Sep-24: Verkeerde Keuze

Vijf maanden geleden schreef ik al iets over de aanstaande fusie tussen gemeentes Langedijk en Heerhugowaard. Inmiddels is dat flink aan het escaleren. Politici maken elkaar uit voor rotte vis en ophitsers. Het gaat dan om de rol van de voormalige gemeente Sint Pancras.

Die gemeente heeft er in 1990 voor gekozen om samen te gaan met Langedijk. Ze hadden toen ook al voor Alkmaar kunnen kiezen aangezien Sint Pancras met Alkmaar 1 agglomeratie vormt. De geografische grens ligt tussen Sint Pancras en Broek op Langedijk.

Broek op Langedijk voelt zich min of meer het hoofddorp van gemente Langedijk. Ze hebben daar een groot winkelcentrum en de meeste (grote) bedrijven. Het is ook het dorp met de meeste gereformeerde kerken. Een katholieke kerk is er niet, die staat anderhalf dorp noordelijker. Sint Pancras heeft nog maar 1 PKN-kerk, hun katholieken gaan naar het zuidelijk-aangrenzende Oudorp. Oudorp ligt al jaren in de gemeente Alkmaar en dat dorp had ook Rabobankmatig banden met Sint Pancras.

Toch koos Sint Pancras in 1990 voor de gemeente Langedijk. Sint Pancras was een rijke gemeente en was bang dat de gemeente Alkmaar hun geld zou verbrassen. Destijds niet zo’n gek idee, maar ook toen was al bekend dat Langedijk het qua beleid en financiën zeker niet beter deed. Inmiddels ook de reden dat Langedijk een fusiepartner moet zoeken en die gevonden heeft in de gemeente Heerhugowaard.

Pancrassers zijn inmiddels flink klaar met het oude Langedijk en willen niet mee in de fusie met Heerhugowaard. Ze zien nu meer in Alkmaar. Eigenlijk kan Heerhugowaard daar weinig aan doen. Het probleem van Sint Panras is niet met Heergugowaard, maarmet Langedijk. Iets dat in de vele krantenartikelen niet echt aan het licht komt.

Heerhugowaard en Langedijk hebben een probleem als Sint Pancras niet meegaat. Ze blijven dan onder de 80.000 inwoners en dat is financieel onaantrekkelijk. Inmiddels betichten zij de gemeente Alkmaar van ronselen. Dat is zo ver ik weet niet het geval. Officieel heeft de gemeente Alkmaar aangegeven dat Sint Pancras bij hen mag als dat dorp daar voor kiest en als het mogelijk is.

Wel heeft Alkmaar een VVD-blaaskaak, die op persoonlijke titel flink wat uitkraamt over het fusieproces. Daar kan je dus duidelijk wat anders uit afleiden. Toch is de VVD maar de 3de partij van Alkmaar en zou ik me van hun fractievoorzitter niet teveel aantrekken.

De keuze van Sint Pancras voor Alkmaar komt echt van hun inwoners. Diverse enquettes geven dat duidelijk aan. De Langedijker gemeenteraad wil niets met die enquetes. Zij zijn gekozen en vinden dat de bevolking van Sint Panras zich niet met hun beleid en keuze voor Heerhugowaard moeten bemoeien. En die houding maakt dan ook prima duidelijk waarom Sint Pancras een flinke hekel heeft aan Langedijk.

De laatste jaren is er geen busverbinding meer tussen Sint Pancras en Langedijk. (De buspogingen tussen Langedijk en Heerhugowaard zijn ook herhaaldelijk mislukt door een gebrek aan passagiers.) Ik kan me niet voorstellen dat er Pancrassers zijn die voor de trein naar het station van Heerhugowaard fietsen. Zij kiezen vrijwel allemaal voor station Alkmaar-Noord, dat dichterbij is. Met de auto vanuit Sint Pancras naar het centrum van Heerhugowaard is ook een ramp. Ze moeten dan door een flessenhals in Broek op Langedijk. Ben beniewd of de fusiegemeente dat weet op te lossen. De gemeenteraad van Langdijk is het in de afgelopen 50 jaar niet gelukt.

Gemeente Langedijk en Heerhugowaard geven aan dat gemeentes ongedeeld moeten fuseren. Alkmaar en de Schermer hebben die ervaring ook. Om die reden moest Oterleek mee naar de gemeente Alkmaar, terwijl zij in de Heerhugowaarder polder wonen en meer aangewezen zijn op Heerhugowaard.

Maar volgens mij moet het mogelijk zijn om eerst de fusie tussen Langedijk en Sint Pancras ongedaan te maken, waarna Langedijk samengaat met Heerhugowaard en Sint Pancras met Alkmaar. Iets dergelijks lijkt mij na de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk veel lastiger te realiseren. Dus dat de Pancrassers er nu veel werk van maken lijkt me logisch. Of het iets gaat uithalen is maar de vraag. Ze zijn waarschijnlijk 29 jaar te laat.

Advertentie

Geplaatst op 2019-09-24, in Alkmaar, Kiesmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Democratisch denken kunnen niet alle gekozen politici.

    En of schaalvergroting ten goede komt van de dienstverlening door ambtenaren aan de burgers betwijfel ik.

    Stille groet,

  2. Gewone burgers denken ook niet altijd democratisch. Ik ben benieuwd hoe de indeling er in de komende jaren gaat uitzien.
    Dit gekrakeel doet me denken aan de fusie tussen Cuijk en de andere kerngemeenten. Zonder Mill en Grave, die willen zelfstandig blijven. Het speelt al enige jaren, nu zit er dan schot in.
    De reacties die ik hoorde van een paar inwoners zijn, op zijn zachtst gezegd, onfatsoenlijk en worden dan ook niet geplaatst in de kranten.

  3. Ik denk dat de provincie gewoon een uitspraak moet doen, einde discussie dan.

  4. Ik denk ook dat Sint Pancras te laat is, want het wordt gewoon een boekhoudkundige beslissing. Voor de centen kunnen ze niet zonder Sint Pancras.

  5. Wat een gedoe allemaal zeg. Dat zoiets nou voor zoveel problemen moet zorgen….

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: