Apr-10: Uitstap De Hout

Ik heb eerder geblogd over de ‘kaaspuntjesroute’. Leuk bedachte wandelroute, maar helaas nog weinig gebruikt. Die 3,7km gaat natuurlijk alleen door de binnenstad. Daar heb ik dus wat opties bij bedacht, zoals het ‘Emma Ommetje‘. Deze keer voeg ik het ‘Ommetje De Hout‘ daar aan toe. Is wel 2,9km extra, maar dan zie je een heel andere kant van Alkmaar, met veel groen en wat recreatie- en picknick-mogelijkheden.

Dit ommetje begint bij De Molen van Piet, ofwel boven de Singelgarage. Vandaar loop je naar het zuiden en gaat bij het witte paard een drukke weg over, waar de buste van ‘Truitje‘ goed opvalt. Voor die oversteek zie je links een huis met de naam Tesselschade.

Bij Truitje ga je een klein stukje naar rechts en vervolgens links langs het begin van de Wilheminalaan. Ook daar aparte panden, waaronder ‘Villa De Lange‘ ontworpen door Jan Wils. Ga net over de zebra die over de Metiusgracht ligt linksaf de Wilhelminalaan over richting bunker. Tegenwoordig is dat een museum, dat zeer beperkt open is. Je loopt daar over het Harddraverspad (voetpad) verder zuidwaarts en ziet dan rechts de Cadettenschool, waar het Centraal Ziekenhuis begon. Via het MCA heet het nu NoordWest Ziekenhuis Alkmaar.

Iets verder begint links het Leonard Springerpad. Je daarop langs Koekenbier. (Mocht je nu al trek hebben.) Loop het pad helemaal uit tot over de Prinses Julianalaan. Aan de overkant zie je al snel rechts een speelweide met achterin de Muzieknis. Regelmatig zijn hier leuke gratis evenementen op diverse zomerse zondagen. Het doorkruisen is dan wat lastiger. Aan het eind begint weer een voetpad richting Wilhelminalaan. Voordat je daar bent zie je links de 2 oudste bomen.

De Hout is ruim 400 jaar oud en een van de oudste parken van Nederland. Vaak maak ik er foto’s over paddo’s, herftskleuren en omgewaaide bomen.

Ga bij de Wilhelinalaan nog een klein stukje linksaf en ga voor de Bloemenklok rechtsaf richting Hertenkamp. (Naast de Bloemenklok kan je overigens ook een bakkie koffie of wat anders nuttigen.) Loop vanaf de Bloemklok westwaards. Rechts is de Hertenkamp met aansluitend de Stadsboerderij. Voor hele kleine kinderen is links een eveneens populair speeltuintje.

Loop zo om de Hertenkamp later rechtsaf richting noord. Ga daar de Pr. Julianalaan over en ga daar nog een klein stukje rechtdoor (Slingerhoutpad) en vervolgens rechtsaf het Westerhoutpad op. Dit is het stille en boomrijke deel van De Hout met akelig veel banken. Volg dit pad 150 meter en ga dan linksaf via het Daslookpad het 3de kneppelbruggetje over.

Rond april/mei bloeit de daslook (stinsenplantje) en ziet hier een groot deel van de bodem wit van de kleine bloemetjes. Kruis het Liefdelaanpad en loop nog even door tot halverwege een speelweide. Ga daar rechtsaf dwars overheen richting hekjes. Op die manier kom je op de Houtweg, die overgaat in de Van der Meijstraat. (Onze lokale held heeft hier maar een minimaal straatje).

Blijf rechtdoor lopen en je komt zo langs het Nassauplein, dat geen plein is maar voor de verandering een speelveld. Om het Nassauplein staan aparte huizen van de Amsterdamse en Haagse School. Het eerste pand links is ook van Jan Wils. Dit kubistische geval is eveneens een Rijksmonument. Aan het eind kom je bij de Egmonderstraat. Ga daar een klein stukje rechts, vervolgens net zo’n klein stukje links en zie dan rechts de scholen van Nies Molenaar in de Koornlaan.

Loop dat laatste stukje terug naar het Nassauplein en ga daar linksaf de Nassaulaan in. Hier staan in het midden nieuwe bomen. Je komt dan langs Huize Louis, dat aanvankelijk bij de katholieke scholen aan de Koornlaan hoorde. Loop de Nassaulaan uit richting oost. Net voor de Kennemerstraatweg is links een katholieke kerk waar die katholieke scholen bij hoorden.

Ga vervolgens de drukke Kennemersingel over naar de Nassaubrug. Voor de verandering is dat eveneens een kneppelbrug. (boomstammetjes als leuning.) Ga hele maal rechtdoor en je ziet links in de Vrouwenstraat nog een fraai ‘dinky toy’-winkeltje. Aan het eind sta je weer op het Ritsevoort. Je kan daar de Kaaspuntjesroute weer oppakken of bijvoorbeeld een klein stukje rechtsaf gaan als je auto in de Singelgarage onder de Singel staat.

Advertentie

Geplaatst op 2019-04-10, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Klinkt goed! Ik wandel altijd graag op stippen of pijlen, maar dit lijkt te doen

 2. Leuke route buiten het centrum.

 3. Haha, ik zou willen dat ik het me voor kon stellen… Maar ik kom echt niet die kant uit om alleen dat ommetje te lopen.

 4. @Staartje: Door De Hout gaan ook wat wandelroutes met van die knooppunten. Die gaan wat verder weg bijvoorbeeld door Heiloo. Bij de Bloemenklok staat een overzichtsbord.

  Het is allemaal om m’n huis. Dus mocht je er niet uit komen, dan loop je me daar vast tegen het lijf en help ik je verder/ ;-)

 5. @Ferrara: Ik neem aan dat je grote delen van deze route al eens hebt gelopen.

 6. @Sjoerd: Begrijpelijk. Dit ommetje is gelukkig niet verplicht voor medebloggers. ;-)

  Tis meer dat touristen hier alleen de binnenstad met wat grachten en trapgevels zien en dit is dan een aardige aanvulling.

 7. Hallo, ik kwam via de blogtrommel even op jou blog koekeloeren want vind het best wel leuk om eens te zien wat een andere blogger soms deelt. Blogland is erg groot en worldpress ben ik ook wat aan het aftasten. Ik heb de ouderwetse blogspot omdat deze mij wat gemakkelijker lijkt. Wat je deelde hier is zeker wel een mooie tip als men hier eens in de buurt zal wezen. En je hebt er ook heel mooie tips en linken bij gezet. Nep namen gebruik ik niet lol, dus je ontvangt mijn echte. ;)) Kom nog wel eens meer op bezoek en zal dan ook mijn reactie achter laten. Groetjes, Tine

 8. @Tine: Welkom, en bedankt voor het reageren. Mijn achternaam is een beetje unieker, en met mijn voornaam is er geen 2e op de wereld. Beide me trouwens ook te lang (20 karakters).

  Ik hoop dat je een reclameblokker gebruikt, er schijnen hier nogal wat advertenties te verschijnen. Blogspot (gebruik ik ook) doet dat beter, maar tegenwoordig kan ik daar alleen ingelogd met Chrome reageren. Zelf zie ik geen verschil in gebruiksgemak. Bij blogspot kan ik me ook suf zoeken naar bepaalde functies en hun bestandsbeheer (plek voor de afbeeldingen) vind ik nix. Als ik een foto op blogspot plaats, dan staat ie op dit wordpress.domein.

  Heb al even op je blogs gekeken en reageer daar vast een keer.

 9. Ik krijg hiervan zin om ook een wandeling te doen die bewegwijzerd is. Mijn man loopt juist altijd het liefst zo maar in het wilde weg, maar ik niet. Ik houd van routes.

 10. @Nicole: Alleen de kaaspuntjesroute is bewegwijzerd middels metalen plaatjes op de weg. Voor m’n toevoegingen zal je m’n bovenstaande aanwijzingen moeten opvolgen of gewoon een rondje om ons grote regionale ziekenhuis moeten lopen. Veel verschil is er niet. ;-)

  Zelf vind ik het geven van dit soort tips leuk en omdat ik redelijk bekend ben met de omgeving durf ik ze ook te geven.

  Zelf ben ik meer als je man. Ik noem mezelf niet voor niets een zwerffietser en vind het leuk om te verdwalen. Helaas lukt me dat slecht. Met wandelen is het niet anders. Via het menu fietsen vind je verslagen van m’n fietsvakanties. https://ximaar.wordpress.com/zwerffietsvakanties/ Vrijwel geen daarvan heb ik van te voren bedacht. Vaak kwam een landkaart pas uit de tas als ik ergens was aangekomen en waar ik op de bonnefooi een slaapplaats had gezocht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: