Feb-28: Omgekeerd Inzamelen

Een week geleden kreeg ik een brief met folder van Stadswerk072. Dat is de club die ondermeer vuilnis ophaalt. De grijze bak wordt niet meer bij huis (aan de straat) opgehaald, maar wel de herbruikbare grondstoffen als GFT, plastic, blik en papier. Grijs afval moeten we wegbrengen naar een ondergrondse verzamelcontainer.

En dat is voor mij vreemd. Ik breng m’n grijze afval naar zo’n verzamelcontainer en heb geen grijze bak. Heb ik ook nooit gehad. Ik woonde in een zogenaamde zakkenstraat waar de vuilniswagen niet komt. Aanvankelijk moesten we de zakken naar een grotere weg slepen en later kwam daar een ondergrondse container. Een uitkomst, want dan hoef ik niet te weten wanneer de vuilniswagen langs komt.


Plastic, Papier en dergelijke neem ik mee naar de supermarkt waar een milieupleintje is met ondergrondse bakken. Ik blijf daar gewoon mee doorgaan. Als ik een volle tas met boodschappen mee naar huis kan nemen, dan moet het ook lukken met een halfvolle tas met papier, glas en/of plastic richting supermarkt.

Voor mij hoeft er dus niets te veranderen. Ik zou het ook prima vinden om m’n kleine beetje grijs naar de supermarkt te brengen. Ik heb dat een tijdje gemeten en zit op zo’n 33 kg per jaar. De gemeente wil met dat omgekeerd inzamelen het grijs per inwoner laten zakken van 235 naar 180 kg/jaar. Bij mij is dat al jaren ruimschoots gelukt.

Bij ‘omgekeerd inzamelen’ moest ik meteen denken aan een Wupperwurm-aanpak:

Advertentie

Geplaatst op 2019-02-28, in Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ik voor mij mogen ze hier ook stoppen met het ophalen van vuil. Moeten ze alleen elders voorzieningen maken voor papier en plastic, dat is er nu niet.

 2. Ik zie steeds meer vuilnis langs de kant van de weg, triest

 3. Als het zo is dat gescheiden afval als platsic en papier zichzelf opbrengt, dan betaal ik 5 euro per kg grijs afvalophalen en verwerken. Vind ik veel.

 4. Van de fa. Ferrara hoeft het ook niet, met een milieustraatje op loopafstand. Ik vul, met moeite, een volle zak in twee weken, dus wat mij betreft zetten ze er nog een bak bij in dat straatje.

 5. Het is alleen zo jammer dat het nu het milieu ingegooid wordt.

 6. @Villa: Ik heb ze hier nog niet zien uitzamelen. Bij Schrijfselvanhaar gebeurt dat blijkbaar al. ;-)

 7. Ik hou niet van scheiden, ook niet van afval.
  Ben zo blij met mijn grijze kliko waar alles in past, in 2 maanden is ie ongeveer vol, en dan doe ik dus niet aan afvalscheiding, alleen zomers gaat het snoeiafval in de groene container. Als ik alleen was kon ik een half jaar doen voor hij vol was, schat ik in, of langer.
  Ware het niet dat ik regelmatig de bossage naast mijn huis moet ontblikken en ontplastikken.
  En dat gaat om een strookje van maar 25 meter bij 1 meter. Die troep gooi ik wel in mijn container, zie mezelf niet met de troep van een ander ook nog eens mijn fietstassen vullen.
  Het is per maand soms wel een vuilniszak vol.
  Het zou mij beter zijn als ze die blikjes en plastic flesjes (ook die voor kleine kinderen de fruitshots) af zouden schaffen, ze liggen overal in de natuur en langs de weg, alsof het zo hoort.

  Maar die rest van 33 kilo van jou is een mooi diepterecord :-)

 8. @Appelvrouw: Zelf ruim ik ook regelmatig zwerfvuil op. Dat doe ik bijna dagelijks en dan is het erg weinig (circa 1 blikje per kilometer). Je ziet hier op maar een paar plekken zwerfvuil en dat zijn ook precies de publieke plekken waar prullebakken missen. Waar ik woon staan genoeg prullebakken en met m’n zwerfvuilopruimen is het vaak maar een paar meter om het daar in weg te gooien.

 9. Appelvrouw

  Ximaar, het is toch een kleine moeite en staat ze fijn opgeruimd. Maar zelfs als er prullenbakken staan ligt het er naast. Hier in het natuurgebied, waar ik heel erg dichtbij woon zijn nergens prullenbakken, in de hele wijk niet, alleen bij de oudpapier en glasbakcontainers, maar zelfs daar gooien ze het er naast. Ik woon vast en zeker in een heel smerige buurt :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: