Mrt-30: Passages

Een maandje terug schreef ik dat ik via Den Haag naar Harderwijk treinde. Ik wilde in Den Haag een paar dingen bekijken en een daarvan was hun ‘Passage’ (Rijksmonument). Die had ik voor het laatst een jaar of 40 geleden gezien. Liep toen stage in Delft en sliep in Voorburg. Ik heb toen ook een paar keer het centrum van Den Haag bezocht en vond hun Passage zeer apart.

Later zag ik nog een mooie Victoriaanse in Worchester (uitspraak ‘woester’ – bekend van hun saus). Daar kan ik niets meer van vinden. Het lijkt er op dat dat winkelcentrum vergroot is, en daarbij het oude deel vernaggelt.

In Den Haag vond ik het saaier (sterieler) dan ik me kon herinneren. Misschien komt dat wel door de Passage in Roosendaal, die ik afgelopen november bij toeval zag. Eigenlijk was dat een soort parodie, of op z’n minst ‘kitsch-de luxe’.

De entree zag er aardig uit, maar binnen was het een bonte bende. Ze hadden iets Italiaans bedacht met zeer veel en felle kleuren. Ik kon er wel om lachen. Vooral toen ik zag dat op de bovenverdiepingen een flinke serie mensgrootte poppen af en toe bewogen. Het toppunt daarvan was een combo, dat elke 10 minuten te voorschijn kwamen en een paar Italiaanse liedje ten gehore bracht. Ging middels een draaischijf, die ooit bij een talentenjacht (Rodeo) op TV werd gebruikt.

Kortom beide passages heb ik op deze fotopagina gezet. Eigenlijk was ik het al een beetje vergeten, maar vandaag trof ik 2 touristen uit Roosendaal in Groet en kregen we het er even over.

Advertentie

Geplaatst op 2019-03-30, in Shopmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. De oer-passage schijnt die van Milaan te zijn: https://en.wikipedia.org/wiki/Galleria_Vittorio_Emanuele_II
  Londen heeft ook een hele mooie: de Burlington Arcade.

 2. Toch vind ik het in Den Haag meer stijl hebben…

 3. Die passages zijn leuk. Ik zal ze ook eens bezoeken. Schiedam heeft ook een mooie, een kleinere variant. Gelukkig weer hersteld en inmiddels weer bevolkt met winkels, die zich netes in stijl gedragen. Toen ik er vijf jaar geleden voor het eerst kwam, waren vrijwel alle winkels gesloten

 4. @Emigrant: Ik had eerder ook nog even gezocht en vond nu een aardig overzicht op de Duitse Wikipedia: https://de.wikipedia.org/wiki/Ladenpassage

  Zo ver ik weet is de oudste nog bestaande met een glazen dak die van Cairo in Parijs. Rond 1815 kreeg die een glazen dak. Zo’n 50 jaar voor Milaan.

 5. @Sjoerd: Heeft het zeker, maar die van Roosendaal is zeker een bezoekje waard.

 6. @Staartje: In Den Helder is een modernere versie. Ik dacht daar ooit foto’s van te hebben hgemaakt, maar kan die nergenss vinden.

 7. Passages hebben een aparte sfeer, ze lijken net wat stijlvoller dan de winkelstraat met de bekende ketens.

 8. Ja, jammer, het combo speelde niet meer. Hoe hebben ze ooit zoiets kunnen en durven maken. Het watertorenverhaal herinnerde ik mij nog. Wij hebben volstaan met de watertoren op een afstand te bekijken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: