Mrt-03: BlogPress-gedoe

Diverse blogbezoekers zal het opgevallen zijn dat er op dit WordPress.com-domein veel reclames worden getoond. Daar ben ik natuurlijk niet blij mee. Zelf zie ik ze niet. Niet omdat ik bij WordPress ben ingelogd, want dat ben ik alleen als ik een blogbericht plaats. Nee, gewoon omdat ik uBlock Origin gebruik. Die haalt dergelijke meuk overal weg, dus ook bij het blog van mezelf. Het scheelt laadtijd, malware en irritatie.

Je kan stellen dat WordPress met zo’n advertentieblokker inkomen mist. Ik betwijfel dat. Internet ‘reclames’ vind ik geen reclame en de bedrijven die dat doen mijd ik. Overigens niet moeilijk, ik koop het meeste onfoot, dus op loopafstand. Die zie ik nooit op het internet adverteren.

Nee, de hoofdreden voor advertenties is dat je overstapt op een betaald abonnement zonder reclame. En die kan ik niet op loopafstand vinden. Dus gebruik ik voorlopig uBlock Origin.

Ik heb ook wat subdomeinen bij Blogger, beter bekend als Blogspot. Ondanks dat dat van Google is, vind je daar opvallend genoeg geen reclames. Ze doen zelfs niet aan trackingcookies. (Ook een belangrijke inkomstenbron.) Prima zou je denken. Ga daar dan bloggen.

Maar zo eenvoudig is die keuze niet. Sinds het bestaan van Blogspot is het een ellende met reageren. Dat gaat alleen redelijk als je je bij Google inlogt. En dan volgt Google je dus wel overal. Daar pas ik voor. Ik log daar niet in, behalve voor het plaatsen van een bericht.

En dan krijg je als bezoeker tegenwoordig ‘reCaptcha’ om je oren. De gewone ‘Captcha’ (het overtikken van rare karakters) was al nix, maar kan je gelukkig in het beheer uitschakelen. Bij de ‘reCaptcha’ kan dat niet. Die toont 12 plaatjes met verkeerslichten of zebrapaden. Je blijft als reactieplaater klikken en uiteindelijk geef ik het op.

Dus staat bij mij het reageren bij Blogspot uit. En als ik reageren wenselijk vind, dan staat er een link naar een WordPress-bericht waar je wel kan reageren zonder al die ellende. WordPress gebruikt daarbij Akismet die spammers buiten de deur houdt. Sommige bloggers snappen dat niet en laten alles op hun moderatie (goedkeuring) wachten. Ik vind dergelijke paranoia niet nodig. Bij mij kan je moeiteloos 3 links in een reactie plaatsen en is het invullen van een mailadres niet verplicht.

Advertentie

Geplaatst op 2019-03-03, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ik heb er nog niets van gemerkt… Mijn adblocker zal ze ook wel verwijderen.

 2. Ik gebruik adblocker. Tja en dat reageren, het blijft een raar iets. Bij mij is alles uitgeschakeld en hoef je dus niets in te vullen en toch hebben sommige bloggers, waaronder jij, moeite om bij mij te reageren. Soms denk ik dat het ‘iets’ is tussen WP en Blogger.

 3. @Ferrara: Een beetje een reden voor dit bericht. Nadat ik uitgezocht had dat reCaptcha niet uit te schakelen is, wilde ik dat onder je blogbericht zetten. Maar dat is me nog steeds niet gelukt. Dus maar even hier.

  Ik heb trouwens nog wat testjes gedaan door niet m’n wordpress-website in te vullen en door m’n adblocker uit te schakelen, maar niets hielp.

 4. Ik heb links helemaal geblokkeerd maar hou reacties de hele dag in de gaten en accepteer bij de meeste meteen. Blogspot en blogger werken niet op m’n telefoon dus daar reageer ik maar weinig. Ook de blogs met teveel reclame verdwijnen langzaam. Samsung heeft abp ingebouwd in hun eigen internet dat blokkeert ook aardig wat.

 5. @Ximaar, jij hebt er vast meer verstand van dan ik. Ik heb vanavond de term reCaptcha opgezocht op Google met het gevolg dat ik er steeds minder van begrijp. Zelf heb ik de handeling om dat ‘kreng’ te plaatsen in elk geval nooit verricht. Wat ik daarover lees gaat mijn simpele blogpet geheel te boven. Ik lees hier regelmatig dus als je mij iets te melden hebt moet het maar hier. Het is helaas niet anders. Maar dank voor al je moeite.

 6. Ben ik nog even. Ik heb echtgenoot gevraagd vanaf zijn computer bij mij een reactie te plaatsen. Hij heeft geen enkel account (blogt niet) en moest het dus anoniem doen. Na het aanklikken van zebra’s kon hij probleemloos plaatsen. Ik heb nu in elk geval kunnen zien wat jullie zien, maar het blijft een raadsel waarom reageren niet lukt. Ik kan me de ergernis goed voorstellen. zullen we zeggen met dank aan Google. (Bah)

 7. Ik maak gebruik van Adblock plus en heb mijn hosts file zo dusdanig aangepast dat ik ook geen reclame zie. Ook kun je daar een berg tracking mee voorkomen.

 8. Ik ben zelf erg dol op Blogger, maar je hebt helaas een punt over het reageren daar. Een goede oplossing daarvoor is IntenseDebate op je blogger blog zetten. Zo omzeil je het Blogger comment systeem.

 9. @Nicole: Ik kan nog geen blogspot-domeinen vinden die het gebruiken. 1 keer zag ik intensedebate als inlog-mogelijkheid, maar ik wil juist dat iedereen kan reageren zonder ergens in te loggen.

  Voor mezelf heb ik het overigens opgelost door onder blogspot-berichten een link te plaatsen naar dit wordpress-blog, die (zo ver ik weet) totaal geen reageerprobleem heeft.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: