Feb-18: Noord-Ierland en Brexit
Ik heb er wel eens vaker over geblogd, maar na de recente Noord-Ierse aflevering van ‘Reizen Waes in Europa‘ (die ik bij deze sterk aanbeveel) wil ik er toch nog het een en ander over kwijt.
Voor mij begon het in 1983. Toen was het daar al jaren een burgeroorlog tussen de Ieren en de Engelsen. De BBC maakte ons wijs dat het tussen de Katholieken en de Protestanten ging. FakeNews bestaat dan ook al wat langer. Helaas nam de Nederlandse Publieke omroep in de tijd alles van de BBC voor waar aan. Zelf had ik rond 1983 al m’n bedenkingen. Punt was dat ik toen na een rondje fietsen in Stranraer stond, de westpunt van Scotland, waar je een veerboot kan nemen naar Larne in Noord-Ierland.
Ik bedacht dat te doen, met het idee om aansluitende de trein te nemen naar de Ierse Republiek. In Larne kwam ik er achter dat die optie niet bestond. Dat treintje stopte ver buiten het centrum van Belfast. Je moest van daar een bus nemen naar het hoofdstation in het centrum, vanwaar de treinen naar Ierland vertrekken.
Maar ja, ik was met de fiets en die gaat niet makkelijk in een lijnbus. Dus fietste ik dwars door Belfast. Viel me nog mee, totdat ik bij het station kwam. Overal zwaar bewapende militairen. En dan bekijk je zo’n situatie toch anders. Ik was dan ook blij toen de trein de Ierse grens over ging.
In het Schotse Stranraer had ik overnacht en in de kroeg aldaar zei iemand tegen me dat de Engelsen zo krampachtig aan Noord-Ierland vasthouden, want anders zouden na de Noord-Ieren ook de Schotten uit het Verenigd Koninkrijk willen. Later begreep ik dat veel Schotten ook klaar zijn met de Engelsen die het Verenigd Koninkrijk domineren. (Alle Schotse graafschappen stemden veel later tegen de Brexit.)
Het is inmiddels 36 jaar later. Er is al 20 jaar een ‘vredesakkoord’ in Noord-Ierland en Waes ging er maar eens kijken tijdens het Oranjemars-seizoen. Je ziet dan niet alleen dat die ‘vrede’ weinig voorstelt en dat er nog overal scheidingsmuren zijn, maar ook dat de Engelsen jaarlijks de Ieren (oosrpronkelijke bewoners) met deze marsen en (scheveningse) vuren provoceren.
Hij krijgt in Belfast een rondleiding van een voormalig IRA-lid, die precies mijn optiek ventileerde:
“Iedereen denkt dat het conflict in (Noord-)Ierland over geloof ging. Voor ons ging het over veel meer. Het ging over kolonialisme en imperialisme. De Britten (Engelsen) gebruikten Ierland als een Kolonie en ze gebruikten godsdienst als een wapen om de protestanten en katholieken uit elkaar te drijven.”
Godsdienst wordt er dan ook als wapen gebruikt in een koloniale strijd. In Ierland kwam ik ook regelmatig de “Church of Ireland” tegen. Dat is de Ierse protestantse kerk, die niets verschilt van de “Church of England“. Zelfde jurken en af en toe een processie. Voor mij is dat Katholiek, maar zij noemen het Protestants. Het verschil is dat er in Ierland geen problemen zijn tussen beide geloofsgroepen.
Dus als Noord-Ierland herenigd wordt met de Ierse Republiek, dan kan het na een paar jaar daar wel eens stuk normaler en vrediger worden dan nu het geval is.
Waes heeft met geen woord gerept over de Brexit. Noord-Ierland was daar nipt tegen. Zij wilden in de EU blijven, net als Ierland. Via het Verenigd Konigkrijk van Groot-Britannie en Noord-Ierland) moeten ze nu tegen hun zin de EU uit en krijgen ze weer een harde buitengrens met Ierland. De Ieren in Noord-Ierland wonen vooral langs die grens en hebben er dus het meeste mee te maken.
Hierboven een kaartje met de graafschappen in Noord-Ierland. Blauw is hoofdzakelijk Iers (Katholiek) en rood Engels (Protestants). Ik heb daar de Brexit-uitslag in getekend. Helaas zijn de kiesdistracten anders ingedeeld dan de graafschappen. Toch is duidelijk te zien dat in Noord-Ierland de Engelsen voor Brexit waren en de Ieren tegen.
Iets dat de EU ook had moeten bedenken. Wat mij betreft komt de EU dan ook meer op voor de Ieren dan voor Engelsen. Ik vond het altijd al bezopen dat de EU nooit stelling nam tegen de Britse bezetting van Noord-Ierland. Nu er een zogenaamd buitengrensprobleem door de bezetting is ontstaan, is er helemaal een reden om de Noord-Ieren te helpen met een echte oplossing.
Theresa May heeft de situatie in Noord-Ierland nog meer op scherp gezet, door samen te werken met de DUP. Die Engelse (Unionist) partij in Noord-Ierland geeft gedoogsteun aan de Conservatieve partij van May. Anders had May geen meerderheid. De DUP is faliekant tegen de hereniging van Ierland en kunnen zo een dergelijke optie eenvoudig blokkeren.
Bij al dat gedoe speelt Nederland een speciale rol. De Oranje-marsen gaan over Willem van Oranje die de Engelsen destjds geholpen heeft. Misschien is het iets als de Nederlandse regering en ons Koningshuis daar openlijk afstand van neemt.
Geplaatst op 2019-02-18, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als Backstop, Brexit, Docu, EU, GBR, Joep, NIR, Oranje, Religie, Theresa May, TV, Waes. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.
Hier heb ik met verstand naar gekeken. We wisten dat er nog van alles speelde maar dit… Het lijkt een onoplosbare kwestie, ook inz. de verhouding met Ierland. In ieder geval zal het nog jaren slepen.
Dat het niet zozeer om het geloof ging was bekend maar het wordt nog steeds met de haren erbij gelseept.
Ik vind het allemaal wel zorgelijk….
Arend van Dam een maand later:
