Dec-21: United Celtic Republic

Gaan we in NL natuurlijk Keltië noemen.

Onlangs waren er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (UK). Boris won in England; het grootste deel met de meeste inwoners van Groot-Brittannië. Maar hij verloor in Schotland en in Noord-Ierland.

In Schotland won de SNP, Scottisch National Party. Zij gingen van 35 naar 48 zetels in het UK-parlement. 11 Schotse zetels gingen naar andere partijen. Kortom Schotland (die bij de EU wil blijven) zal weer werk gaan maken om zich af te scheiden van de UK.

Maar ook in Noord-Ierland zijn zetels van de Brexit-gezinden verloren (van 11 naar 7 zetels) en heeft Remain (in de EU blijven) nu een kleine meerderheid (gingen van 8 naar 9). Dat komt ook overeen met de Brexit-uitslag, waar de Noord-Ieren nipt voor blijven stemden. De Noord-Ieren hebben een groot probleem met een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. En die kans zit er dik in als Boris zijn plannen doorzet.

Het onafhankelijk worden van Schotland zal niet eenvoudig gaan. En als dat al lukt, dan zitten ze niet meteen in de EU. Er is volgens mij een slimmere optie, waarbij Schotland overstapt en zich aansluit bij de Ierse Republiek. Noord-Ierland kan dan tegelijk mee. In dat geval komt er een harde grens tussen Engeland en Schotland (of Keltië of Schierland als dat de nieuwe fusienaam gaat worden). Daar zitten de Schotten niet mee. Net als de Ieren hebben ze een hekel aan de Engelsen.

Engelsen hebben vaak betoogd dat Schotland niet genoeg basis heeft om zelfstandig te worden. Vreemd als je bedenkt dat ze meer inwoners hebben dan Ierland en de Ieren doen het behoorlijk goed. Maar met de Schotten er bij wordt het qua inwoners een land groter dan België of Oostenrijk. Schotten en Ieren delen beide een Keltisch verleden. Volgens mij zijn er niet grote problemen tussen beide, althans ik heb er nog nooit van gehoord.

Ben ook benieuwd of ze dit zelf gaan verzinnen. Ze zouden Boris en de Engelsen flink van slag kunnen brengen door openbaar over dit punt te overleggen met de Ieren.

Hieronder een kaartje van hoe het er uit ziet. Daarbij heb ik wat fusie vlaggen verzonnen.


Eerder kwam ik er al achter dat de vlag van het UK niet klopt. Daar zit het volle rode schuine kruis van Ierland in, toen Ierland nog volledig deel uitmaakte van van het VK. Maar eigenlijk is nu alleen nog het noordoostelijke kwart van het Ierse eiland een deel van het UK en zou de vlag er zo uit moeten zien.

Advertentie

Geplaatst op 2019-12-21, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Het ei van Columbus! Weet mevrouw Sturgeon het al?

  2. Ik vind het echt koffiedik kijken. Volgens mij weten ze zelf niet wat ze willen.

  3. @Sjoerd: Met ‘ze’ bedoel je waarschijnlijk de Engelsen. De Schotten zijn veel duidelijker in hun voorkeur om bij de EU te blijven.

  4. @Emigrant: Ik heb wel meer van dit soort ‘briljante’ ingevingen gehad: https://ximaar.wordpress.com/2007/07/07/jun07_het_ei_va/
    https://ximaar.wordpress.com/2017/10/02/okt-02-groot-andorra/

    Maar ook daar is niets mee gedaan. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: