Dec-18: Zebra-Licht

Een dikke maand geleden, toen het ook al zo enorm buiig was, viel het me op. Ik stak in de avonduren over bij een van m’n favoriete zebrapaden, die over het Varnebroek tussen het Ziekenhuis en de Molen van Piet. Die gaat in 2 delen. De eerste was ik zo over, maar bij het 2de deel hield ik even in. Ik was wat te laat om een auto te laten remmen, en die auto reed dus voor me langs. Daarna volgden er nog 4.

Toen was ik het zat, klapte m’n paraplu in en stak die recht (op en neer bewegend) voor me uit. Eens kijken of de volgende daar tegenaan wilde rijden. En jawel die stopte netjes en liet me oversteken. Ik was verbaasd, die was me hier in jaren niet overkomen. Er wordt altijd goed gestopt en waarom nu niet?

Daar heb ik inmiddels een verklaring voor. Het regende behoorlijk en helaas gaan automobilisten dan niet langzamer rijden. Staat ook nergens in de wet dat dat moet. Probleem is zeer waarschijnlijk dat ze me slechter zagen. De oversteek is goed verlicht en ik liep niet met te donkere kleren aan. Punt is dat de ruitenwissers de voorruit niet volledig regenvrij maken. En juist door hun uiterst linkse hoek moeten ze zien dat ik daar sta te wachten.

Daarbij liep ik niet en dan val je ook minder op. Mijn stelling is dan ook; laat goed zien dat je doorloopt. Dat wachten op elkaar werkt niet. Het was dus het weer en dat de zon onder was. Die avond is verderop een voetganger op een zebrapad aangereden. Gisteravond ook weer een bij een andere zebra en tussendoor nog een. En telkens was het regenachtig weer en donker.

Niet goed, maar dus wel verklaarbaar. VVN of andere verkeersorganisaties heb ik hier nog nooit over gehoord. Wel heb ik van verkeersambtenaren begrepen dat zebrapaden vaak schijnveiligheid is. Die ervaring heb ik overdag niet. Er wordt hier netjes voor me gestopt, ik loop op een stuk of 12 zebra’s probleemloos door. Wat mij betreft mag dus wel eens uitgezocht worden of zebra-ongevallen vooral bij regenachtig en donker weer plaatsvinden.

In het vervolg ga ik dus met een zaklamp op pad als het dergelijk weer is. En de volgende paraplu wordt knalgeel. (Verkopen ze die ergens?)

Geplaatst op 2019-12-18, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Ximaar heeft zijn favourite zebra, ik vind dat erg leuk om te lezen, ik denk dan meteen dat hij ook een zebra heeft waarbij hij jeuk aan zijn linkerelleboog krijgt. Of tranen in zijn ogen. Serieuzer:ik denk dat je het probleem al grondig hebt geanalyseerd en opgelost met handige maatregelen.

    Over die schijnveiligheid van die verkeerskundige, er bestaat een minimum aantal kruisende voetgangers per uur die een zebra voldoende veilig maakt, ik ben het aantal vergeten, gok even op 100 per uur. Twee keer logisch: Automobilisten krijgen ervaring bij een bepaalde zebra, bijvoorbeeld er steekt hier nooit een hond over ( die zebra moet je opheffen), En bij regen lopen minder voetgangers op het zebra, en achter de stilstaande wachtende voetganger lopen ook geen andere bewegende voetgangers richting het zebrapad..

  2. Ik vrees dat je gelijk hebt. Bij donker regenachtig weer is een voetganger die ergens stilstaat bijna niet te zien. Ze moeten voetgangers ook verplichten om zo’n knipperende LED halsband of armband om te doen als het donker is, voor zijn eigen veiligheid. Het zijn tenslotte ook verkeersdeelnemers.

  3. @Jan: Hier worden rond de binnenstad van Alkmaar de zebrapaden goed gebruikt. Maar ook bij minder populaire zebrapaden krijg ik prima voorrang. Aan het donker ligt het ook niet zo. Vanavond werd er ook netjes voor me gestopt. Het zit vooral in de regen. Punt is dat het hier om 17 uur al donker is en dan is het nog behoorlijk druk met voetgangers in de stad.

  4. ok, des te beter Ximaar, in Nicaragua zijn zebra-s handige plekken om suicide te plegen zonder de treinmachinist te belasten, maar Nicaas zijn gelukkig zeer levenslustig

  5. en we hebben geen treinen meer hier, was ik even vergeten

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: