Aug-10: Bereikbaarheid EK2019

In en om Alkmaar wordt deze dagen het Europees Kampioenschap wielrennen verreden. Een aantal ondernemers klaagt steen en been. Dat doen ze vaker als ze de kans krijgen. Daar kijk ik dus niet echt van op. Maar zelf dacht ik er ook flink last van te hebben. Niet waar ik woon, zo dicht bij het ziekenhuis. Aan die kant is het goed te doen.

Maar voor mijn wekelijkse geleidenhonddagje in Middenbeemster keek ik eerst maar eens wanneer en waar de bus reed. Die gaat normaal over de Kanaalkade en die is helemaal gereserveerd en afgezet voor de finishende wielrenners (M/V/J/M). De bus 129 reed daar dus niet. Hij reed/rijdt in het geheel niet t/m 11 augustus. OV9292 adviseerde me om de trein via Hoorn naar Purmerend te nemen en daar de bus te pakken naar Middenbeemster.

Dat is niet alleen flink om en een stuk langer, maar ook een stuk duurder. Met zoveel omrijden kon ik beter op de fiets stappen. Ik fiets dergelijke afstanden wel, maar wil daar ook wat doen en daarvoor wat puf overhouden. Het was daarbij mooi fietsweer met op de heenweg flink wind in de rug.

Er zijn 3 routes die alledrie vrijwel even lang zijn. De busroute via Schermerhorn, de route langs West-Graftdijk en de route langs Grootschermer. Die laatste was onmogelijk. Een smalle landweg in die route was compleet afgezet vanwege de wielrenners. Via West-Grafdijk is al anderhalfjaar flink om, omdat de fietsers niet meer over en onder de Leeghwaterbrug mogen. Met het ‘tijdelijke’ pontje kom je verkeerd uit en moet je via de Omval omrijden.

Dus bleef de busroute over en volgens mij reed die bus niet voor niets niet. De eerste hindernis was de Friesebrug. Daar reden de wielrenners ook over, maar er was ruimte zat om er ongehinderd langs te fietsen richting Nieuwe Schermerweg. Het fietspad langs die weg was ook prima te doen.

Zelfs bij de Kraspolderbrug geen enkel probleem. De wielrenners gingen hier over de N242 naar de N243 richting Schermerhorn. Als fietser mocht/moest ik door het fietstunneltje onder de N242 en N244 door. Probleemloos. De aansluitende stille kant van de Noordervaart deed z’n naam eer aan.

Bij de Zuidervaart (die dus haaks op de Noordervaart staat) stond een hekwachter, die me direct liet oversteken met de text: ‘Er komt niets aan, ga maar gauw.’ De rest van de stille kant der Noordervaart was nog rustiger, omdat ik me nu binnen het Schermer-rondje van de wielerwedstrijd bevond.

Bij Stompetoren stak ik het circuit nog een keer over en uit, om zo het fietspad langs de N243 te nemen. Ging net zo gesmeerd. Daarna geen enkele last meer gehad. Af en toe zag ik op de grote weg 3 motoren, 2 auto’s en daartussen 1 wielrenner rijden. Wielrennen met 5 verbrandingsmotoren per fietser lijkt mij dus uiterst slecht voor het milieu.

Het trok me niet om stil te staan en aan te moedigen en dan steeds een paar minuten te wachten op een renner die ik niet ken. Deed er dus geen meter langer over en door de rugwind was ik sneller in Middenbeemster dan met de bus.

Terug bedacht ik dan ook maar dezelfde route te nemen. Nu reden er weer gewoon auto’s zonder wielrenners over de N243. De bus had daar dus ook kunnen rijden. Met de Nieuwe Schermerweg was het niet anders. Het enige was dat de bus even door Overstad had gemoeten, wat ie ook doet als er Kermis is op de Kanaalkade.

Tijdens de wedstrijden had ie ook kunnen rijden, maar dan via de Huiswaarderweg, Oterleek en de Molendijk. Dan waren alleen de inwoners van Stompetoren de dupe geweest.

Zelf deed ik er terug maar 10 minuten langer over, omdat de ‘tegen’wind flink was afgenomen.

Advertentie

Geplaatst op 2019-08-10, in Alkmaar, Fietsen, Milieumatig, OV-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Je wil wat om zoiets in huis te halen, maar wie er wat aan verdient lees je nergens. Wel wie er de dupe van zijn.

  2. Maar had je nog genoeg “puf”over?

  3. @bytheway: Omdat ik het grootste deel voor de wind had viel m’n puf aldaar behoorlijk mee.

  4. Ik kan me op zich wel voorstellen dat winkeliers klagen, omdat het ze het wellicht kostbare klandizie kost.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: