Dec-03: Bladblazer-Herrie

De laatste dagen is er veel aandacht voor de bladblazer-herrie. Arjen Lubach had er aandacht voor en ook een paar blogsters, waar ik regelmatig lees. Een week eerder maakte columnist Teun v/d Keuken zich er druk om in de Volkskrant. In het algemeen worden mensen die dingen flink zat. Als het om particuliergebruik gaat, dan lijkt het gebruik wat af te nemen.

De toename zit, waar ik woon, in het ‘professionele’ gebruik. En dan vooral in De Hout, een 400 jaar oud park, waar het doorgaans heerlijk rustig is. In de afgelopen weken was dat zeker niet zo. Ik ben eens na gaan zoeken, waarom zo’n Stihl helemaal niet stil is. En de specificaties spreken voor zich.


De man hierboven loopt met een opgevoerde bromfietsmotor van 63cc op z’n rug die 102 dB(A) produceert. Je moet een bromfiets flink toeren laten maken wil je aan dat lawaai-niveau komen. Bij 80 dB(A) is gehoorbescherming nodig. Die heeft die man dan ook op, alleen heb ik die als parkbezoeker niet bij me. Ik las ook dat ie 977 gram CO2 per kWh uitstoot. Dat is lastig terugrekenen. Een benzine-auto stoot 220 gram CO2 per kilometer uit. Voor een kilometer heeft een auto circa 0,75 kWh nodig. Als ik het omreken dan produceert zo’n bladblazer per kWH 5x zoveel CO2 dan een personenauto-kWh. Ik mag hopen dat ik dat mis heb.

In De Hout worden alleen de paden schoongeblazen en de volgende dag waait dat gewoon weer terug. Ze zuigen het dus niet op en voeren het dus ook niet af. Vandaar dat ik ze al 4x gezien heb. In voorgaande jaren zag ik ze nooit, het lijkt wel dit jaar voor het eerst. En niet alleen zo’n mannetje met rugzakblazer, ook een tractortje met een veel grotere versie. Die had het pad hieronder schoongeblazen en een dag later lag het weer vol:

En ook niet alleen in De Hout, ik trof die tractor ook op het Achtergeestpad tussen de Beverkoog en de Nollen. En als ze het in die uithoek doen, dan doen ze het ook vast in de Rekerhout, Oosterhout en nog wat plekken.

Het is ook vreemd dat de Stadswerk072 (voorheen de gemeente) stille en schone elektrische voertuigen heeft en vervolgens deze lawaaimakende vieze benzine-ellende inhuurt. Ik dacht dat tegenwoordig GroenLinks de grootste coalitiepartij is, maar daar is op deze manier weinig van te merken.

Advertentie

Geplaatst op 2019-12-03, in Alkmaar, Milieumatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ik heb die dingen nooit begrepen. Wat is er mis met een hark?

  2. Het lijkt een beetje op sneeuwruimen terwijl het sneeuwt, dweilen met de kraan open, water naar de ze dragen etc.

  3. Nog even en ik moet me schamen dat ik er ene heb… Dat ze maar eens beginnen met alle vakantievluchten te stoppen.

  4. Ik heb over bladblazen op mijn blog een leuk stukje uit de Volkskrant overgenomen. Persoonlijk kan ik zo’n vriendelijkheid voor die krengen niet aan de dag leggen, ik zou het liever omschrijven als het terreur.

  5. @Dhyan: Toevalig had ik die column een paar dagen geleden op je blog gelezen. Bovenin heb ik een link geplaatst naar het origineel in de Volkskrant. Eerdaags zet Teun v/d Keuken het waarschijnlijk ook op z’n eigen website en dan pas ik de link daarnaartoe aan.

  6. @Sjoerd: Als je het ding gebruikt met een goede geluidsabsorberende motorkap of in een goed geluidgeïsoleerde tuin, dan is er weinig aan de hand. Mij gaat het dus niet direct om de CO2, die per kilometer enorm hoog is of je moet al heel snel gaan lopen. Het gaat me dus meer om de herrie, die gelijk is aan een kettingzaag. Maar misschien heb je er een die op elektrisch gaat en veel minder lawaaiig is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: