Nov-29: Ximaar Vogelt Verder

Bij het vorige bericht bedacht ik dat ik (inmiddels een week geleden) een mooie EO documentaire over valken had gezien. Tikte dus gezellig verder tot ik vond dat er toch niet een echte link was met de observerende nijlganzen. Dat van die valken moest dus maar in een volgend (dus dit) bericht.


Die valken kunnen akelig snel door hun vleugels in te klappen en als een kamikaze een vrije val te maken. 300km/h en (13-) G-krachten die een mens niet overleeft.

Maar er zat ook iets in dat me aan het ‘Vogelvluchten’ bracht. Ooit had Bing (de zoekmachine van MicroSoft die nagenoeg noemand gebruikt) zo’n BirdView-optie. Boven Alkmaar hadden ze zo mooie opnames gemaakt. Grote delen van Nederland waren zo helaas niet in kaart gebracht. Inmiddels zijn die opnames na een jaar of 10 flink verouderd.

Gelukkig is Google-maps er inmiddels ook aan begonnen, maar dan met veel recentere opnames. Deze doet het ook boven Amsterdam. Maastricht en Arnhem, maar plaatsen als Heerlen en Doetinchem hebben (nog) pech. Hij doet het in elk geval wel boven Chicago en dat is echt een stad met hoogteverschil.

In de documentaire komt Chicago voor, aangezien daar valken de wolkenkrabbers gebruiken als klifs. Het is mooi om te zien dat een valk op een balustrade alleen z’n vleugels hoeft uit te vouwen om vervolgens door de sterke termiek te worden opgetild.

Zelf heb ik 4 maanden in zuid Chicago gewerkt en vond het dus wel wat om daar met de 3D-optie van Google te kijken op de plek waar de opnames waren. Helaas kan ik daar geen directe link van plaatsen. Je moet zelf rechtsonder overschakelen op 3D.

Er is overigens nog iets aparts aan de hand met de 3D-optie van Google. Alle rijdende auto’s, fietsende fietsers en lopende voetgangers zijn verdwenen. Schijnbaar gebruiken ze een aantal opnames voor 1 beeld. En als je in die tijd niet beweegt, dan kom je er op en anders niet. Op die manier worden het wel spooksteden.

Advertentie

Geplaatst op 2019-11-29, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Haha, Heerlen komt ook nog wel een keer…

  2. Zou grappig zijn als Google, als gimmick, de functie “valkduik” toevoegt. Die simuleert de beleving van de valk als hij met duizelingwekkende snelheid op de aardbodem af suist. Met VR-bril nog echter. Bestaat vast al, want ik ben altijd minstens een jaar te laat met mijn uitvindingen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: