Nov-18: Maastricht / Jeker

Anderhalve maand geleden benutte ik m’n vrijtreinendag in Limburg. Het was geen fantastisch weer, maar ik wilde er op uit. Eigenlijk bedacht ik eerst maar eens ‘s-Hertogenbosch beter te bekijken. Daar zou ik net de bui van die dag gepasseerd zijn. Het zag er daar droog uit, maar omdat het nog vroeg was bedacht ik toch maar te blijven zitten tot Maastricht. Misschien was het daar nog wel droger? En op de terugweg kon ik altijd nog Den Bosch aandoen.

In Maastricht was het redelijk weer, droog, maar net als onderweg wat grauwig. Op de Sint Servaasbrug lopend zag ik een binnenvaartschip met de toepasselijke naam L’Equinoxe. Een paar dagen eerder vond dat dus plaats. Over de brug bedacht ik niet rechtdoor het overbekende centrum in te lopen. Dat had ik al eens gedaan te voet en op de fiets. Rond 1983 heb ik er zelfs een week, voor werk bij Luik, in het centrum aan de Markt overnacht. Toen kwamen we ook niet veel verder dan het centrum en het café Den Vogelstruys.

Deze keer moest het dus anders en wilde ik een flink stuk wandelen. Over de brug werd het dan ook meteen linksaf en op naar het zuiden. Dat was zeker geen slecht idee. Al snel liep ik langs de achterkant van de OLV basiliek van rond 1000. Die achterkant ziet er een stuk beter uit dan de voorkant.

Honderd meter verder liep ik door een fraaie stadspoort. Ik wist van het bestaan, maar zag ‘m nu dus voor het eerst van dichtbij. Dat ding zit overigens in een stadsmuur, die iets verderop ook op de foto ging. Langs die muur loopt de Jeker, een zeer klein riviertje.

Ooit dacht ik dat Maastricht op de plek was waar de Tricht in de Maas stroomt. Die Tricht heb ik nooit gevonden en een klein jaar geleden hoorde ik waarom. Drecht, Trecht en Tricht zijn vergelijkbare woorden en geven een doorwaadbare plek in een rivier aan. Dus eigenlijk gewoon een voorde, die je in de Amer (tegenwoordig Eem) treft.

Ik volgde dus min of meer de Jeker. Op mijn manier afsnijdend kwam ik langs een voormalig tankstation waar je droog kan schommelen. Even verderop kwam zo’n geinig PLEM e-huisje tegen, waar Sjoerd in grossiert. Deze is niet helemaal vierkant en heeft een soort aanbouwtje.

Op een bepaald moment bedacht ik door te lopen naar de Belgische grens. Op het schiereiland tussen de Maas en het Koning Albertkanaal ligt hoofdzakelijk Maastricht, maar ook nog het Vlaamse Kanne waar Tom Dumoulin woont. Dat Kanne was me achteraf net te ver. Plattegronden trof ik er vrijwel niet, maar het routeschema bij een bushalte gaf aan dat het nog zeker 3km lopen was. Dus 6km extra voor een slaapdorpje deed me omkeren om via een andere weg terug te lopen. En weer vlakbij de Jeker (die dus ook op dat schiereiland ligt) kwam ik langs de Theresiakerk. Dat ding ziet er oud uit, maar haalt nog net geen 80 jaar.

Hier het eerste setje foto’s. Lees hier het 2e deel.

Advertentie

Geplaatst op 2019-11-18, in PEN-matig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Mooie serie. Ik kan de weg zo volgen zonder google te gebruiken.

  2. Je maakte een mooie wandeling.

  3. Dat droog schommelen moet je me toch nog even toelichten.

  4. @Dhhyan: Het is idd wat lastig te zien, maar aan deze kant van de picknicktafel hangen 2 schommels droog onder de overkapping.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: