Mrt-09: Hier waren de Van Rossems

Een dikke week geleden werd de Alkmaarse aflevering van De van Rossems uitgezonden. Een halfjaar eerder zag ik ze daarvoor door de stad kuieren. Deze SkyHigh-versie van Ontdek Je Plekje betreft duidelijk slow-TV. Zelf wandel ik ook regelmatig door steden, maar dan op dubbele snelheid. En dat is dan nog maar 6km/h.

Terecht deed het driemensschap lacherig over de Kaasmarkt. Ik snap ook niet wat de lol is van deze lokale vrijdagochtendbezigheid. Tot mijn verbazing gingen ze niet op de Grote Kerk. Dat kon toen nog. Ze gingen er in en hadden vooral oog voor het grote orgel.

Minder vond ik de zogenaamde ‘bloemkoolwijk’. Dat stukje viel duidelijk in het water. Alkmaar heeft in Alkmaar-Noord een jaar of 40 geleden met andere vormen van woonwijken geëxperimenteerd, maar bloemkoolmatig stelt dat niet veel voor. Voor de echte bloemkoolwijken moet je naar Lelystad of Julianadorp. Die hebben ook het bijbehorende straatnamen en -nummersysteem. Ben wel benieuwd of ze daar dagelijks last hebben van verdwalende pakjesbezorgers.

Nee, voor andere architectuur hadden ze beter naar de houtskeletwoningen van Abe Bonnema kunnen gaan. En anders de redelijk geslaagde vogelaarsaanpak in Overdie. Ik miste ook een stukje door een van de 3 grote parken, waarbij De Hout (Westerhout) ruim 400 jaar oude historie heeft.

Geplaatst op 2019-03-09, in Alkmaar, RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Deze aflevering vond ik niet de beste van de serie. De bloemkoolwijk vond ik ook niet uit zijn verf komen. Het was veel schilderij en Alkmaar heeft volgens mij meer

 2. Het is me in andere steden ook al opgevallen dat ze dingen oversloegen. Overigens vind ik een kerktoren beklimmen veel tijd kosten om van boven dezelfde foto als andere te maken. Dat de van Rossems het niet doen zal met conditie te maken hebben gehad.

 3. Eens. Alkmaar heeft wel meer te bieden. Ik vrees dat een en ander ook te maken heeft met de conditie van de familie van Rossem.

 4. Ik kan de moed niet opvatten om naar hun programma te kijken en ik weet niet waarom. Ik mag dat gemopper wel, ik houd wel van trage tv. en toch kom ik er niet toe om naar deze uitzendingen te gaan kijken.

 5. Het is zooo leuk! Ik neem ze op. Kijk ook vaak even voor ik naar een stad ga. Ze hebben leuke tips.

 6. Ik heb ze nog nooit gezien, toch eens gaan kijken of ik ergens een aflevering kan scoren…

 7. @Sjoerd en Hanscke: Ik heb vrijwel alle afleveringen gezien, vaak via uitzendig gemist. Kan ook wel lachen om het onderlinge gemeutel. Elk heeft andere interesses/stokpaardjes. Vaak geeft dat simpele discussies als ‘dat vind ik nou niks.’ Maar je ziet ook aardige dingen. De aflevering van Alkmaar vond ik wat middelmatig, maar ik loop hier al een tijdje rond. Het stedelijk museum is zeker mooi en heeft een mooie collectie. Alleen bezoek ik dat op 8 oktober als het gratis is. Het Biermeuseum en Beatlemuseum zijn ook zeer bekend, maar ik vind het priama en zeer begrijpelijk als dat niet in hun selectie zit.

 8. @Villa: Je kon hier niet de toren, maar alleen tijdelijk de buitenkant van de kerk beklimmen. Dat kon deels met een lift. Via een raam kon je naar binnen voor een speciale zolderschildering. https://ximaar.wordpress.com/2018/04/06/apr-06-de-stellage-van-alkmaar/
  In de uitzendig zaten wel wat opnames vanaf die stellage.

 9. Ik ken dit programma nog niet, maar van slow tv houd ik wel. En ik ben nu zeker nieuwsgierig naar zogenoemde bloemkoolwijken. Wat een grappige naam!

 10. @Nicole: Ik heb onder Lelystad en straatnummersysteem wat links met voorbeelden geplaatst/

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: