Feb-27: Luchtschap

Binnenkort ga ik wederom niet stemmen op een mogelijke Waterschap-afgevaardigde. (Ook niet op een Hoogheemraadschap-afgevaardigde in onze regio.) Net als Lucht- en Landschap vindt ik Waterschap een taak voor de provincie, het land, de EU en/of de gemeente. Natuurlijk is het een specialisme, maar voor wegverkeer en ruimtelijke ordening is dat niet anders. En als we voor al die taken ook aparte schapsverkeizingen krijgen, dan blijf je kiezen en nagaan wat in hemelsnaam de verschillende opvattingen zijn en wie dat het beste zou kunnen.

Kortom val mij er niet mee lastig. Ik weet er te weinig van en heb ook geen zin om me er in te verdiepen. En wat dat betreft ben ik zeker niet de enige. Moeiteloos kan ik stellen dat ik tot de meerderheid van 90% behoor, die er geen kennis van heeft en die wat mij betreft niet geschikt zijn om een goede keuze te maken. Als je er geen verstand van hebt, dan moet je je er niet mee bemoeien. Dat geldt voor Nederlandse soldaten in Afghanistan, maar ook voor mij als het om de Waterschapsverkiezing gaat.

Ik vind het daarbij irritant dat deze verkeizingen tegelijkertijd gehouden worden met de provinciale verkiezingen. Op die manier worden mensen verleid om toch ook maar een (slecht/niet doordachte) stem voor het Waterschap uit te brengen. Organiseer dat op een andere dag en de opkomst decimeert.

Zelf wil ik niet aan deze poppekast meewerken. Ik wil dus niet stemmen en ik wil niet meegeteld worden in het opkomstpercentage. Dat terwijl ik wel provinciaal wil stemmen. De vorige keren heb ik waterschapmatig ook niet gestemd en heb ook toen dat stembiljet geweigerd. Zo ver ik weet is dat de enige correcte manier. Aanpakken voor ongeldig of blanco stemmen houdt in dat ik als opgekomene word gezien. En daarmee geef ik onbedoeld aan dat ik achter een dergelijke verkiezing sta.

Je moet overigens niet te laatdunkend denken over het luchtschap. Zonder schone lucht valt niet te leven en je krijgt er op z’n minst vieze kleren van. Daarbij word ik nu al gek van het vlieglawaai door het luchtruim en de stank rond varkenshouderijen. En al jaren doet het luchtschap niets aan de CO2-toename in de lucht. Kortom: belangrijk belangrijk.

Advertentie

Geplaatst op 2019-02-27, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Stemmen op het waterschap vind ik ook onzin. Volgens mij is dat alleen zakkenvullerij.

 2. geen speld tussen te krijgen, in je verhaal, ook het weigeren het stembiljet in ontvangst te nemen. Logisch bedacht, door Ximaar uiteraard.

  Ik herinner me vaag dat ik eerder met jou over waterschappen heb gediskussieerd. Ik ben nu om, ik zoek slechts nog een manier om de geschiedenis van de waterschappen op een effectieve manier te verankeren in het geheugen van de provincies en hun bestuur. Die geschiedenis sinds 1194 na Christus, heeft namelijk heel veel te maken met de nederlandse polderpolitiek. De ketting breekt bij de zwakste schakel en we moeten er samen voor staan.

  Praktisch denk ik dan aan overstromingsdagen, uiteraard slechts in de provincies die onder NAP liggen. ( Gelderland is voor mij dus verloren).

  Een soort van ramp-oefening. onaangekondigd, om de mensen wakker te houden. Met een beetje mazzel, als de bodemdaling en zeespiegelstijging door blijft gaan, kan Gelderland ook misschien weer meedoen in de toekomst.

  (jouw vergelijking met de stank, en luchtvervuiling is korrekt, maar heeft het grote nadeel dat je daarbij niet meteen verzuipt, daar is niet gemakkelijk een rampoefening voor te bedenken, maar misschien door jou wel)

 3. @Jan: Alkmaar heeft onlangs de wegen van het waterschap in de Schermer en Starnmeer overgenomen van het waterschap. In de gemeente Alkmaar van voor 2015 was dat al het geval. Heel veel gemeentes in NH hebben geen waterschapswegen meer en dat valt op die manier goed op te lossen. Waterleiding is al Provinciaal (PWN). Riool is al bij de gemeentes. Grote kanalen zijn al van de provincie. Het lijkt me logisch dat die dan ook de bijbehorende dijken krijgen. Kan me voorstellen dat de provincies aangepast worden aan de stromingsgebieden. Hier in Noord-Holland-Noord is dat geen probleem Alles boven het Noordzeekanaal is 1 waterschap. De waterschappen zijn al jaren aan het samensmelten. Het zijn er nu nog 22 en voorheen meer dan een paar honderd. De stap tot samenvoegen met de provincie is wat dat betreft klein.

  Maar voor mij mogen de waterschappen ook blijven bestaan zonder de huidige flutverkiezingen. Een deel is al niet te kiezen door de burgers. Maak die delen van de diverse belangengroepen wat groter en laat de rest kiezen door de provinciale statenleden. Neem aan dat die een bewustere keuze maken.

 4. @Sjoerd: Ik weet niet of het zakkenvullerij is.Hoor niets van financieel misbruik of baantjesgunnerij. Eigenlijk hoor ik er buiten de verkiezingen totaal niets van en tijdens de verkiezingen is het ook minder dan minimaal. En dat is dan ook mijn probleem met deze verkiezingen. Je moet als burger veel te veel tijd steken om je ook maar minimaal te informeren. Dat doe ik niet en volgens mij doet de gemiddelde Nederlander dat nog minder. Is of wordt er ergens in Nederland een waterschapsverkiezingsdebat gehouden en komen daar mensen op af die niet verbonden zijn aan belangengroepen die al vertegenwoordigd zijn in de waterschappen? Ik vermoed van niet.

 5. Gelderland mag dan wel grotendeels boven NAP liggen, maar waterschappen hebben hier wel degelijk ook een belangrijke functie: rivieren, uiterwaarden, grondwaterstand enzovoort. Het waterbeheer in de Gelderse Vallei is voor zover ik weet bijvoorbeeld best ingewikkeld.
  En ook voor zover ik weet: er is een tijd geweest dat de waterschappen juist heel erg leefden bij de bewoners van de betreffende gebieden.

 6. Het is belachelijk dat er zo’n apart instituut is met middeleeuwse onzin als een dijkgraaf en een bestuur (waarvoor deze verkiezingen) dat alleen maar uit lijkt te zijn op een aantrekkelijk inkomen. Het is de vierde macht qua wetgevende bevoegdheid en aan drie hebben we er al meer dan genoeg, kortom deze handel moet naar de provincie.

 7. @Trijntje: Ik vermoed dat de waterschappen leefden toen ze nog heel klein waren. Maar eigenlijk heb ik mijn ouders ook nooit gehoord over waterschap Geestmerambacht met ongeveer 10.000 inwoners. Inmiddels is het hoogheemraadschap 100x groter en heeft nu 2 miljoen inwoners. Dan moet je meer je gezicht laten zien en dat is in de laatste jaren zeker niet gebeurd. Met moeite vind ik op Google een paar verhalen in de krant per jaar.

 8. Bij de verkozenen van de afgelopen 4 jaar zit niet 1 persoon waarvan ik ook maar iets heb vernomen in de media. https://www.hhnk.nl/portaal/algemeen-bestuur_3604/item/samenstelling-algemeen-bestuur_1654.html
  En ik lees de regionale krant redelijk nauwgezet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: