Okt-18: Was dit slim?

Sinds enkele maanden is het pleintje bij de hoofdingang van de Grote Kerk heringericht. Daar was vooraf veel tamtam omheen. Ik had er niet veel mee, totdat het klaar was. Toen zag ik dat ook de gewone banken langs de buitenmuur van de kerk ingeruild waren voor 3 halve maantjes zonder rugleuning.

Ik zat er vaak met een ijsje van Laan. Je kan er heerlijk luw in de zon zitten en ik was niet de enige die daar zo over dacht. De 3 banken werden dan ook goed gebruikt. Hier een foto van streetview hoe het was:


Nu is het dit geworden:

Deze nieuwe bankjes worden vrijwel niet gebruikt. Je zit niet naast elkaar, maar zo ongeveer met de rug naar elkaar toe. Dat zou handig zijn als de doorsnee kleiner was. Nu is het net te ver om de missende rugleuning op te vangen door de rug van je bankgenoot te gebruiken.

Omdat ze niet meer gebruikt worden, zie je er nu ook gestalde fietsen opdoemen. Niet gek want de 50 rekken die er waren (Beetje te zien links op de bovenste foto.) zijn verdwenen. Veel mensen die uit het zuiden komen weten niet dat net achter de kerk een mooie goed bewaakte ondergrondse gratis fietsenstalling is.

Ooit vond ik al dat dit best met een klein verwijsbordje kon worden aangegeven. Nu vind ik de wegmarkering die voor de Ridderstraatstalling word toegepast een mooiere oplossing. Maar zet er dan ook bij wat de afstand is. Voor de kerk is dat maar 130 meter tot de stallingsingang onder het Canadaplein:

Advertentie

Geplaatst op 2019-10-18, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Jammer dat de inrichters van de Openbare Ruimte zo weinig oog hebben voor de gebruikers.

    Stille groet,

  2. Mooi is dus niet altijd handig…

  3. Het lijkt een soort toiletpot. Niet echt een aanwinst voor die plek (die ik ook goed ken). Laan tegenover. Fietsers parkeren zonder nadenken waar het kan. Ik kan mij daar banken zonder leuning voorstellen, om het zicht op de muur niet weg te nemen.

  4. De meeste Alkmaarders kennen die stalling, maar nemen niet de moeite, helaas. Hoewel de trap voor de ouderen onder ons wel een dingetje is. De weg omhoog je fiets duwen is best een zware klus. Ik vrees dat de bankjes met rugleuning niet pasten bij de rest van de nieuwe aanleg. Op de nieuwe zit je niet echt lekker en dat is nou net wat een bankje moet doen. Zitcomfort bieden. Maar daar hebben ontwerpers vaak geen boodschap aan.

  5. @Ferrara: In hoofdzaak zijn er 2 soorten fietsparkeerders. Mensen uit de buurt, die precies weten waar de stalling is, maar maar even blijven om een boodschap te halen. Die krijg je nooit in de stalling en stallen vaak aan de noordzijde van de kerk, maar het liefst in de winkel. De stalling werkt wel voor mensen die langer dan 2 uur blijven. Het gaat dan vaak om touristen. Als die vanaf Heiloo komen, dan zetten ze vaak de fiets maar bij de kerk, omdat daar fietsen staan. Ze weten dan niet dat net achter de kerk een goede bewaakte stalling is. Ik wijs ze daar wel eens op en vaak gaan ze daar op in, omdat het gratis bewaakt is. Maar ook voor fietsen met fietstassen of vakantiebepakking is de trap naar benden niet alles. En ook die mensen blijven soms maar even en vinden de stalling dan teveel werk.

  6. @Blewbird: Maar als je op deze zit, dan zit je ook voor de muur. Zelf vermoed ik dat de horeca hier achter zit. Die willen de mensen op hun stoeltjes hebben.

    Soms wordt er ook geklaagd over daklozen, maar die zag ik hier nooit op een bank liggen, die gebruiken andere plekken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: