Jul-29: Victorie Sail Alkmaar

De afgelopen dagen lagen flink wat (voormalige/ historische) binnenvaartschepen rond en in de binnenstad van Alkmaar. Aanleiding was het 200 jarige bestaan van het Noordhollands kanaal. (Zo schrijft Rijkswaterstaat het 5 van de 6 keer bij het kanaal.) Nu waren het ook de warmste dagen ooit in Nederland en Alkmaar gemeten. Ik ging donderdag dan ook vroeg op pad om een kijkje te nemen.

Duidelijk iets te vroeg. De opening was rond 2 uur ‘s-middags. Dat zag ik niet zitten. Rond 9 uur ‘s-ochtends lagen er al aardig wat schepen, maar zeker nog niet alles. Er waren schepen die nog onderweg waren. Ik hoorde van problemen met uitzettende/klemmende bruggen. Voor mij lag er genoeg om wat foto’s te maken. Maar voor bepaalde opnames stond de zon niet lekker.

In de dagen daarna ben ik er nog een paar keer rondgelopen. Ook dan vroeg om de middaghitte te ontlopen. Bijelkaar aardig wat foto’s voor een impressie. Eerdaags plaats ik nog wat andere foto over leuke bijzaken. Van een aantal schepen kon ik websites vinden met wat historie. Linken staan onder de foto’s.

Ik had het ook te doen met de opvarenden die langs de Kanaalkade en Bierkade lagen. Naast de hitte hadden die ook behoorlijk hinder van verkeerslawaai. De Retif was zo’n schip. Zij varen nog gewoon met hun spits naar Frankrijk met vracht. Ik vond hem niet in de gallerij van de LVBHB. Al met al was het wel erg gezellig. Bij de meeste schepen kon je aan boord. Daarbij is het ook een soort reünie van de schippers, die vrijwel allemaal in waren voor een praatje.

Aanvulling:
Inmiddels heeft Ferrara ook een serie Victorie Sail foto’s geplaatst.

Vervolg: Victorie Sail Overige Materiaal

Advertentie

Geplaatst op 2019-07-29, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Jammer, dit heb ik gemist.

    Vriendelijke groet,

  2. ik heb daar heel veel respekt voor, voor dingen die al meer dan honderd jaar functioneren. Zo heb ik een abbonnement op de Groene Amsterdammer, die bestaat sinds 1877, en daar krijg je het literaire tijdschrift De Gids gratis bij, dat bestaat al sinds 1837.

  3. Daar zitten een paar mooie boten bij… Jammer dat het zo bloedje heet was.

  4. @Sjoerd: 1 avond was super beroerd. Tot middernacht 30 graden. Maar we hadden ook nog een paar avonden wind van zee, met rond 6 uur een temperatuur van 25 graden. Zaterdagmiddag na 4 uur was het prima weer, maar toen was ik weg. Rond 2 uur ‘s-middags was het al die dagen niet om uit te houden en vierde ik siësta en keek Tour de France.

  5. Absoluut geslaagde dagen. Morgen plaats ik een kleine impressie, zonder linkjes.

  6. Wel met een link naar jouw site.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: