Jan-02: 17% Lagere Energiekosten

Toch een leuk cadeautje van de regering. Als ik dit jaar hetzelfde aan gas (725 m3) en elektra (380 kWh) verbruik als in 2019, dan zakt m’n maandbedrag* van 64 naar 53 euro. En dat komt alleen door het verschuiven van de energiebelasting. Op gas gaat deze belasting meer omhoog dan op elektra en dat wordt gecompenseerd door een veel (ruim 200 euro) hogere vermindering energiebelasting.

Eigenlijk haalde de regering vorig jaar een flinke hap van die vermindering en dat zorgde voor extra hoge energiekosten dat jaar. En dus veel geklaag. Nu is dus het omgekeerde het geval en dat pakt voor mij en bijna iedereen goed uit. Je moet al meer dan 2000 m3 gas per jaar verbruiken wil je iets meer aan energie kwijt zijn.

Het idee is dat gas duurder moet worden dan elektriciteit, maar dat lukt nog bij lange na niet. Gas kost nu 79,7 ct/m3 en elektra zo’n 22,6 ct/kWh. In een m3 aardgas zit echter energie die vergelijkbaar is met 9,74 kWh. Daarmee is de kostprijs voor een kWh gas 8,2 cent. Elektriciteit is dus bijna 3x zo duur.

Het is een leuk gebaar van de regering en je zou ook enig gejuich verwachten. Maar dit gaat natuurlijk niet helpen om mensen sneller van het gas te laten gaan.

( * In m’n maandbedrag zit de jaarlijkse overstapkorting van 100 euro verwerkt. 2019 was een warm jaar met een laag gasverbruik.)

Advertentie

Geplaatst op 2020-01-02, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. 762 m3 gas zag ik net op de afrekening… Mensen met zo’n laag jaarverbruik (3 personen). Zouden ze moeten belonen

 2. Je verbruikt iets meer gas dan ik doe, en iets minder stroom. Ook ik zit aan een super laag verbruik en haal die 2000 m3 niet eens in 3 jaar.

 3. ik zit iets boven die 2000m3, woon in twee-onder-een-kap en heb vloer en buitenmuren geisoleerd.
  maar beh altijd thuis, 87 jaar oud en dus niet meer overdag afwezig door werk,. Bovendien niet meer in staat tot lange stevige wandelingen die het bloed doen stromen, dus kouwelijk.
  dat wordt nog wat met mij…..

 4. Kosten van het netbeheer zijn omhoog. Voor wie weinig energie verbruikt is het netbeheer en vastrecht een groot deel van de energiekosten.

 5. @Vlierbloesem: In mijn geval (bij Liander) is dat op gas en elektra 13 euro op jaarbasis. Dat zit al in de bovenstaande 17,5% verwerkt. Anders was het voordeel in mijn geval 19,1% geweest.

 6. @Fialas: Dat wordt een hometrainer. ;-)

  Zelf ben ik ook de hele dag thuis, omdat ik gestopt ben met werken. Maar ik ga er wel dagelijks een paar keer uit en loop dan gemiddeld 8km per dag. M’n huis is niet super geïsoleerd. Heb ook een zijbuitenmuur van 12 meter. En ik stook voor m’n bovenbuurman. Daar zit alleen een houten vloer tussen. Een ding heb ik wel gedaan; ik heb een slaapkamer onder een terrasdak waar ik niet meer slaap en de radiatot uit heb staan. Al jaren slaap ik in een nis in de woonkamer en dat scheelt me veel gas.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: