Aug-16: Een Windmolen dan maar?

Ik kijk af en toe bij Zuinigeman, die maandelijks z’n energieverbruik bijhoudt. Zelf verbruik ik flink minder en het leek me aardig om dat ook eens in een maandgrafiek te zetten:


Daarbij heb ik de calorische waarde voor gas en elektra op elkaar afgestemd. Dwz in 1 m3 (kubieke meter) aardgas zit circa 36 MJ (megajoules), in 1 kWh (kiloWatt.uur) elektrisch zit 3,6 MJ. In 1 m3 gas zit dus ongeveer 10 kWh. Dat varieert met de temperatuur van het geleverde gas.

Hierboven is dan ook goed te zien dat ik vooral gasverbruik; 750 m3 per jaar is 7500 kWh per jaar. Daarbij vergeleken stelt m’n 400 kWh per jaar aan elektra weinig voor. Met zonnepanelen schiet ik dus weinig op, tenzij ik ze in Australië plaats en er zo iets in winter aan heb om m’n huis mee te verwarmen.

Aan een windmolen heb ik dus meer, tenzij het tegelijk windstil is en koud. Een warmtepomp gaat het ook niet worden, daarvoor is m’n huis en verbruik te klein.

Ik dacht nog even aan infraroodpanelen, dat heeft als voordeel dat ik gericht kan verwarmen. Toch gaat dat financieel niets worden. Elektra kost me 23 ct/kWh. Gas kost 76 ct/m3 = 7,6 ct/kWh. Gas kost dus maar 1/3de en het rendement van infrarood is niet beter dan dat van m’n HR-ketel.

En als je zelf geen elektriciteit maakt, dan komt het voor het grootste gedeelte van een gascentrale. Die centrales hebben een rendement van 50%. Om 1 kWh elektra te maken moet je er dus 2 kWh aan gas in stoppen. Dan kunnen ze dat gas beter in een buis naar m’n HR-ketel pompen. Die heeft een rendement van 90%.

Qua portemonnee en milieu kan ik het beste de komende jaren niets veranderen en me hooguit druk maken over wat betere isolatie. Daarna zou het kunnen dat het warmtenet van de huisvuilcentrale een optie is. Hun leidingen zijn m’n huis tot op 500 meter genaderd.

Advertentie

Geplaatst op 2019-08-16, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Minder restafval en dus minder verbranding in een afvaloven lijkt mij een duurzame oplossing.

  Ook heb ik mij ooit laten vertellen dat warmte verplaatsen een kostbare en verliesgevende bezigheid is.
  Een warmtenet aansluiting wil ik dus niet.
  Een warmtepomp neemt veel ruimte in beslag en schijnt geluidsoverlast te geven.

  Kortom ik zit in een vergelijkbare situatie.

  Wat te doen om helemaal aardgasvrij te leven weet ik nog niet. Al wil ik dat vanwege de Groningse problemen wel heel graag.

  Zonnige groet,

 2. Met zonnepanelen gebruik ik aanmerkelijk minder stroom.
  Juli 2018: 233 kWh
  juli 2019 : 125 kWh
  En gas sowieso heel weinig, het is zomer.

 3. met mijn 800 m3 gas zit ik daar ook tegenaan te hikken… Zonnepanelen heb ik al, maar te weinig.

 4. @Bertie: Zelf gebruikte ik in Jul-2018 30 kWh en in Juli 2019 25 kWh zonder zonnepanelen. Met zonnepanelen zou ik vooral terugleveren en dat wordt er de komende jaren niet beter op. Maar ik heb ook niet echt een dak. Als zonnenergie omgezet kan worden in waterstof, dat ik later in de winter zouu kunnen gebruiken voor verwarmen, dan zou dat wel wat zijn. Maar die optie is er nog niet.

 5. @Rob: Warmte uit vuil is beter dan al die warmte ongebruikt de lucht in te blazen. Daarbij komt dat ze nu huisvuil bewaren voor de winter als er warmte nodig is. Dat ‘accu’-probleem hebben zij dus op deze manier opgelost. Maar ik ben het met je eens dat er geen afval meer moet zijn, en waar komt dan die warmte nog vandaan? Zelf vermoed ik dat er nog wel 50 jaar restafval zal blijven.

 6. onverlijkbare zaken vergelijken kan ook interessant zijn. Ik verbruik ongeveer 40 kwh butaangas maand, voor mijn vierpitsgasstel. Voor verwarming nulkommanul, want het is hier ongeveer konstant 28 graden Celcius het hele jaar door. Aan electriciteit verbruik ik 135 kwh per maand, vooral voor verlichting, heb een ´´voetbalveld´´ met zes lantaarns die des nachts om veiligheidsredenen 12 uur aaneen branden, verder een koelkast en een strijkijzer, heb geen van, zo’n waaierding want de verdiepingshoogten heel hoog gemaakt, twee verdiepingen plus een puntdak, de tweede verdieping werkt als isolatielaag voor de begane grond, het puntdak voor een goed klimaat op de eerste verdieping.Totaal kosten aan gas en elektriciteit per maand 17 euro omgerekend. Met twee kanttekeningen, huishoudens die per maand onder de 150 kwh blijven, dat geldt voor ruim tachtig procent van de huishoudens, krijgen een subsidie van de overheid, ongeveer 50% van de factuur. Vergeleken bij een nederlander in Nederland ga ik heel veel uit eten, dus ik gebruik mijn gasstel duidelijk minder. Geheel terzijde. Nicaragua heeft voor de helft renovabele energie, de andere helft fossiel, verhuizen kan dus ook een oplossing zijn…..

 7. @Jan: Mijn gas gaat voor 93% op aan verwarming. Voor koken of warm douchewater heb je niet zoveel nodig. Verhuizen richting evenaar is zeker een optie en dan kan ik ook wat hoger gaan wonen tegen de zeespiegelstijging. Ten zuiden van Bordeaux is een behoorlijk leeg gebied en daar is het ‘s-nachts en in de winter een graad of 7 warmer. Dat scheelt erg veel gas. Als je verder gaat, dan gebruiken mensen meer airco’s en dat is ook niet alles. Maar eigenlijk zouden Polen, Duitsers en Russen eerder moeten verhuizen. Die gebruiken veel meer warmte dan de Nederlanders door hun landklimaat en gebrek aan de warme golfstroom. Maar goed, we lossen het nu al op met de opwarming van de aarde. Afgelopen ‘winter’was ook hier al behoorlijk warm. Dit kalenderjaar kom ik daardoor waarschijnlijk net onder de 700m3 gas uit.

 8. @Jan-2: Hier betaal je juist als kleingebruiker meer door het hoge vastrecht. Als ik geen gas of elektra afneem, dan betaal ik evengoed 20 euro per maand. Dat is ook in de grafiek te zien. Eigenlijk ook een reden om ‘autarkisch’ te worden, om zo m’n aansluiting op het gas- en elektriciteistnet af te sluiten. Met mijn huidige woonsituatie is dat niet eenvoudig.

 9. @Jan-3: Ben ook eens gaan zoeken naar de calorische waarde van butagas. Begrijp dat dat 50MJ per kg is. Er zit 10kg in, is 500MJ komt overeen met 143kWh. Een gewone dagelijkse koker zou daar 143 dagen mee kunnen doen. Punt is wel dat je butagasflessen niet goed leeg krijgt bij koud weer. M’n huis verwarmen met butagas is ruim 3x zo duur en dan tel ik de transportkosten nog niet mee.

  Zelf gebruik ik voor koken weinig gas, circa 30 liter (0,03m3) = 2,5ct per maaltijd. De magnetron is iets goedkoper met 2,0ct per maaltijd, maar in een magnetron kan ik niet roerbakken.

 10. Ik hoor hier niet thuis. ;)

 11. voor ximaar op jan- 3: ik vond op een site dat een tankje van -hier- 12.5 kg butagas een calorische waarde heeft van 160 kwh. Met zo´n tank doe ik voor mijn gevoel vier tot zes maanden, heb dat niet bijgehouden. Rekende met vier maanden, nu denk ik dat het langer dan zes.maanden is. Over ruim zes maanden dus pas mijn antwoord, of moet ik nu al op zoek naar een lek?

  voor ximaar op jan: in de bebouwde kom van het stadje waar ik woon staan honderd jaar oude huizen met een nog veel hogere verdiepingshoogte dan mijn huis, tot meer dan 5 meter, mijn eerste ragebol die ik hier kocht moest ik inkorten, anders paste ie niet in mijn huurhuis destijds. Airco is grotendeels een verkeerd idee, je behandelt de lucht, dat kost geld per kubieke meter, dus je verkleint het aantal kuubs door de verdiepingshoogte laag te houden.Heel lang gelden waren ze hier al intelligenter.

 12. @Jan: Je verhaal klopt en je hoeft niet naar een lek te zoeken. Vond nu eindelijk de calorische waarde van Butagas en heb daarop m’n eerdere reactie aangepast.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: