Mrt-27: Stem Wijzer

Johan Dessing van harte gefeliciteerd!

Een paar dagen terug, net na de provinciale verkiezingen, konden de provinciale statenleden voor het eerst kennis met u maken. Tot die tijd was u (of mag ik je zeggen?) compleet onvindbaar. Op 1 VVD’er na kreeg u de meeste stemmen (82.000) in Noord-Holland. Ben erg benieuwd wat u met Noord-Holland wil en dan ben ik niet de enige. Volgens mij wisten/weten uw stemmers en (inmiddels mede-) statenleden dat evenmin.

Na flink zoeken blijkt u bij Schiphol te werken als verkeersleider en heeft u vooral ideeen over Schiphol. U heeft voorgesteld om Hans Smits (de voormalige directeur van Schiphol) aan te stellen als formateur. Het lijken mij wilde plannen voor Schiphol op Zee te worden (ben ik zeker niet op tegen) en op z’n minst een uitbreiding van Schiphol. Met dat laatste ben ik niet blij. Regelmatig heb ik hier een serie laagvliegers (onder 700m) over hartje Alkmaar, die op Schiphol landen. Puntje is wel dat ik Schiphol geen provinciale luchthaven vind, maar een nationale. Rond Katwijk, Leiden (Zuid-Holland), Woerden (Utrecht) en Almere (Flevoland) hebben ze er ook last van. Kortom iets voor de regering van Nederland.

Ik heb me afgevraagd hoe u zonder enige zichtbaarheid zoveel stemmen kon vergaren. Waren het de Russen (trollen) en/of Facebook? Zou kunnen, maar ik denk van niet.

Nee, ik vermoed dat het door de stemadviezen van bijvoorbeeld Stemwijzer komt. Ondanks dat Nederland een van de gelukkigste landen is, lukt het de media om een groep mensen ontevreden te maken. Negatief nieuws lever meer kijkers, lezers en luisteraars op en daarmee meer reclame-inkomsten. En-passant krijgen politici de schuld, waar een onbekende als Dessing nog geen last van heeft.

Deze ontevreden mensen bleven voorheen thuis, maar de laatste 20 jaar lukt het om ze naar de stembus te krijgen. Ze weten wel waar ze niet op willen stemmen, maar niet goed waarop wel. Een (groot?) deel raadpleegd een stemwijzer en daar is niets mis mee. Maar met hun ontevredenheid geven ze daarin aan klaar te zijn met bijvoorbeeld de milieuplannen en europese opvattingen van de huidige landelijke regering. En dan komen de PVV en FvD (Forum voor Democratie) bovenaan als advies. Van Wilders z’n PVV is inmiddels bekend dat ie niets voor elkaar krijgt en dus stemmen deze mensen op FvD.

Daarbij vermoed ik dat FvD net iets handiger op de stemwijzers inspeelt dan andere partijen. Daar zijn speciale bedrijfjes voor, die bijvoorbeeld facebookgedrag analizeren. Facebook kan je ook inzetten om mensen een bepaalde richting op te sturen. Maar misschien is dat wel helemaal niet nodig als het ook via stemwijzers kan.

Wat mij betreft mogen de stemwijzers eens goed en onafhankelijk onderzocht worden. Zelf wens ik Noord-Holland veel sterkte met deze uitslag.

Advertentie

Geplaatst op 2019-03-27, in Kiesmatig, Milieumatig, NH-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Een mooi positief geschreven blog.

  Zelf ben ik minder gelukkig met de Noord-Hollandse Verkiezingsuitslag.

  Bezorgde groet,

 2. Ik zoek nog even naar het juiste woord … cynisme of sarcasme. Doet er ook niet toe. Ik denk dat er maar weinig FvD-kiezers (stemmers) de moeite hebben gedaan om een stemwijzer in te vullen. Zij wisten het zo ook wel … Thierry. Snik en slik.

 3. Maak allemaal niet uit, de EU heeft (en voor de rest krijgt) het voor het zeggen, maar blijf gerust voor de EU hoor. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/volledige-kamer-tegen-verruiming-van-europabrede-werkloosheidsuitkering-maar-nederland-staat-machteloos~bee3a2db/

 4. @Koen: Ik ben daar niet zeker van. De stemwijzers worden steeds vaker gebruikt en juist mensen die al jaren stemmen gebaseerd op wat partijen/personen in het verleden hebben gedaan raadplegen volgens mij juist niet de stemwijzers. Overigens denk ik dat GroenLinks ook het voordeel heeft gehad van stemwijzeradviezen.

 5. @Koen, gedaan bij de Volkskrant (zie onder) en 18 van de 22 punten PVV
  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2019/stemchecker/#/ Stond alleen verkeerde info in over intrekking wet Hillen (betekend geen belastingvoordeel voor huiseigenaren zonder hypotheek maar juist een extra belasting – aan rectificeren doen ze daar kennelijk niet).

 6. @Dhyan: Neem aan dat je eerste reactie op mij was gericht. Zelf heb ik al jaren bedenkingen tegen de huidige EU en de kant die het op lijkt te gaan. Heb ook wel eens geschreven dat we de EU in zijn gerommeld. Voor mij staat dat los van m’n stukje hierboven. Ik stel (on)bewuste invloed van stemwijzers ter discussie. Meer niet.

 7. Volgens mij wordt het net zo’n rommeltje als de PVV in het begin. Het is onmogelijk dat deze mensen allemaal gescreend zijn.

 8. De stemwijzer gebruik ik niet meer nadat hi/zij me naar een totaal andere richting opstuurde dan ik wilde.
  Gemanipuleerd?

 9. @Dhyan: Ook in de Volkskrant stond het eerste deel van een analyse over de WW histerie door Frans Kalshoven. Lees die svp even.
  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/voor-zes-maanden-ww-moet-je-wel-eerst-zes-jaar-werken-waar-schuilt-nu-het-grootste-morele-gevaar~b49546d9/

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: