Mei-13: EU-Fracties

Over 10 dagen mag er weer gestemd worden voor het Europarlement (EUP). Dat ik dat vreemde verkiezingen vind heb ik hier al eens opgetikt. Een heel ander punt is dat er bij het EUP met fracties wordt gewerkt en dat nationale politieke partijen min of meer verplicht zijn om deel uit te maken van zo’n fractie om zo spreektijd te krijgen. Die fracties zijn gebaseerd op gemeenschappelijke overtuigingen.

Hier de huidige stand:


De grootste fractie is de EVP, Christen-Democraten met daarin ons CDA en de Duitse CDU. Minder is het dat Forza Italië (Berlusconi) en Fidesz (Orban) uit Hongarije in deze fractie zitten. In totaal heeft de EVP 221 van de 751 zetels. Op de kandidatenlijst staat bij het CDA ook netjes de ‘Europese VolksPartij’ vermeld.

Bij de PvdA is dat ook zo. Zij maken deel uit van S&D, Socialisten en Democraten. Qua grootte de 2de fractie met nu 191 zetels. Elk land heeft een ‘arbeiderspartij’ met de bekende rode roos.

Op de 3de plaats staat ECH, de Europese Consrvatieven en Hervormers met 70 zetels. Daar zit nu 1 zetel in voor de ChristenUnie en 1 voor de SGP. En dat deze 2 partijen in die fractie zitten staat dus niet op de kandidatenlijst. Ik vind dat niet correct. Forum voor Democratie gaat volgens de NOS ook deel uitmaken van deze fractie. Staat dus ook niet vermeld op de kandidatenlijst of affiches. FvD-stemmen helpen dus ook de SGP, maar vooral de Poolse PiS die de meestel zetels in de ECH levert. Een partij die Polen in een rap tempo ondemocratischer maakt. De Duitse AfD zit er ook in en is ook niet bepaald fris te noemen. Het s een Europsceptische fractie, waar FvD-lijsttrekker Epping al eerder deel uitmaakte via een Vlaamse partij.

De 4de fractie heet ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Heeft nu 67 zetels, waarvan 4 van D66 en 3 voor de VVD. Inderdaad ook geen woord over te vinden op de kandidatenlijst.

GUE/NGL, Europees Unitair Links/Noords Groen Links, heeft nu 52 zetels. De SP en de Partij voor de Dieren zitten daar in. (Ook niet vermeld op de kandidatenlijst.) Het is niet echt een ecologische groene partij, maar meer een links-communistische. Die Linke uit Duitsland zit er ondermeer in. Ze zijn tegen het neo-liberale karakter van de EU.

VEA (Vrije Europese Alliantie) / De Groenen heeft nu 51 zetels, waarvan 2 van GroenLinks. Bündnis 90/Die Grünen is een vergelijkbare partij die de meeste zetels levert. Deze fractie is duidelijk groener te noemen dan de GUE. Onbegrijpelijk dat de PvdD hier geen deel van uitmaakt. Ook niets over te vinden op de kandidatenlijst.

EVDD Europa van Vrijheid en Directe Democratie heeft 48 zetels, waaronder geen Nederlandse. Eurosceptisch met daarin de UKIP en de Italiaanse 5 sterrenbeweging.

ENV, Europa van Naties en Vrijheid is de kleinste fractie. Ook tegen de EU, met daarin de PVV, de Oostenrijkse FPÖ, Liga Nord (Italië) en de partij van Le Pen (Frankrijk) die de meeste zetels levert.

Een fractie moet bestaan uit minmaal 25 zetels uit minimaal 7 landen.

NI staat voor Non-Inscripts of niet fractiegebonden zetels. De PVV heeft daar een tijdje deel van uitgemaakt.

Zelf vind ik dus dat partijen kleur moeten bekenen in welke fractie ze blijven of naar welke fractie ze over willen stappen. Dat hoort niet alleen op de kandidatenlijst, maar ook op de verkiezingsposters.

Op dit moment komt de partij Volt op en ook die partij maakt niet duidelijk van welke fractie ze deel uit gaan maken. Dat hoeft misschien ook niet omdat ze in 8 landen aan de EU-verkiezingen deelnemen. Als het totaal daarvan boven de 25 zetels komt, dan kunnen ze zelf een fractie beginnen. Toch schat ik de kans daarop klein en verwacht ik dat ze voor de VEA of ALDE gaan kiezen.

Advertentie

Geplaatst op 2019-05-13, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Heel onduidelijk allemaal, niet alle groepen vind ik bij elkaar passen. ECH is een allegaartje.
  Ik pieker me suf op wie/wat ik moet stemmen.

 2. Volgens mij stem ik maar niet, of net wel… Ik ben er nog niet uit.

 3. Ik ben blij dat ik altijd stem wat ik stem. Da’s duidelijk. Zelfs binnen Europa.
  Btw. Bedankt voor de uitleg. Heb ik zomaar wat geleerd op een dinsdagochtend

 4. Dit viel te verwachten:

 5. AfD statpt over naar ENV (PVV e.d.). Fidesz (Orban) zal mogelijk ook naar deze anti-EU-fractie gaan, omdat ze al een tijd niet meer gewenst zijn binnen de Christelijke fractie.

  Het bericht hierboven zou ik anders geschreven hebben. Deze fractie ENV-fractie bestaat al 4 jaar en zal groter worden dan de EVDD als daar de UKIP gaat verdwijnen na de Brexit. EVDD zakt dan naar de 8ste plek. ENV (met mogelijk 45 tot 55 zetels) zou dan 5e, 6e of 7e kunnen worden omdat ze vrijwel gelijk komen met VEA en GUE. 4de lijkt mij onrealistisch. ECH staat nu 4de met 20 zetels meer, en krijgt er zetels bij via FvD.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: