaak is het echter zo dat mensen van buiten een stad komen via de drukke toevoerwegen en geen idee hebben hoe rustig het kan zijn net buiten die wegen.

 11. Mijn zus woont in een stad, een buitenwijk. Erg rustig, daar gaat het niet om. Het gaat mij erom dat je voor je stadse gevoel naar de binnenstad moet en daar opgaat in de grote onbekende massa. In een dorp is dat anders. Daar ken je iedereen in het centrum. (ik verbaas me elk jaar weer met evenementen hoeveel mensen ik niet ken in mijn dorp)

 12. @Mack: Met dat centrum is wel grappig. Op drukke tijden zie ik ook erg veel mensen die ik niet ken. Komen vaak van buiten om te winkelen. Maar ik loop er ook op tijden dat het rustig is en dan kom je er steeds dezelfde mensen tegen die daar wonen. Zelf ga ik er ook naar de bieb om de krant te lezen en dan zie je ook vaak dezelfde mensen die gezellig groeten en waar je zo een praatje mee hebt. In het dorp kende ik ook voldoende mensen, maar daar wil je echt geen praatje mee maken. Dan ken je elkaar weer te goed. ;-)

  Het heeft trouwens ook te maken met hoe lang je ergens woont en of mensen een beetje open staan naar elkaar.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: