Jan-21: Bad Bentheim

Begin-december ben ik een paar uur naar het buitenland geweest voor 8 euro 60. Ik had nog een vrijtreinenkaartje en bedacht daarmee naar Oldenzaal te gaan. Sinds enkele jaren kan je daar met een Duits boemeltje de grens over. Het was mooi zonnig weer, maar wel wat koud en heiig. Dat wil zeggen in Bad Bentheim. Onderweg was het in Nederland grauw en in Overijssel reden we door een zware mistbank.

In Oldenzaal was het zoeken naar een kaartjesautomaat voor de Duitse trein. Al snel bedacht ik dat die daar niet stond. Ik heb het eerder meegemaakt dat een Duitse trein een kaartjesautomaat aan boord heeft. Voor de zekerheid nog maar even bij het het restaurant in het stationsgebouw gevraagd en die beaamden dat. (Spoorwegpersoneel is daar niet meer te vinden.)

Eigenlijk ben je daar als Oldenzaler strafbaar als je die trein neemt. Op het station staat een bordje dat je er alleen mag zijn met een geldig treinkaartje, en die krijg je pas in de trein. Overigens een mooie moderne doorkijktrein, die op 4 mensen na, leeg was.

Sinds 2004 was ik niet meer in Bad Bentheim geweest en dat was destijds op de fiets. Nu wilde ik er lopen. Dat kan daar prima alhoewel het soms meer weg heeft van klauteren. Ik zag de burcht nu wat completer en heb ook nog wat in het dorp wat rondgelopen.

Tot mijn verbazing viel dat laatste me wat tegen. Het was redelijk uitgestorven en kleiner dan ik me kon herinneren. Het hielp ook niet dat ze de Kerstmarkt aan het opbouwen waren. Allemaal lege houten huisjes, die ik met de camera heb vermeden. Ik trof er wel een putdeksel van het Bundesland. Verder nog een mooie elektricteitstoren, een flink uithangobject en een kerstfiets. (Aanvulling 22 januari: Er draaide ook een Kerstpiramide. Had daar nog nooit van gehoord en noemde het ding aanvankelijk een Kerstmolen.) Het was weer eens iets anders en heb er natuurlijk een setje foto’s gemaakt.

Op de terugweg kwam net een internationale trein binnenrijden. Daar mocht ik niet instappen. Mijn kaartje was daarin niet geldig. Erg was dat niet. Ze deden er een kwartier over om de locomotief te wisselen. Nederland heeft een afwijkende spanning. Het duurde daarna maar 5 minuten of ik kon weer in die mooie Duitse trein naar Oldenzaal.

Met dat reisje heb ik nog een paar plaatsen in Nederland bekeken. Over een tijdje zal er dus wel een klein vervolg komen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-01-21, in OV-matig, PEN-matig, Rijwielmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Ik vind het toch nog wel een mooie vrij kolossale burcht om te zien… Het is natuurlijk niet het seizoen om veel mensen aan te treffen.

 2. @Sjoerd: Het klopt dat ik er behoolijk buiten het touristenseizoen zat en hun heuvel niet echt geschikt is voor wintersport. In de straten waren wel rondkijkende mensen zoals ik, maar erg veel was dicht. Dat terwijl het een uur eerder in Oldenzaal veel meer open was en zeker wat gezelliger. Ik had dat eerder andersom verwacht.

 3. Mijn ouders stappen daar vaak op de trein als ze naar Berlijn gaan. Nu krijg ik zin om er ook eens te gaan kijken!

 4. Toch maar eens nagezocht wat die malle molen op het pleintje voor moest stellen. Dacht aan een lokaal grapje. Blijkt het een zogenaamde voorloper van een kerstboom te zijn uit het Erzgebergte. Link staat onder de betreffende foto.

 5. Mooie, leuke foto’s!

 6. cherrycharlieblog

  Ik denk dat het ook een beetje aan het seizoen lag! Ik ben eens in mei Mei naar Bad Bentheim geweest, dat was echt supermooi. Kasteel bekeken en er was ook een Middeleeuws festival. Binnenkort lopen mijn vriend en ik van Hengelo naar Bad Bentheim als training voor de Elfstedenwandeltocht. Zo’n 45 km als ik me niet vergis.

 7. Oeh, wauw, wat mooi! Zo anders, en toch zo dichtbij! Een goede eye-opener, is je foto-verslag!

 8. @CherrieCharlie: Het was zeker mooi, maar nogal uitgestorven qua horeca en winkels. Kwam omdat ik eerder in Oldenzaal een rondje had gelopen. Daar was veel meer reuring. Niet zo vreemd het was de dag voor Sinterklaas. In Duitsland doen ze daar niet aan.

 9. @Jolie: Steinfurt is ook een heel fraai stadje en maar een paar stations na Enschede richting Münster. Ik zat nog te dubben om daar naartoe te gaan, maar Bad Bentheim was veel langer geleden en won het deze keer.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: