Mei-23: EUP-Lijstverbinding

Ik vond het al gek dat de nationale partijen niet netjes aangeven bij welke EU-fractie ze horen of willen horen. Bij een aantal partijen is het flink zoeken om dat te vinden. Dat terwijl ik vind dat het op het stembiljet hoort en vooral ook op verkiezingsposters en dergelijke. Door dat niet te doen maken ze er een nationale verkiezing van en werk je niet mee aan de Europese gedachte van samenwerking. Zoals in mijn eerdere bericht valt te lezen zijn alleen het CDA en de PvdA op dit punt duidelijk.

Maar wat ik ook niet begreep is waarom Nederlandse partijen in dezelfde EUP-fractie geen lijstverbinding met elkaar aangaan. Bijvoorbeeld dat een stem op De Groenen niet verloren gaat, maar GroenLinks net aan een extra zetel kunnen helpen. Ze zitten beide in de VEA. Maar nu las ik dat sinds 2017 lijstverbindingen bij de EUP-verkiezingen niet meer mogen. De Nederlandse regering heeft dat voor alle verkiezingen afgeschaft.

In dat geval was het slimmer geweest als De Groenen in NL niet mee zouden doen en hun stemmen op GroenLinks uitgebracht zouden worden. Nu gaan de stemmen op De Groenen verloren, omdat ze geen kans maken op een zetel. Dit voorbeeld geldt ondermeer ook voor D66 en VVD die in de ALDE-fractie zitten en SP en PvdD die in de GUE-fractie zitten.

Jos Collignon had een mooie spotprent over de EU. Ik ben zo vrij geweest om daar een kleine modificatie/aanvulling op aan te brengen. Zelf ben ik voor Europese samenwerking, maar vind de EUP-verkiezing een schertsvertoning. Het EU-Parlement maakt maar voor 1/3de uit wat de EU qua beleid doet. De andere 2/3de waar niet op gestemd mag worden ligt bij de Raad (met opperhoofd Donald Tusk (hij wordt gezien als de president van de EU)) en de Commissie (met aan het hoofd Jean-Claude Junker).

Elk deelnemend land krijgt een commisaris en een deelnemer in de Raad. De verkiezingen van vandaag hebben daar bijzonder weinig invloed op. Het zijn de nationale regeringen die deze deelnemers voordragen. De voorziter van de Commissie wordt benoemd door de Raad en daarna mag het EUP ermee akkoord gaan. De voorzitter van het EU-Parlement (waar we dus nu op stemmen) is veel minder bekend en heet op dit moment Antonio Tajani

Advertentie

Geplaatst op 2019-05-23, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Ik heb toch maar weer groen gestemd..

  2. tja, en waarom mogen sinds 2017 geen lijstverbindingen? Terwijl er heel veel extraas te winnen zijn als je als nationale partij lid wordt van een europese familie. Ik ben bang dat deze extraas in de toekomst ook verdwijnen als het zo doorgaat met het neo-liberalisme. Het lijkt me goed dit neo-liberalisme te stoppen.

  3. @Jan: Met die vraag zat ik ook, maar kon dat bij info over de EUP-verkieizingen niet vinden. Nu wel, het is in Nederland voor alle verkiezingen afgeschaft door de Nederlandse regering. Het had niets met de EU van doen, althans dat zie ik niet in de argementatie terug. Het ging er om om verkiezingen doorzichtiger te maken. Onder ‘afgeschaft’ boven in het bericht staat nu een link.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: