Dec-06: Meetrapsnorfiets
Een paar weken geleden kreeg ik een uiterst gefrustreerde reactie op een al wat ouder bericht. Ik had het daarin over een ‘meetrapbrommer’. De reactie heb ik weggehaald gezien het taalgebruik en de gekozen naam. Ik heb het IP-adres ook voor een tijdje geblokkeerd. Aso-reacties doen mensen maar op aso-websites.
Toch wil ik inhoudelijk wel op de reactie ingaan. Ik mocht het ‘Fietsersbond’-woord meetrapbrommer niet gebruiken voor een speedpedelec, aangezien ik ook niet het woord meetrapsnorfiets gebruik voor een gewone e-bike.
Ik wist helemaal niet dat het een Fietsersbondwoord was. Heb het her en der gehoord en een mens kan zoiets ook zelf bedenken. Punt is dat een speedpedelec volgens de wet onder de bromfietsen valt en dat er een geel bromfietskenteken voor nodig is.
Bij een e-bike is geen kenteken nodig, dus ook geen snorfietskenteken. Het is voor de wet gewoon een fiets en geen snorfiets. Toch zit ik er niet mee om een e-bike een meetrapsnorfiets te noemen, ook al ligt dat minder goed – zeg maar belabberd, in het gehoor. Bij mij gaat het om het eigen vermogen versus het hulpvermogen. Als dat hulpvermogen hoger is dan het eigen vermogen, dan heb ik het over meetrappen.
De hulpmotor is dan de motor geworden en zelf help je dan een beetje mee. Kan bij een e-bike, speedpedelec of iets met een andere motor. Als je zelf (zonder hulpmotor) 16km/h fietst en met hulpmotor 20km/h, dan kan je wel stellen dat je zelf de hoofdmotor bent. Als je zelf 20km/h fietst en met ‘hulp’-motor 45 km/h, dan ben je aan het meetrappen. O ja, en er bestaat ook een meetrapauto.
De frustratie kan ik overigens best begrijpen. De wetgever heeft de speedpedelec met een vermogen van meer dan 250 watt bestempeld als bromfiets. Dat houdt in dat je er niet mee op een onverplicht fietspad mag rijden. Ze mogen ook niet in de duinen gebruikt worden. Dat terwijl een wielrenner, die boven de 30km/h (zonder hulpmotor) fietst, wel gewoon in de duinen mag fietsen.
Het zou kunnen dat de Fietsersbond er voor gezorgd heeft dat de speedpedelec bestempeld wordt als bromfiets. Ik ben daar niet zo zeker van. Maar mocht het zo zijn, ga dan moeilijk doen op de website van de Fietsersbond en niet op dit blog. Ik ben in elk geval niet verantwoordelijk voor de indeling bij de bromfietsen. Als het aan mij lag, dan komt er op de speedpedelec een knop, die er tijdelijk een gewone e-bike van maakt. Bij scootmobielen is dat een schildpad-knop voor op het voetpad of in de winkel.
Geplaatst op 2019-12-06, in Fietsen, Rijwielmatig en getagd als Bromfiets, e-Bike, Fietsersbond, Hulpmotor, Kenteken, Meetrappen, Snorfiets, Speedpedelec, Wielrennen. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Bij brommers wordt gezegd dat opvoeren tot een motor levensgevaarlijk is. Het frame en de remmen worden ook niet sterker gemaakt. De remweg wordt dus te groot. Maar ook het frame schrompelt in elkaar als een harmonica bij een ongeluk.
Bij fietsen met een extra hulpmotor lijkt mij dat dit nog zwaarder weegt.
Ik ben het helemaal met jouw blogtekst eens.
Ik vind het levensgevaarlijk.
Voor mensen met een beperking of een mindere conditie kan een beetje trapondersteuning plezierig zijn.
Maar nu zijn het vaker willekeurige racemonsters …
Fietsvriendelijke groet,
Vraag ik me af hoe je mijn e-scooter met max 25 kenmerkt, ik rij er gewoon overal mee waar fietsen is toegestaan. Pas uiteraard net zoals ik met een fiets zou doen, in de stad mijn snelheid aan.
@Sjoerd: Zit daar niet gewoon een blauw keteken op en ontbreken er trappers? In dat geval valt er dus niet mee te trappen en is het gewoon een snorscooter, die hier met andere snorfietsen verboden is in de binnenstad.
Zat lang geleden eens achter een leuke vent aan, had me de blik gegeven, halve stad door stond ik naast hem zag tot mijn schrik dat zijn mountainbike elektrisch was en zei in plaats van hallo netjes gedag. Als zo’n opgevoerde fiets een autorit vervangt zal je me niet horen, maar nee je ziet er bejaarden en kinderen op. Beide niet bepaald geschikt voor zulke hoge snelheden.
Ik wist niet dat er zoveel verschil was. Ik ken wel de eBike!
Eigenlijk zegt het vermogen niets over een fiets, ik heb nu al zeker een jaar of 4 een bafang 750watt motor onder de fiets welke begrensd is tot 20km per uur. Waarom toch zo’n idioot grote motor terwijl ik er niet harder mee kan: groter koppel! Voor ons is deze fiets echt een vervanger van de auto. Hele ikea meubels zijn op de aanhanger vervoerd door het bergachtige landschap van het hoge noorden met -22. Fiets os overigens wel uitgerust met aangepaste hydraulische schijfremmen en grotere remschijven dan dat er standaard op de gemiddelde ebike zitten. Hard gaan is geen kunst, veilig deelnemen aan het verkeer wel.
@Marjolein: Bedankt voor je toevoeging. Zag dat je flink rondgefietst hebt op m’n blog. ;-)
Heb je zelf een blog gehad over Noorwegen of heb je die nog? Kon niet zo snel iets vinden. Ben wel benieuwd naar het fietsgebruik in dat land.