Dec-16: Buurtbomen

In Alkmaar staat inmiddels een flinke kerstboom op het Waagplein. Heeft met een TV-programma vandoen; Joris mag het weten. Op het Canadaplein staat -zoals de laatste jaren- de Kaasboom. Ik vind dat ding lelijk en ontsierend bij de Grote Kerk. In winkelcentrum De Mare trof ik een paar dagen later een mooiere.

In dit bericht een aantal buurtbomen, die niet van de gemeente of winkeliersvereniging zijn.

De bekendste is de Stationsbuurtboom:

Een (paar?) jaar geleden zag ik een redelijke boom in het Dillenburgkwartier. Die heb ik helaas nooit op de foto gezet. Dit jaar stonden op die plek 3 kleinere bomen:

Toen ik m’n rondje liep, trof ik ook een boom op het veldje in de Staatsliedenbuurt. In voorgaande jaren heb ik daar geen kerstboom gezien.

Ik verwachtte ook dat de boom tussen de hofjes in het Emmakwartier inmiddels opgetuigd was. Maar dat was nog niet zo. Mogelijk komt die later en voeg ik ‘m hier toe.

Wel stond er een boom in het Wildemanhofje. Ik vond echter de foto van een jaar eerder mooier:

Verder vond ik nog een kerstboom in de Bergerhof:

Een dag later liep ik een rondje door Oud-Overdie en het Schermereiland. Daar had ik wel wat verwacht, maar trof er niets. Vandaag 17 december had ik meer geluk in het noordelijkste deel van de Hoef. Heet dus als buurt Hoef-I:

Iets verder stond er ook nog een kleine en deze grotere boom in het speelpark van de Bergermeer:

Nog een aanvulling: Vandaag 20 december trof ik deze Wijkboom? Dat wil zeggen hij is behoorlijk groot en staat in de Oosterhout bij de Wijkboerderij tussen Oud- en Nieuw Overdie. Geen bordje er bij en nergens iets over te vinden.

Advertentie

Geplaatst op 2019-12-16, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Zo’n Joris-boom staat hier in de bibliotheek. Verder heb ik daar niet speciaal naar gekeken.

 2. Die boom op het Canadaplein is in elk geval rustiger dan de bewegende kleurige kunst van vorig jaar aan de bibliotheek en het museum. Ik had medelijden met de bewoners aan de overkant van het plein. Tja en die kazen (vreselijk) in de boom dat is natuurlijk sponsoring van de kaasboer.
  Je hebt weer een leuk wandeldoel. Zou het niet bedacht hebben.

 3. @Ferrara: Dat wandeldoel en met iets anders komen, zijn natuurlijk het belangrijkst. ;-) Heb ook wat plekken bekeken waar ik wel wat verwachte maar niets vond. Denk aan Nassauplein, en Ooievaarsnest. Komende dagen zal ik eens wat andere kanten op wandelen.

  Mijn probleem met die kazen is dat ze van erg dunwandig plastic zijn en je daardoor de lichtjes onder in zo’n kaas ziet liggen. Het lijkt wel een ontwerp van de Action.

 4. Wat leuk om zo kerstbomen ‘te spotten’ als het ware. Ik ga er ook eens op letten, hoewel hier op het platteland eigenlijk niet echt kerstbomen buiten staan. Wel hebben mensen soms buiten wat dingen versierd.

 5. @Nicole: Er zijn hier ook mensen met een flinke krestboom in de eigen tuin of voor hun bedrijf. Of dat ze hun eigen boom in de tuin versieren. Die tel ik niet mee, omdat dat niet met de buurt is opgebracht. In een dorp is zoiets minder te vinden. Hier moet je er ook flink naar zoeken. Kan me voorstellen dat je in grotere steden in de oude buurten vaker zoiets vind.
  Toch lees ik er nooit iets over en juist dan vind ik het wel leuk om er eens over te bloggen.

  Hier kan je bij de gemeente aankloppen voor wat geld voor buurtinitiatieven. Of zo’n buurtboom daar (deels) onder valt weet ik niet. Daarbij komt dat de gemeente dat nog maar een paar jaar doet en de boom in de Spoorbuurt staat er elk jaar voor de laatste 20 jaar. Mogelijk eerder, maar toen woonde ik hier nog niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: