Jul-31: Henk leefde te vroeg

Bij het onderstaande Teletekst-bericht (van vanmorgen) moest ik aan onze voormalige buurman denken.


Je leest dit soort berichten vaker. En nu is er dus een rechter die opkomt voor mensen zoals Henk. Destijds rond 1983 kon je dat niet bedenken. Henk had MS (Multiple Sclerose) in een zware vorm. Een paar dagen per maand ging het redelijk. Een week per maand kwam hij vrijwel niet van zijn bed en de rest van de tijd was ook niet alles. Heel nauwkeurig heb ik het niet bijgehouden, maar ik had de indruk dat zijn lichamelijke en psychische toestand de maancylus volgde.

Henk kwam met zijn moeder naast ons wonen. Hun huis was verzakt. Al vlot verliet zijn moeder hem. Die kon het niet met hem uithouden. De diverse zorginstellingen lieten hem ook in de steek. Hij was voor hen erg lastig en hij was daar ook bang voor. Eerder was hij al eens opgenomen en dan ‘spoten ze hem weken plat’. Dat wilde hij niet meer. Hij was dus ook een echte zorgmijder.

Naar eigen zeggen had hij wiet nodig. Dan kon hij de dag beter doorkomen. Maar kom op een dorp in die tijd maar eens aan wiet. Het gevolg was dat ie pijnstillers en op de ellendigste momenten sterke drank nam. Een waardeloze combi, die hem flink onhandelbaar maakte. Maar ja, beide waren wel in de buurtsuper verkrijgbaar.

Mijn moeder begon voor Henk de was te doen en ze zette dagelijks een bord warm eten in z’n keuken. Voor 5 koken was volgens haar niet meer werk dan voor 4. Daarbij liet hij z’n achterdeur dag en nacht open voor de kat. Henk knapte door die regelmaat zeker op. Hij leek zich ook minder vaak aan de drank te vergrijpen.

Uiteindelijk kreeg Henk op een ander punt van de rechter gelijk. Zijn verzakte huis werd verhaald op de verkaveling en werd nieuw herbouwd. Hij ging dus weer terug naar z’n nieuwe redelijk afgelegen woning, zeven kilometer noordelijker. Hij heeft daar nog een half jaar geleefd en is toen gestikt in een maagbloeding. Mijn moeder was zelf ook niet superfit, dus door zijn verhuizen stopte haar voedselverstrekking. Ik denk niet dat iemand bij hem in de buurt dat over heeft genomen. Dan hadden ze hem wel eerder gevonden. De kans is ook groot dat zijn drankconsumptie weer toe is genomen met dit noodlottige resultaat.

De vraag blijft voor mij dan ook; ‘Was Henk echt beter geholpen met medicinale wiet?’

Advertentie

Geplaatst op 2019-07-31, in Overmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Triest dat dat nog voorkomt hier.

 2. @Sjoerd: Dat met m’n voormalige buurman was rond 1983. Probleem is dat je bijzonder moeilijk z’n vertrouwen kon winnen. Hij bedreigde ook zorgverleners die aan de deur kwamen en daarna dus niet meer.

 3. Dit is in-zielig.
  Ook voor de hulpverleners is het moeilijk ze adequaat te helpen en het is inderdaad de vraag of wiet de oplossing was.
  Toch denk je: zou hij er een paar uurtjes plezier aan hebben beleefd, dan was het hem gegund.

 4. @Bertie: Zelf denk ik dat het in elk geval indrirect had geholpen. Dwz bij wiet had ie minder naar de drank gegrepen en alcohol is veel funester voor een mens. Het is niet alleen slechter voor het lichaam, maar mensen worden er ook onhandelbaarder en zelfs aggressiever door.

 5. In dat geval verwoest alcohol alles.

 6. Ik ben het met je eens dat wiet Henk waarschijnlijk meer had geholpen dan de combinatie medicijnen/alcohol.

 7. ik ben bezig met een serie, het individu laat de gemeenschap in de steek, dit komt na een serie die ik nog niet heb gemaakt: de gemeenschap laat het individu in de steek. Jouw indrukwekkende verhaal kan ik daarbij goed gebruiken, en daarbij komt je Moeder goed af.

 8. Een droevig verhaal… Maar wat lief van je moeder dat ze deze meneer zo hielp!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: