Nov-06: Het Fritz Conijntunneltje

Ooit heb ik in de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) gelezen dat dit fietstunneltje onder het spoor tussen wijk De Hoef en De Hout ook werkelijk zo heet. Op het tunneltje is helaas geen naam vermeld en ook op landkaarten is het dus niet te vinden. Er gaan dagelijks bijzonder veel fietsers door vanwege de gunstige ligging. Zelf loop ik er een paar keer per week door naar de Vomar of om zomaar een rondje lopen.Het tunneltje ziet er prima uit, wordt goed schoongehouden en nog niet zo lang geleden zijn de paaltjes aan de Jan de Heemstraatzijde (Hoefzijde, Westzijde) keurig opgeknapt en volgens de laatste inzichten verbeterd:

En helaas is dat nodig. Auto’s moeten een een paar kilometer omrijden en zouden maar wat graag afsnijden via dit fietstunneltje.

Zei ik al dat het er behoorlijk schoon uitziet? Dat komt door de gemeente (Stadswerk072), maar ook door bijvooreeld Actief Talent, die ik er af en toe zie opruimen. Iets dat in het tunneltje niet echt nodig is. De rommel wordt over de tunnelwanden gegooid. Vooral aan de kant van De Hoef zie ik daar mensen afval verzamelen. Veel minder zie ik ze aan de andere (stads)kant.

En waarom zou je, het ziet er toch schoon uit? Zie hier mijn 10 minuten grijperen aan de noord-oostkant:

Jawel 50 blikjes en nog wat aanverwante rommel als een wijnfles, wat plastic en een gebreide handschoen. Bij zo’n 5 blikjes kon ik niet komen, daarvoor had ik een langere hark of iets dergelijks nodig.

Je zou denken dat het fietsers zijn die deze blikjes over de muurtjes gooien. Zou kunnen, maar ik zie het nooit gebeuren. Wat ik wel zie zijn voetgangers, die op het lage deel van het muurtje (die op foto) zitten en daar iets drinken. Aan de andere kant van de tunnel staat een zogenaamde blikvanger. Maar dat is 150 meter lopen. Aan deze kant is niet eens een prullebak te vinden. Dus laten ze de rommel net achter het muurtje vallen, waar niemand het ziet.

Er is ook een dichte struik waar ik wat blikjes zag, die ik niet kon bereiken. Het is ook moeilijk om ze op die plek te krijgen, tenzij je ze er in schopt over de grond. Fietsers gaan voor zulke acties niet afstappen.

Zelf denk ik dat de ‘doerakken’ gezocht moeten worden onder de klanten van de nachtopvang. Die zit net aan de andere kant van het tunneltje en lopen er door richting binnenstad. Een enorm probleem is het zeker niet. Ook hoor ook nooit van mensen die in het tunneltje lastiggevallen worden. Zelf kijk ik over een paar maanden nog eens over de rand om te zien of er weer net zoveel blikjes liggen, of nog steeds veel minder

Er is nog iets met dat tunneltje aan de hand. In tegenstelling tot andere fietstunnels ligt hier aan beide kanten een smal trottoir. En dat is zo niet handig, omdat er ook veel door gelopen word. Regelmatig gebeurt het dat voetgangers elkaar aan 1 kant tegenkomen en dan stapt er 1 op het fietspad om de ander te laten passeren. Het was veel handiger geweest om aan 1 zijde een breed voetpad te hebben. Iets dat men nu wel weet, aangezien het zo in de latere fietstunnels is aangelegd. Maar vanwege afwatering is dat niet zomaar eventjes te veranderen.

.

Advertentie

Geplaatst op 2019-11-06, in Alkmaar, Fietsen, Milieumatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Zo zit er in alles een verhaal zelfs in een tunneltje. Leuk! En die rotzooi…tja….het is weer weg!

  2. Ik vind het gewoon een gebrek aan opvoeding, ook zo’n “doerak” kan zijn rommel opruimen. Honderdvijftig meter is nou ook weer niet zover. Aan de andere kant kan er natuurlijk ook een prullenbak staan…

  3. ik vraag me wel eens af of het gemakzucht, asociaal gedrag of een uiting van onvrede is.

  4. @Dhyan: Het is een mix, met daarbij ook nog eens gemakzucht van de gemeente. Sommige van die blikjes lagen er al erg lang, mogelijk jaren. Het is de enige kant waar je lekker op dat muurtje in het zonnetje kan zitten. Er zijn geen banken in de buurt. Het zijn vast niet alleen de mensen die gebruikmaken van de nachtopvang. Die zijn m.i. wel verantwoordelijk voor de goedkope bierblikjes.

  5. Alkmaar, ik ben er opgegroeid en kom er nog zeer regelmatig.
    Familiebezoek.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: