Jun-08: Calcium

Een week geleden schreef Herma over de keuze tussen koffie of thee. Ik gaf aan dagelijks 1 mok koffie te drinken en vooral veel kraanwater. Daar kwam van iemand anders een vreemde reactie op, dat je kraanwater moet ontkalken.

En dat is onzin. Ik ontkalk mijn koffiezetter al decennia niet meer. We hebben al een paar decennia zogenaamd zacht water. Een mens heeft daarbij juist kalk (Calcium) nodig. In mijn geval 1000 mg/etmaal. Dat kan je halen door dagelijks 0,8 liter melk te drinken of bijvoorbeeld 2 ons kaas te eten. 0,9 liter yoghurt of 6 ons melkchocolade is ook een optie. Maar het kan ook door 6 ons boerenkool of 2,5kg andere groente naar binnen te werken. Van kraanwater heb je echter 22 liter nodig om aan die 1000 mg te komen.

Omdat ik niet tegen lactose kan drink ik geen melk. Yoghurt en kaas gaan wel goed, daar zit veel minder lactose in. Met groente en kraanwater daarbij kan dat toch iets te kort zijn en daarom slik ik kalktabletten.

De hardheid van het Bergense PWN kraanwater is 7,91 DH. Tussen 4 en 8 heet zacht water te zijn. In mijn geval jammer, met hardwater (dat bijna nergens meer uit de nederlandse kranen komt) zou ik maar 11 liter moeten drinken voor m’n 1000 mg. Chaudefontaine en Evian hebben de helft meer calcium dan de PWN in hun flessenwater. Spa heeft veel minder calcium. Van Spa blauw moet ik dagelijk 222 liter drinken.

Aanvulling

Hierboven een diagram, met daarin wat Nederland, Duitsland, Frankrijk en de USA bestempelen als zacht, gemiddeld en hard water. Dat is dus niet echt vastgelegd. Waterhardheid.nl bedenkt daar zelf een aantal varianten op. Ik denk dat zij met ‘tamelijk hard’ net als de Fransen iets tussen ‘gemiddeld’ en ‘vrij hard’ bedoelen aangezien ‘gemiddeld’ bij hen ontbreekt. Ze noemen zichzelf een autoriteit, maar door met afwijkende terminologie te werken halen ze dat zelf een beetje onderuit. Ik kan ook nergens een keurmerk vinden of dat zij bijvoorbeeld door de RIVM, Vewin, Kiwa of een ministerie als autoriteit worden gezien. Heb er dus mijn twijfels bij.

Bovenin heb ik ook nog 5,6 en 20 toegevoegd. Volgens het drinkwaterbesluit (wet) mag water niet onder de 5,6 °dH (Duitse Hardheid) komen. Dan is het te zacht en kunnen er ongunstige effecten optreden in de zuurtegraad. Boven de 20 raden europese consumentenbonden aan om ontharders te gebruiken.

Advertentie

Geplaatst op 2019-06-08, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

  1. Of ons water voldoende kalk bezit weet ik niet, daar sta ik nooit bij stil.
    Googlend lees ik:
    ‘Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.’

    Tamelijk hard dus. Ik lijd er niets mee.

  2. @Bertie: 7,34 DH is zachter dan het PWN water. Ik heb wel m’n twijfels over de website die dat verspreidt. Zij noemen tot 8 tamelijk hard. Wikipedia en de waterleiding bedrijven noemen het zacht. Ik heb de indruk dat de site waterhardheid.nl van bedrijven is die waterontharders verkopen. Helaas staat nergens van wie die website is.

    Het is ook een raar sommetje. Zelf gebruik ik 18m3 per jaar. Een groot deel van de zogenaamde vaste stoffen stroomt door en zet helemaal geen kalkaanslag af. Ik zie ook nergens kalkaanslag, laat staan kilogrammen daarvan.

  3. Ximaars blogs lezen is gewoon smullen, zeker deze keer!

  4. Ik ben niet zo veel meer in het water en weet niet of het hard is.

  5. Ik heb het hier ook eens even opgezocht en de site waterhardheid.nl zegt: 7,34 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Hoensbroek (Gebrook). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

    De leveracier, WML geeft aan 6,51 – 9,87 dH voor Hoensbroek en noemt dit zacht water.
    deze hanteert de volgende tabel:
    0 – 4 Duitse graden – Zeer zacht water
    4 – 8 Duitse graden Zacht – water
    8 – 12 Duitse graden – Gemiddeld water
    12 – 18 Duitse graden – Vrij hard water
    > 18 Duitse graden – Hard water

  6. Hier in Marburg is het water tussen weich en mittel.; iets van 8 of 9 dH (ze zeggen het niet per straat). Bij het theezetten merk ik dat er een vlies op de thee komt; daarom gebruik ik de Britta waterfilter. Ook moet ik het koffieapparaat af en toe doorspoelen met een kalkbestrijder.

    Calgon is hier de bekendste bestrijder van kalk in wasmachines en afwasmachines. Je kent ze waarschijnlijk, die advertenties met een vertwijfelde huisvrouw en een zwaar bekalkte onderdeel van een wasmachine, die gered had kunnen worden met Calgon. Dit produkt is volslagen overbodig. Ik heb mij altijd verwonderd over de mensen die daar werken: zij besteden hun hele werkleven aan een leugen, hoe kan dat bevredigend zijn?

  7. Middels kamperen heb ik ervaring opgedaan met hard water. Als we binnen de Nederlandse grenzen blijven merk ik dat aan het waterkokertje en de theeglazen.
    Nauwelijks aanslag op het element en het glaswerk. Ontkalken hoeft bij thuiskomst niet. Maar na zes weken buiten de landsgrenzen ontkom ik niet aan een rondje koken met schoonmaakazijn. Werkt uitstekend.

  8. Ik heb het opgezocht voor Ede, op waterhardheid.nl. Dat is 6,7; en ze vinden dat tamelijk hard. Als ik het hele verhaal lees denk ik inderdaad dat deze website nogal in is voor het verkopen van antikalkproducten en dergelijke. Een van mijn dochters heeft in België gestudeerd; daar zat zo veel kalk in het water dat thee die ermee gezet werd echt niet lekker was.

  9. Ik heb een diagram toegevoegd met hardheidstermen die in NL, D en de USA worden gebruikt. Volgens het drinkwaterbesluit mag water niet onder de 5,6 dH komen.

  10. Welke berekening dan ook, hier slaat de waterkoker en koffiezetmachine regelmatig wit uit. Een keer of zes per jaar ontkalk ik de apparaten. Met azijn.

  11. @Bertie: Als ik het goed begrijp dan krijg je Brabants water uit Veghel met een hardheid van 7,22. Zo ver ik het begrijp is het misschien maar 1 of 2 jaar geleden bij jullie zachter geworden en dat zou je moeten merken.

  12. Toch is er nog steeds kalkaanslag, niet zoveel als vroeger maar merkbaar. Vind ik niet erg.
    Ik weet niet waar ons water vandaan komt, kan het nergens vinden.

  13. @Bertie: Je exacte woonplaats weet ik niet. Hoeft oo niet. Maar kies ‘m op deze webpagina:
    https://www.brabantwater.nl/drinkwater/Paginas/Waterhardheid-en-zuurgraad.aspx
    Als ie er tussen staat, dat heb je Brabants water waarschijnlijk uit Veghel.

  14. Klopt. Bedankt.

  15. Ik heb vandaag een account aangemaakt bij Vitens
    Met ingang van heden moet ik zelf mijn meterstanden doorgeven; eerder deed mijn woningbouwcoöperatie dat; ik heb zelf ook geen sleutel van de meterkast voor het water.
    Wel voor gas en licht.
    De coöperatie gaf eerder de meterstanden door. Als oplossing voor dit jaar gaan ze wel weer zelf de meterstanden opnemen; en die krijgen we dan in de brievenbus, en moeten die vervolgens doorgeven.
    Niemand van de bewoners begrijpt waarom we niet een sleutel krijgen van de kast waarin de watermeters zitten.

    Maar goed, dat terzijde: op de website van Vitens staat dat de waterhardheid hier 6.6 is, Dat scheelt dus maar een tiende met waterhardheid.nl.
    Vitens noemt dit zacht.

  16. @Trijntje: Vitens gebruikt net als alle andere waterleidingbedrijven in NL de bovenste schaal. 6,6 is dus zacht. Die andere website heeft zelf andere termen bedacht me tamelijk en behoorlijk. Maar gemiddeld kennen ze niet. Volgens mij is die site opgezet om waterontharders te pushen. Het is ook maar de vraag wat ze met tamelijk bedoelen.

  17. Ik ontkalk mijn koffiezetapparaat toch wel regelmatig evenals de snelkoker. Maar ik woon in de Achterhoek, en hier is het soms echt wel nodig merk ik.

  18. Ik ontkalk ook al jaren het koffiezetapparaat niet meer en het ding blijft het uitstekend doen. Al dat modische gedoe over water laat ik aan mij voorbij gaan. Waar je ook woont in nederland, we hebben acceptabel drinkwater voor iedereen en daar zouden we trots op moeten zijn. Weg met al die rare flesjes. helemaal niet nodig. Scheelt ook een hoop plastic troep.

  19. @Hanske: Ik kan erg slecht tegen azijn, ook dat is een reden om vrijwel niet te ontkalken. De laatste keer dat ik dat deed was een jaar of 10 geleden buiten. Daarna pruttelde de koffiezetter op dezelfde manier en wist ik dat het niets geholpen had danwel niet nodig was geweest. Tegenwoordig heb ik erg goedkope kofiiezetters (de laatste is een Tomado van 8 euro bij de Blokker) en die hebben waarschijnlijk minder last van kalk.

  20. Interessant! Ik moet zeggen dat ik mijn snelkoker toch wel regelmatig moet ontkalken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: