Apr-13: Toiletpapier

Een paar dagen geleden las ik een bericht bij Mathilde over koffiefilters. Ik heb ook geen senseo en gebruik gewone filterzakjes om koffie te zetten. De koffieprut kan je goed gebruiken als compost, maar de zakjes schijnen daarin niet goed te verteren. Er zijn ook permanente filters, maar dat neemt water om ze schoon te spoelen. Dat vebruikt ongeveer 1 liter = 0,2 cent per keer. Een filterzakje kost me 0,5 cent. Dat bespaart dus 80 cent op jaarbasis. Onze gemeente geeft aan dat je filterzakjes met koffieprut in de GFT-bak moet gooien en ze willen geen koffieprut in het riool. Alleen woon ik in een GFT-bakvrij straatje en gaat het in de grijze bak als onderdeel van m’n 33kg grijsafval per jaar.

Zelf vertrouw ik de permanente kunststoffilters niet qua gezondheidsaspecten. Ik verbruik 1,2 gram filterzakpapier per etmaal, danwel 0,4kg van dat spul per jaar. Zie het dus niet als een echt probleem en bedacht dat er wel andere zaken zijn om het milieu en bijvoorbeeld m’n portemonee effectiever te ontzien. Op dat moment wist ik alleen niet zo snel een voorbeeld.

Na m’n toiletbezoek van net schoot het me te binnen. M’n oog viel op de WC-rol en hoe ze dat o.m. in Japan al decennia anders aanpakken. Erg veel WC’s zijn daar van een bipsdouche voorzien. Je gat wordt er met warmwater schoongespoten en daarna geföhnd. Geheel toiletpapier-vrij. En dan praat je over veel meer dan filterzakjes. Kijk maar eens naar de schapgrootte in de supermarkt. Toiletpapier neemt daar zeker 10x en mogelijke 20x zoveel ruimte in beslag.

Het gaat tegenwoordig beide hoofdzakelijk om gerecycled papier. Alleen spoelen we het toiletpapier door en hoeven we dat niet naar een afvalbak te brengen. In veel landen moet dat wel, omdat hun riool er niet op uitgelegd is. Je vind in de WC dan een mandje met deksel waar het toietpapier in moet. Hier in NL hebben we dus dikkere pijpen en meer pompkracht om dat af te voeren. Bij de rioolzuivering moet er ook meer moeite worden gedaan om die papierpulp te scheiden. Kost ook allemaal energie.

Maar ja, dat Japanse toilet verbruikt ook energie. De waterstraal is onder druk, dus met een elektrisch pompje. De douchekop schuift doorgaans elektrisch uit en in, anders zou je hem onderpoepen. Het water wordt elektrisch verwarmd en de föhn gaat ook op elektrisch. Extra water hoeft het niet te nemen, aangezien dit spoelwater in de toiletpot belandt en meehelpt aan de grote doorspoeling.

De vraag is dus: ‘Wat is beter voor het milieu en je portemonnee?’ Voor dat milieu moet je bedenken dat de productie en het transport van gerecycled toiletpapier ook de nodige energie en water vraagt. Daarmee zou je verwachten dat zo’n WC-douche al snel gunstiger moet zijn. Helaas denk ik inmiddels van niet.

Ik kan daar weinig over vinden, maar wel een gebruiksaanwijzingen met specificaties, waar ik toch wel van schrok. Het elektrisch verbruik is circa 35kWh/per jaar als er dagelijks 1 spuitbeurt plaatsvindt en de brilverwarming uit staat. Die kosten zijn al meer dan mijn toiletpapierkosten. Bij veel modellen valt de ruststroom van 0,5 watt me erg mee.

De aanschafprijs is ook een puntje. Aanvankelijk vond ik hele dure tussen 2000 en 4000 euro. Een toiletpot waar alles mooi in weggebouwd is. Kon me niet voorstellen dat elke Japanner er zoveel geld aan uitgeeft. Via Fialas vond ik een toiletzitting met ingebouwde douche en föhn voor 745 euro. Gezien de complexiteit verwacht ik dat het niet veel goedkoper kan.

Voor die 745 euro koop ik 3000 rollen toiletpapier, waar ik 74.000 dagen (204 jaar) mee doe. Binnen die 204 jaar gaat zo’n complexer systeem natuurlijk ook sneller stuk. Denk aan pompjes die slijten. Als de gemeente korting gaat geven op rioolkosten (denk aan hooguit 50 euro per jaar), dan zou je zo’n contraptie in 15 jaar terugverdienen. Alleen verwacht ik niet dat gemeentes daar aan beginnen. Want wordt die besparing op rioolzuiveren wel behaald en hoe controleer je of mensen geen toiletpapier door het riool spolen?

Inmiddels heb ik wel een tijdelijke oplossing. M’n koffiefilterzakjes laat ik na gebruik drogen. Klop ze uit en kan ze dan als toiletpapier gebruiken. Probleempje is dat ik dan wel 10x zoveel koffie moet gaan drinken.

Geplaatst op 2019-04-13, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Filterzakjes? Er zijn al heel lang vaste filterzakjes te koop, van een soort nylon.Legen, uitspoelen met koud water en klaar. Ik kende iemand die een grote zakdoek gebruikte.Superzuinig maar het zag er onsmakelijk uit.

  Extra spoeltoiletten ken ik ook van vroeger. De onderwijsnonnen hadden, naast die van de leerlingen, een eigen wc met een ingebouwd spoelertje.
  Of die elektrisch werkten weet ik niet. Misschien was zoiets als een Frans bidet

 2. @Bertie: Ik heb het bericht wat aangevuld. Wilde eigenlijk de discussie bij Mathilde niet herhalen (vandaar de link). Punt is dat zij vond dat dat omspoelen teveel water neemt en ook dat is slecht voor het milieu. Zelf denk ik ook dat het wel meevalt, alleen vertrouw ik zo’n filter niet qua weekmakers en ander chemisch spul dat in de koffie kan komen. Ik heb er zelf 2, die kwamen bij m’n laatste 2 koffieztters.

 3. Ik heb zo’n plee, het is geen pot maar een bril, en heet Spa-Toilet. Kostte 645 euro en het werkt al jaar of 9 zonder enige probleem, goede service ook. Nadeel is wel dat je dit comfort erg mist als je ergens logeert of op vakantie bent. Japanse toeristen verbazen zich dat zij in Europa hun kont met de hand moeten afvegen.

 4. koffiedik, ook uit de senseo zakjes kun je gewoon op de composthoop leggen, wormen zijn verzot op koffiedik en vreten zich gewoon door dat dunnen papiertje heen.

 5. Je kan de koffiedik gewoon door de gootsteen spoelen. Neutraliseert geuren en reinigt je afvoer. En je kan er uitstekend je handen mee schoon schrobben. Maar ik heb tevens een senseo en de pads gaan gewoon in de GFT-bak. Niet erg duurzaam inderdaad. Voortaan zal ik ze net als theezakjes twee keer gebruiken.

 6. @Fiales: Heb je ‘m in Nederland gekocht of net over de grens bij Francorchamps? Ze bestaan als alleen bril (de afbeelding in het bericht) en als compleet toilet (het youtube-filmpje als je op die afbeelding klikt). Van die laatste kon ik alleen prijzen vinden en daar heb ik van de goedkoopste 400 euro afgehaald. Punt is dat je ze niet bij de bouwmarkt ziet en je dus bij duurdere bedrijven uitkomt. Misschien bestaan ze nog wel goedkoper, ik zal eens verder zoeken.

 7. @Mark: Onze gemeente geeft aan dat niet te willen, omdat het slecht is voor het riool.

 8. Ik zag ze al voor zo’n 1200 euro, maar dan nog verdien je dat nooit terug…

 9. Die van je provinciegenoot is anno nu verkrijgbaar voor 745 euro. https://spatoilet.com/nl/ons-product/ Zie wel dat het aansluitvermogen 1600 Watt is, maar dat is waarschijnlijk zeer kortstondig. En die verdien ik met mijn stoelgang al binnen 200 jaar terug. (elektra niet meegerekend)

 10. Inmiddels heb ik het verhaal 2x aangepast met info uit een paar gebruiksaanwijzingen.

 11. Ik gebruik net als jij papieren filters om koffie mee te zetten. Na gebruik doe ik ze altijd in het organisch afval.

 12. Arnoud Hugo

  Ik heb ook zo’n bril met bidet. Ik heb hem uitonderhandeld bij de aankoop van mijn badkamer. ;-) Het is een fijn ding, maar dat je geen toiletpapier nodig hebt is niet realistisch. Toch altijd eerst even het ergste wegvegen. De brilverwarming heb ik uitgezet. Warm water ingesteld op lauw. Ook de föhn gebruik ik niet, want dat duurt me te lang. Dus ook nog even droogvegen. Voor het milieu hoef je het inderdaad niet te doen, maar ik doe het dan ook voor m’n reet. ;-)

 13. @Arnoud en Fialas: Het ging hierboven niet over hygiene en comfort, maar idd alleen of er een milieuvoordeel te behalen viel. Ik had daar nog nooit iets over gelezen. Uiteindelijk vond ik bij 1 verkoper dat het voor een 3 persoons gezin 285 euro per jaar aan toiletpapier kon besparen. Dan hebben die wel erg duur 5-laags toiletpapier waar ze heel veel van gebruiken.

  Het viel mij ook op dat die dingen de tijd nemen. Zo zag ik spoelprogramma’s van meer dan 2 minuten en ook de föhn is niet in een paar seconde klaar. Zelf ben ik voor een grote boodschap inclussief handen wassen in minder dan 2 minuten klaar.

 14. Op 27 april besteedde Van der Laan, Woe en Bauer hier aandacht aan.

  Mogelijk kwam dat door een column van 5 dagen eerder. Dus 9 dagen na het bovenstaande bericht.

  Later kwam het oog nog in Van de Week van 28 april voorbij.

  Ik begin me schuldig te voelen aan deze NPO-promotie, waarbij het elektrischverbruik of de langere zit niet genoemd worden.

  En Ziet Michiel er ook een column in:
  https://www.michielziet.com/2019/05/29/wc-douche/

 15. de bottle chebo, kontfles in het nederlands, is erg higieenisch. Het is niet zonder gebruik van toiletpapier, want eerst een stukje voor het grove werk, en daarna een blaadje om af te drogen. Waarschuwing: als je het uitprobeert kom je er niet meer vanaf, dat zeg ik met vijftig jaar ervaring. En neem je op vakantie een handige kleinere fles mee in je bagage. Of eerst een fles wijn drinken bij aankomst, kan ook.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: