Jan-18: Peuk-Vote

Al een paar maanden hangt dit bord aan de Langestraat:

Kortom in het centrum. En het is leeg. Ik heb er wel eens wat troep in gezien, denk aan lege koffiebekertjes en dito sigarettenpakjes. Maar niet een keer heb ik kauwgum in dat ding gezien. Kauwen mensen nog wel kauwgum vraag ik me dan af.

15 jaar geleden hadden we hier nog 2 populaire kauwgumstegen. Beide zijn flink schoongemaakt en een steeg is zo verbreed dat het niet meer als steeg te betitelen is. In die tijd kon je nog niet met kauwgum stemmen. Had eenvooudig gekund tussen de westelijke en oostelijke muur. Beide zaten flink vol. Maar die ‘glorietijd’ voor de kauwgum-verkopers lijkt al jaren voorbij. Bij het zwerfvuil komen lege kauwgumpakjes niet binnen de top-20.

Een paar dagen terug zag ik een variant op de gumvote:

Hier bij het InHolland-bruggetje is het de bedoeling dat je met sigarettenpeuken stemt. Inderdaad de rokers staan voor. Niet raar als je bedenkt dat de niet-rokers geen peuken voorradig hebben. Die moeten ze al van de straat zoeken. En dat gaat niet lukken als de rokers het netjes in deze stemkokers gooien. Het zal de bedenkers dan ook niet om de uitslag gaan, maar meer om het slim afvoeren van peuken.


Inmiddels ook de 3de gevonden bij het station. Staat onderaan de omhoog-roltrap. Had er al eens gekeken en zag toen niets. Als je de gewone trap neemt of de lift of de roltrap naar beneden, dan zie je ‘m niet. Deze was overigens ook geheel leeg. Of mensen kauwen geen kauwgum of ze legen ‘m elk kwartier of ze vinden de keuze-vraag nergens op slaan.

Advertentie

Geplaatst op 2020-01-18, in Alkmaar, Kiesmatig, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Jasses, wat. Smerig die kauwgom

 2. Kauwgom heb ik nooit lekker gevonden. Dus ik kan er ook niet mee stemmen.

 3. @Staartje: Er is weinig meer van te vinden, zelfs op de straatstenen is het nu redelijk schoon. Hier een oud Volkskrantverhaal: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/schoonmaak-bedreigt-kauwgumsteeg~b0670a20/ Over een steeg naast de Aldi. Dat zag er in 2009 zo uit:
  https://goo.gl/maps/YrCSHgekwkcQaUvw9
  De Aldi is verhuisd en nu is ie breder en een stuk schoner:
  https://goo.gl/maps/DuU3dWSF8T1DFNrb6

 4. Wat een grappige stembussen. Ik kende dit fenomeen helemaal niet. Ik zal eens opletten of ik ze hier in de Achterhoek ook zie.

 5. @Nicole: Op die borden staat dat ze van gumvote zijn. Ik dacht aan iets landelijks en heb het nu pas even nagezocht. Blijkt dat ze maar 2 van die borden hebben gemaakt en die staan hier in de binnenstad en bij de InHolland school waar hun adres is. ;-)

  https://gumvote.nl/

 6. Volgens mij hangt er ook iets bij het station. Dat stond niet op hun website. Bij verder zoeken stuitte ik op dit bericht: https://www.alkmaarcentraal.nl/nieuws/60048025-studenten-inholland-bedenken-gumvote-stemmen-en-meteen-kauwgom-inzamelen-video

 7. In Londen bestond dit al 4 jaar eerder: https://www.hubbub.org.uk/ballot-bin

 8. Inmiddels het 3de keuzebord toegevoegd. Stond toch bij het station, waar ‘m al eerder had gezien.

 9. Arnoud Hugo

  Toch vind ik dit altijd mooie ideeën. Net als de Blikvanger die op diverse plaatsen (vooral schoolroutes) te vinden is. Alle beetjes helpen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: