Sep-10: Gorinchem

Bijna 3 weken geleden werd het tijd om m’n 2-maandelijkse vrijetreinendag te verzilveren. Had geen zin om hem te laten verlopen en het was de aanvang van de 2e te warme golf. Daar was ik dus nog net een beetje voor uit. Deze keer bedacht ik niet zo ver te gaan. En als het te heet zou worden, dan zou ik de verkoelende bossen op de Utrechtse Heuvelrug opzoeken.

Als eerste bedacht ik naar Gorinchem (Gorkum) te gaan. Ben daar ooit een paar keer doorheen gefietst, maar dat is al weer een 3tal decennia geleden. De treinreis ging vlot, ondanks de vertraagde start. Dat wil zeggen op de website van de NS las ik dat je in Juli en Augustus ook doordeweeks voor 9 uur kan inchecken. Dat was zo, maar dan weer niet voor mijn dalurenkaart. Niet zo erg, nu vertrok ik een kwartier en een kop koffie bij de Hema later. Om ‘haast’ te maken had ik zelf m’n ontbijt mee en die peuzelde ik op het Hema-terrasje op.

De eerste mogelijkheid was de intercity Alkmaar-Haarlem. In Haarlem een flitsende overstap op de trein naar Den Haag CS. Dat deed ik voor de helft. Ik stapte in Leiden eveneens binnen een paar minuten over in de trein naar Dordrecht. Daar sloot dan weer het Arriva-boemeltje naar Gorinchem op aan.

Inmiddels was het in Gorinchem een graad of 23. Dat was dus te doen voor een mooie stadzwerfwandeling. Eerst maar even naar de Waal gelopen. Daar heb je rondvaart/veerdiensten op Woudrichem en Loevenstein. Woudrichem heb ik wel eens op de fiets bekeken. Net als Gorinchem een vestingstadje, maar dan een stuk kleiner en overzichtelijker. Loevenstein had ik nog nooit gezien en deze keer gebeurde dat uitendelijk ook niet. Ik moest 3 kwartier wachten op de juiste pont. Dus ging ik eerst maar eens Gorinchem bekijken.

Een mooie stad met veel bezienswaardigheden. Over een sluis trof ik al snel een mooie stellingmolen en een oude stadspoort. En net naast die poort doemde in de achtergrond een watertoren op. Door de poort in de uiterwaarden van de Waal was een soort hondenuitlaatgebied. Daar stond ook een wat oudere man met een bakfiets te wachten op zijn aansukkelende hond. In de bakfiets was een kunstgrasmat. Ik raakte met hem aan de praat. Hij deed met een oude paard-en-wagen-brandweer mee aan oldtinershows. Kom daar waarschijnlijk nog eens op terug.

Zelf liep ik door naar de watertoren. Daar blog ik de volgende keer over en dan plaats ik die foto’s op een andere fotopagina. Vanaf de watertoren liep ik terug naar het centrum en daar zag ik in een rechter ooghoek nog een mooie stellingmolen. Daarvoor lagen een aantal historische binnenvaartschepen. Inmiddels werd het tijd om terug te gaan richting pont.

Maar ja, ik trof ook andere leuke panden en zag op de kerkklok dat ik deze pont had gemist. Het werd dus een patatje (met zelf meegenomen extra light sinas), die ik op een rustig bankje deelde met een kat. Af en toe liet ik er eentje vallen en dat beest had er geen moeite mee. Ik trof daar ook een ouder met een stuk of vier kinderen die een stadsspeurtocht deden. Toen ik verder ging zag ik een (zalencomplex met daarin een) Kolfbaan. Kolfbanen ken ik alleen van Noord-Holland-Noord. Hier had ik hem dus niet verwacht. Later bedacht ik dat dat wel eens gekoppeld kan zijn aan de Gereformeerde overtuiging die je ook in dit gebied vindt.

Dra was ik weer bij de stadswal, met daarop een eenzaam kanon. Iets verder trof ik nog een e-huisje van de voormalige Gorinchemse GEB. Die plaats ik later op een e-huisjespagina. Dat huisje viel me op, omdat de brug naar het station wederom langdurig open stond. Ik zag een bordje dat fietsers verwees naar een noordelijkere brug. Daarvoor heb ik nog een stuk stadswal gelopen. Kwam ook nog langs een soort kunstwerk met rode emmers. Ik had meer van dat spul onderweg gezien. Die noordelijke brug was wel behoorlijk om. Zo liep ik weer bijna langs de stellingmolen aan de noordzijde. Niets mis mee, want zo zag ik ook een aparte verdedigingswal met 2 malle torentjes.

Ziet hier de fotopagina.

Na ruim 7 km wandelen (onder de foto’s staat een kaartje), deels via het leuke en verkoelende Lindenlaantje, stond ik weer op het station. Gorinchem is meer dan bezienswaardig. Qua touristen viel het erg mee. Wel vond ik dat er teveel verkeer (waaronder grote bussen) door de te smalle straten reed. Op het perron deed ik een idee op voor een volgende plaats. Wordt dus vervolgd.

Advertentie

Geplaatst op 2019-09-10, in Kunstmatig, OV-matig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Een mooi verslag en mooie foto’s. Zo geniet ik (mee) van op grote afstand. Vooral die boekhandel lokt me …

  2. Mooie foto’s, vooral die mural valt wel op zo…

  3. @Sjoerd. Toch moet je net van de goede kant komen en een beetje opzij kijken, anders mis je hem zo.

  4. Onderaan de foto’s heb ik een luchtfoto van de citadel toegevoegd, met daarin de route die ik heb gelopen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: