Sep-13: Reparatist

Een paar weken geleden wilde ik al een blogje schrijven over m’n muisvoorvalletje. De linker (bakboord) knop had kuren. Bij 1x indrukken klikte ie 2 of soms nog meer keren. Dat is lastig, aangezien dubbelklikken in Windows wat anders doet dan een enkele klik.

Aanvankelijk had ik niet zo in de gaten wat er mis was, totdat ik weer eens het schermtoetsenbord gebruikte. De meeste letters die ik aanklikte verschenen dubbel. Dan kan je wel backspace aanklikken, maar die haalde ook weer beide letters weg. Dat schoot dus niet erg op.

Nou kan je zo’n ding van 10 euro weggooien, maar ik wil dan eerst nog wel een blik in het apparaat werpen. Natuurlijk was er niets aan te zien. Dus blies ik er maar eens flink in, om zo wat stof weg te blazen. Zette ‘m weer in elkaar en het probleem was over. Ik weet dat ik een gelukkige hand van repareren heb, maar dit had ik toch echt niet verwacht.

De afgelpopen week is SIRE met een campagne begonnen om dingen meer te repareren. Ben het met ze eens, maar bij mij is zo’n boodschap preken voor eigen parochie. Komt omdat ik repareren leuk vind. Of eigenlijk uitvissen wat er mis is, want daar begint het mee.

Ooit heb ik m’n dure bandrecorder onder handen genomen. Ding had ‘magno-control’. Hield in dat je alle knoppen tegelijk kon indrukken en dat er dan niets misging. Dus druk ik een paar knoppen tegelijk in en 1200 meter band spoelde uit de machine op de grond. Was nog in de reparatietijd van maarliefst 3 maanden die Philips destijd hanteerde.

Werd opgestuurd en kwam na 2 maanden terug. Ze hadden een ‘unit’ vervangen. In het Nederlands een eenheid. Kan dus van alles zijn. Ik teste het nog maar even en het ding was meteen weer van slag. Weer 2 maanden kwijt zag ik niet zitten. En inmiddels was ie door de garantietermijn. Dus verzocht ik hen het schema op te sturen. Verving 1 kapotte schakeltransistor door een iets duurder van 40 cent. Daarna geen probleem meer gehad.

Maar vaak is het eenvoudiger. Het dek van m’n strijkplank was versleten. Nieuwe strijkplanken zijn me te breed, zo breed zijn mijn broekspijpen niet. Bij de eerste ontkreukelronde trek ik zo’n pijp om het uiteinde van de plank. Dus heb ik alle 30 jaar oude rommel van de houten plank verwijderd. De scherpe hoeken een beetje rond geschuurd en er een nieuw gevoerd dek om gedaan. Doet het alweer 3 jaar prima.

Een paar maanden geleden heb ik m’n fiets naar de fietsenmaker gebracht voor nieuwe tandwielen en een nieuwe ketting. Voorheen deed ik zoiets zelf, maar fietsenmakers zijn niet echt duur en ze hebben betere spullen. Daarbij hou ik schone handen. Die 2e hands fiets zit met dergelijke bijkomende kosten inmiddels ruim onder de 1 cent per kilometer.

Advertentie

Geplaatst op 2019-09-13, in Milieumatig, RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ook mijn fiets laat ik graag door een specialist onder handen nemen.

  Stille groet,

 2. een mooi en overtuigend pleidooi!

 3. Kun je niet een poosje komen logeren?
  Hier staat ook nog het een en ander….. 😯

 4. Vaak is het vervangen stukken goedkoper…

 5. @Bertie: Dat is de reden dat ik hier anoniem blog, :-)

 6. Dat verwachtte ik al, maar ik kon het toch proberen. 😏

 7. Ja dat speuren vind ik ook leuk, zo ontdekte ik dat vrijwel alle cube senseo’s het naar een tijdje lieten afweten en dat een weerstandje op de printplaat er de oorzaak van was, nieuwe erin gesoldeerd en hij werkt nog steeds. Hoeveel zijn er nu eigenlijk nodeloos op de schroothoop beland? Maar zo gaat het niet altijd natuurlijk printplaatjes van TV’s zijn van microscopische afmetingen en machinaal gesoldeerd daar moet een nieuwe printplaat in.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: