Jun-24: ‘Slimme’ TL-buis

Ik las bij de NOS, dat de Technische Universiteit Delft slimme lampen, babyfoons, wasmachines, etcetera gaat onderzoeken op veiligheid. Zijn ze te hacken en wat kan je met zo’n hack aanrichten?

Dat deed me denken aan m’n onbedoelde hack van rond 1975. Ik luisterde in die tijd veel radio en dan vooral naar internationale omroepen op de kortegolf. Op de middengolf was het me overigens ook gelukt om radiostations uit het oosten van de USA en eentje uit de Caraïben te beluisteren.

Je had ook in die tijd al vrijwel niets aan de langegolf. Daar zat de BBC op en Europe No 1, een franstalige zender die in Duitsland stond. Op een dag trof ik daar echter een zeer sterke draaggolf met een lichte brom. Die ‘zender’ was er niet altijd. En na een paar keer terugkeren hoorde ik er ook af en toe ook wat stemmen.

Na een paar weken waren die stemmen opeens erg helder. Het was mijn buurvrouw in gesprek met de buurman. Toen begreep ik dat ze in de keuken een TL-buis hadden, die moduleerde op hun stemgeluid. Op de lichte brom na klonk het behoorlijk goed.

Ik heb deze ‘hack’ niet aan ze gemeld. Ze waren al wat ouder en ondermeer op technisch gebied snel van slag. De kans was klein dat het signaal door anderen ontvangen zou worden. Zo ver reikt zoiets niet en dan moet daar al net een andere malloot zitten die op dat afgelegen stukje van de radio luistert. Interessant was het voor mij ook niet meer, toen ik begreep wat er aan de hand was.

Advertentie

Geplaatst op 2019-06-24, in RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Wat een ontdekking!
    Mooi dat je het niet wereldkundig maakte, ik zie de lokale journalist al voor me.

    Wat dat onderzoek betreft, ben ik benieuwd of er wat te voorschijn komt.

  2. Ik heb altijd al het vermoeden gehad, niet lullen tegen een TL buis…

  3. Daarvoor heb je Google Next

  4. ik noem het de wijsheid van Ximaar. Een voorbeeld van onwijsheid uit de jaren zeventig van de vorige eeuw: Een paar zichzelf waarderende personen, toonden aan dat met je een paar overalls van de juiste kleur je heel veel apparaten de panden kunt slepen uit de radio- en televisie gebouwen in Hilversum en omstreken. Sindsdien, en we zijn vijftig jaar verder kan ik alleen met een pasje in en uit. Tel uit je winst.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: