Okt-30: e-Huisjes Beemster

Vrijwel wekelijks ga ik een dagje naar de Beemster voor wat vrijwilligerswerk. Het liefst ga ik op de fiets, maar bij minder weer maak ik gebruik van de bus. Die rijdt over grote (N-)wegen zeer rechtsstreeks. Eigenlijk doe ik er met de bus net zo lang over, omdat ik ook nog anderhalve kilomter naar de halte loop en daar nog even sta te wachten.

Met de bus zie je niet veel en op de fiets des te meer. En als ik wat zie, dan kan ie ook zo een stukje terug om het beter te bekijken. Met de e-huisjes in de Beemster is dat duidelijk nodig. Een flink deel zit tussen bomen verscholen. De keren dat ik op de fiets ging was het prachtig weer en soms heiig van de warmte. Daarbij stond de zon niet altijd aan de juiste kant. Helaas is dat aan de foto’s te zien. (De bovenste 2 zijn van m’n oude camera.)

Neemt niet weg dat in deze Unesco droogmakerij een hele serie 70 tot 100 jaar oude PEN-huisjes staat. Genoeg voor een fotopagina. Een was zelfs voorzien van KEM-tegeltjes, de voorloper van de PEN. De KEM (Kennemer Electriciteits Maatschappij) is 100 jaar geleden overgegaan in de PEN (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-holland). En toch ben ik er vrij zeker van dat dit simpele huisje een stuk jonger is. Dat is te zien aan de vorm, de stenen en het metselwerk. De tegeltjes zullen ze van een oud (verzakt?) huisje over hebben gezet. Neemt niet weg dat ie er mooi staat.

Op de Overzichtskaart staan er nog een paar van dit soort oude huisjes in de Beemster. Daar moet ik nog naartoe voor wat eigen foto’s.

Advertentie

Geplaatst op 2019-10-30, in PEN-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Mooi, die huisjes. Mooi stukje geschiedenis. De PEN ken ik nog, maar van de KEM had ik nooit gehoord. 🥴

  2. Dat zijn er een heel aantal die nog niet in mijn verzameling zitten.

  3. Vraagje. Wil je de huisjes zelf gezien hebben of wil je ze ook wel opgestuurd krijgen?
    Als ik elders vertoef en ik zie zo’n huisje moet ik altijd aan je denken. Tot nu toe heb ik ze niet gefotografeerd omdat ik er zelf niets mee zal doen. Maar een digitale foto is makkelijk te verwijderen dus je zegt het maar.

  4. @Ferrara: Stuur ze naar Sjoerd. Zelf probeer ik eigenlijk alleen iets te plaatsen wat ik zelf heb gezien. (Geldt ook voor die putdeksels e.d.) Vandaar ook dat veel uit de buurt is. Het is ook om te voorkomen dat ik me teveel als een verzamelaar ga gedragen. Heb ik via mezelf toch al teveel last van. ;-) Daarbij heb ik wat grenzen gesteld om het niet teveel uit de hand te laten lopen. Dus wil ik wel huisjes met speciale tegeltjes of zo’n wapenschildje of het moet gewoon een heel uniek bouwwerkje zijn. Met die regels val ik liever mezelf lastig dan een ander. Maar een mooie tip is natuurlijk altijd welkom.

  5. Dat heb ik nu als ik door het bos wandel. Op die fiets zie je niets. Baas boven baas. Alleen je komt wel een stuk verder met de fiets, dat is waar.

  6. Mooi huisje om te zien! Het voordeel van de fiets is inderdaad dat je het dan zelf in de hand hebt. En even kunt stoppen of omkeren.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: