Jan-26: Woord Voor Woord

Meneer Aart uit Sesamstraat, Professor Alsvanouds uit het Klokhuis en De Stratenmaker op Zee kwamen de afgelopen weken veelvuldig in beeld als het om Aart Staartjes ging. Allemaal rollen die me zeker aanspreken. Zelf werd ik wat eerder geconfronteerd met Aart Staartjes. Hij las zo rond 1968 Bijbelverhalen voor bij de Ikon (InterKerkelijke Omroep Nederland).

We kregen in die tijd onze eerste zwartwit TV en dit was een programma dat ik mocht zien. De NCRV en NTS (voorloper van de NOS) waren ook prima. De Roomse KRO was al minder en m’n ouders moesten toen niets hebben van de ‘opruiende’ Vara. Later is dat duidelijk veranderd. Toen ging eerst nog weer de VPRO (met al dat bloot) in de ban. Mijn moeder was op deze gebieden minder lastig dan m’n vader. Die vond de TV eigenlijk helemaal niks en luisterde liever naar de radio.

Zelf heb ik dus de eerste afleveringen van de Stratenmaker op Zeeshow gemist. Ik denk dat m’n ouders het niet konden vatten, dat een knul die zo leuk de Bijbel voorlas zo’n raar programma maakte. Maar misschien hebben ze nooit gemerkt dat Aart een ander programma maakte, aangezien de Vara aanvankelijk niet werd bekeken.

Dat voorlezen in Woord voor Woord boeide me behoorlijk. De vorige oude hoofdmeester kon ook goed vertellen. Die heb ik alleen met wat inval-lessen gehad. De veel jongere meester, die van de 3de t/m de 6de klas met mij door de School met de Bijbel schoof, boeide me totaal niet. Ik weet niet eens dat ie ooit een verhaal vertelde. Verder kon ik hem totaal niet betrappen op enige vorm van humor.

Na enige tijd stopte Aart met Woord voor Woord en nam Nelly Frijda (later ma Flodder) het over. Aardig, maar wat mij betreft duidelijk minder. Goed vertellen is een vak. Joost Prinsen (Erik Engerd in de Stratenmaker op Zeeshow) is ook een prima verteller, net als Midas Dekker, Ivo de Wijs, Diederik van Vleuten, Maarten Spanjer, Freek de Jonge, Maarten Biesheuvel, wijlen Marten Toonder en Simon Carmiggelt. Om een of andere reden kan ik me niet zo snel een goed vertellende vrouw voor de geest halen. Misschien schiet me dat later nog te binnen.

Van Woord voor Woord is wel een opname bij Beeld en Geluid, maar die is niet openbaar te beluisteren. Ik vond op youtube wel een LP die destijds door Aart Staartjes is ingesproken. En 50 jaar later klinkt dat nog altijd prima. Kan je ook zo gebruiken als podcast.

Dat ik iets met Aart Staartjes heb, is niet vreemd na ruim 50 jaar van m’n leven frequent op de beeldbuis. Weinig mensen hebben dat gehaald, of gaan dat halen. Alhoewel André van Duin ook ver komt. Ter vergelijking heb ik mijn ouders maar tot m’n 36ste en 43ste meegemaakt.

Advertentie

Geplaatst op 2020-01-26, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

  1. erg leuk, ik heb veel gelijksoortige ervaringen, kom erop terug, ik vind dat jij ook goed kan vertellen

  2. Wij kregen pas laat televisie en die was er alleen voor mijn vader…Pas toen ik getrouwd was kregen we zelf een televisie zo ergens in 1975.

  3. Dit programma zag ik nooit maar ik denk dat voorlezen Aart wel lag.
    Wel weet ik dat goed voorlezen/vertellen van groot belang is. Een onderwijzeres las ons de gemoderniseerde verhalen voor van het Nieuwe Testament, we luisterden ademloos en staken er heel wat van op.
    Voor zover dat belangrijk was ☻

  4. @Jan: Met vertellen bedoel ik vooral het ten gehore brengen. Sommige mensen spreken te snel of met te weinig of teveel intonatie. Soms hoor je ook echt dat mensen iets oplezen. Bij de verteling van Staartjes in Woord voor Woord was het alsof ie er zelf bij was.

    Sommige vertellers kunnen ook te ver gaan. Zo hou ik niet van uitzendingen van Huub Stapel over de Rijn of Jeroen Krabbé over Gauguin. Mogelijk vinden anderen die weer goed. Ik hoor in hun vertellingen vooral dat zij zichzelf goed vinden en daar knap ik op af.

  5. @Bertie: Als je tijd hebt, klik dan op het plaatje, om naar het verhaal van Mozes (door Aart) te luisteren. Ben er ook even aan begonnen en hoorde er aparte dingen in zoals het gastarbeiderprobleem. In die tijd werd nog aangenomen dat de piramides door slaven werden gebouwd. In de gewone Bijbel staat volgens mij niets over ook maar 1 piramide. Maar ja, het maakt het verhaal wel interessanter. ;-)

  6. Huub Stapel vind ik juist beter dan anderen voor dit werk al is zijn ijdelheid even groot als zijn acteertalent.☻ Ieder zijn smaak.
    Geen pyramiden in de bijbel, dat vind je in NIBURU.

    Voor zover ik het kon volgen was Aart inderdaad een goede verteller. De ondertiteling daarentegen is een lachfilm.😁

  7. Zelf ben ik van 1949. Ik had de mazzel dat mijn grootouders al snel een televisie hadden dus heb ik zo’n beetje alles van Aart Staartjes gezien. Het stopte toen onze eigen kleinkinderen groter werden en daarmee hun belangstelling verlegden. Er ligt hier nog veel Klokhuis op CD. We lenen het uit aan liefhebbers met verse kleinkinderen.

  8. Ik wist niet dat Aart Staartjes ook nog de bijbel voorlas! Ik moet glimlachen om je mooie zin: ‘een knul die zo leuk de Bijbel voorlas zo’n raar programma maakte.’

  9. @Nicole: Zo zou mijn moeder het verwoord hebben, vandaar. ;-)

  10. Dankzij jouw post+link herinner ik me dit weer!
    ik moet 4 geweest zijn, en ook mijn ouders hadden allerlei (veel!) TV-bedenkingen, maar als ik me goed herinner, keken ze hier zelf (als 20ers destijds) ook naar.
    Stratemakeropzeeschow, dat herinner ik me goed, dat was bij ons ook een stevig discussiepunt. Daar “leerden kinderen vloeken.” Alleen als ik me op de een of andere manier aan hun toeziend oog kon onttrekken (zeldzaam) kon ik er naar kijken… Misschien maakte dat het nog wel extra fascinerend ;)

  11. ik zou er nog op terugkomen, eerste de gelijksoortige ervaring. Bij ons ging de VPRO eruit nadat op een zogenaamde VPROdag, dit keer in Enschede een gloednieuwe automobiel in elkaar gemept werd. Die zin ontging mijn Vader en de VPRO zonder de puntjes, kon het verder schudden. Van de vertellers deel ik Erik Engerd, die ook mooi zingend kan vertellen, Midas Dekkers en Simon Carmiggelt. Zelf had ik als grote, bijna eigen, we fietsen vaak sam en naar dezelfde school, favourite: Jan Pluvier, mijn geschiedenidleraar op de middelbare school die prachtig kon vertellen over de Griekse mythologie. Dat waren prachtige verhalen, met zoveel details en zoveel verhalen. Vergelijbaar met de Bijbel, maar die Griekse verhalen waren bijgeloof zo werd me ingeperd. Met als gevolg dat ik de Bijbel ook als mythologie kon zien

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: