Jan-15: uBlock Origin

Gisteren las ik bij Bloggen en Loggen dat haar Huisvlijt-blog er niet uitzag door reclames, die Google automatisch plaatst. Mij was totaal niets opgevallen, omdat ik een adblocker gebruik. Dat ding heb ik even uitgeschakeld en inderdaad het zag er niet uit. Op dit eigen blog ook maar eens uitgeschakeld en dat was niet veel beter.

Kortom snel weer aan en blokkeren maar.


Ik ben dus erg tevreden over uBlock Origin, die de processor vrijwel niet belast en zeer effectief is. Het houdt niet alleen reclames tegen, maar vooral spioneermeuk. Spul dat ons gedrag in de gaten houdt en verkoopt. Blokkeer het en er valt niets meer op dat gebied te verhandelen. Jammer voor bedrijven als Cambridge Analytics en dus goed voor de democratie.

Blokkeren zag ik aanvankelijk als de Nee-Nee-sticker tegen ongewenste reclame door m’n brievenbus. Maar het is dus meer. Bij die brievenbus staan ook wat virtuele personen die met een peroscoop in je huis willen kijken om te zien waar je voorkeuren liggen. En dat gaat erg ver. Ik zit daar niet op te wachten en die uBlock Origin houdt dergelijke pottekijkers prima op afstand.

Een bijkoemend efeect is dat websites sneller laden. Reclames en meekijkers komen via andere domeinen en daar moet verbinding mee worden gemaakt.

Ik snap ook dat mensen met internet-reclames willen verdienen. Bij mij gaat dat echter niet werken. Ik koop alles dicht bij huis en laat me niet gek maken door rages of hypes. Eerder werkt mij mij een reclame averrechts. Als ie iritant is, dan koop ik dat spul niet. En veel reclames zijn irritant. Ik had dat al met radio- en TV-reclame en reclame langs de weg of in in voetbalstadions.

Dus moht je hier last hebben van reclames, dan kan ik uBlock Origin van harte aanbevelen. Gebruik het al een aantal jaren. Je kan dat ding bijvoorbeeld alleen voor dit blog inschakelen. Werkt in Chrome, Firefox en Edge. Let wel dat uBlock zonder Origin niet echt deugt. Ook Adblock Plus raad ik af als het om privacy gaat.

Advertentie

Geplaatst op 2020-01-15, in Webmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Interessante informatie Ximaar! Als digibeet ben ik zeer terughoudend met het programmaas toelaten op mijn machine, soms nemen ze een eigen virusprogramma mee die dan ruzie krijgt met mijn virusprogramma dat ik al heb. Is het ubock origin gratis? Zo nee, wat kost het ? Zo ja, waar haalt Ublock origin haar inkomsten vandaan?

 2. @Jan: Het is gratis en ze accepteren donaties. Ik denk overigens dat het bijna een 1-manszaak is. Het is niet zo moeilijk om zo’n programma te schrijven. Het zit er meer in om uit te zoeken welke domeinnamen gefilterd moeten worden. Die lijsten zijn openbaar en worden gemaakt door vrijwilligers. Het is een zogenaamde Add-on. Bij Chrome, Firefox of Edge moet je in het menu naar Add-on zoeken en dan zoeken naar uBlock Origin. Het gaat mogelijk nog eenvoudige als je in Google zoekt naar Chrome uBlock Origin als je Chrome gebruikt en anders moet je de naam van Chrome vervangen door de naam van de browser die je gebruikt. Volgens mij werkt het niet met Safari. Maar daar zijn wel andere blokkeer add-ons voor.

 3. Ik gebruik Adbock Plus en zie hier inhoudelijk geen reclame, wel dat het er 8 zouden zijn.
  Wat is jouw bezwaar tegen Adblock Plus?

 4. @Ferrara: Adblock Plus heeft een contract met Google om bepaalde sites op de zogenaamde whitlist te krijgen. Dit kan inhouden dat je toch zomaar een reclame ziet. Maar wat je niet ziet zijn de domeinen die je bespioneren. uBlock Origin is volledig onafhankelijk en blokkeert dat laatste beter. Maar je kan Adblock Plus ook redelijk goed instellen en dan is die zeker te gebruiken.

 5. Ik kan er kort over zijn. Ik raad het ook aan en gebruik het ook al jaren…

 6. Heel irritant inderdaad die reclame, ook omdat het in het bericht staat en het lijkt alsof het erbij hoort. Ik gebruik Safari, je zegt dat daar ook goeie adblockers voor zijn? Welke?

 7. @Margo: Bij Safari is het verschillend voor iOS en MacOS. Hier een kleine discussie met wat tips: https://www.macfreak.nl/macos-en-osx/alternatief-voor-ublock-origin/ Over Ghostery lees ik doorgaans ook goede recenties, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Iets anders is om Safari te vervangen door Firefox, dan werkt uBlock Origin wel.

 8. @Margo: Het zal ook wel mogelijk zijn om Chrome of Firefox naast Safari te hebben. Op m’n PC staan Waterfox (Soort Fierfox), Chrome en Edge.

 9. Adblocker Ultimate gebruik ik met Firefox op de PC. Met die 2 samen blijf ik redelijk reclame vrij. Sinds kort ook op de tablet een Fire fox. Goed om te weten dat er ook een goed werkende blokker is voor Chrome. Soms is het handig om te kunnen kiezen.

 10. Bedankt Ximaar!

 11. Werkt die adblocker van jou nog goed?
  Zelf heb ik mijn internetbeleving beschermd met Adblocker Ultimate. Maar vandaag zag ik ineens een hinderlijk groot blok reclame op mijn eigen blog. Mijn commerciebescherming werkt dus niet meer. Misschien komt er een update die dit verhelpt, maar dat moet ik afwachten.

  Als ik een andere advertentie blocker moet installeren, dan wil ik graag eerst weten:
  Welke werkt nog goed?

 12. @Vlierbloesem: uBlock Origin werkt bij mij nog altijd prima. Bij wikipedia vind je er meer over. Het is iets anders dan uBlock of AadBlockPlus. Aan die 2 zit een luchtje.
  https://en.wikipedia.org/wiki/UBlock_Origin

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: