Aug-02: Victorie Sail 2019

Ik had al een deel gemaakt met hoofdzakelijk oude binnenvaartschepen. Bij deze een soort 2de deel met overig materiaal. Allereerst een nog niet al te fraaie schuit, met de mooie naam Vaarrari. De eigenaren zijn druk bezig om hier een flitsende bootide van te maken, maar dat gaat nog wel even duren.

Niet veel verder was een fraai houtsnijwerk te zien. Ik herkende er meteen de Zuiderkerk van Enkhuizen in. Ik keek er dan ook niet van op dat Enkhuizen achter op de kont stond. Een ander schip aan de Voormeer had een BSA uit 1952 aan dek. Haar man gebruikte die nog regelmatig.

In het Victoriepark stonden wat aanverwante kraampjes waaronder een paar met miniatuur schepen. Moest dus even aan het geknutsel van m’n broer denken. Die had daar ook best kunnen staan, ware het niet dat ie al teveel klanten heeft.

Her en der stonden ook grote doeken met oude foto’s. Een paar heb ik op de foto gezet. Als eerste de nulde Friesebrug. Over die zwenkbrug, die nu in Amsterdam-Noord ligt, heb ik al eens geblogd. Op de achtergrond zie de destijds nieuwe (eerste) Friesebrug.

Om wat foto’s te maken met de morgenzon in de rug, was ik met het pontje overgestoken naar het Schermereiland. Daar stond ook zo’n mooie foto van de vlotbrug die daar heeft gelegen. Die vlotbrug was vlak na een bocht erg link en is dus ooit vervangen door het pontje, dat een stukje zuidelijker heen en weer vaart. De foto bij de Friesebrug stond aan de verkeerde kant, maar deze van de Schermervlotbrug stond precies goed. Op de oude foto en links daarvan is de Rotorenbrug te zien. Meer foto’s staan in de Beeldbank.

Bij de terugkeer viel m’n oog op een bord dat te maken heeft met het EK-wielrennen. Het is dan niet mogelijk om langs de Bierkade te fietsen en dus mag de fiets niet mee. Natuurlijk kon ik het niet laten om aan de schipper te vragen of ie tegenwoordig op een halve kilo vaart. Hij moeste er om lachen en zei; “ja ik weet het..”.

En als we het dan toch over pontjes hebben, er lag ook een oud ‘IJveer’. Die hadden we eigenlijk een paar weken geleden nodig, toen het pontje bij de Leeghwaterbrug z’n schroef verloor.

Advertentie

Geplaatst op 2019-08-02, in Alkmaar, Brugmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ze hebben er een feestje omheen gebouwd. Madurodam langs het water….

  2. Mooie detailfoto’s. Ik had ook een zo’n knutselende broer. Zijn schepen waren voor de show, varen konden ze niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: