Jan-31: De Tegels van Windows

Ik gebruik alweer een paar jaar Windows 10, daarvoor was het heel lang XP. Al sinds het begin van 95 gebruik ik de iconen op het bureaublad (achtergrond). Klik zo een programma aan of sleep er een bestand op en doe er dan iets mee. Je kunt aan zo’n icoon ook een sneltoets koppelen als Ctrl-Alt-W om Word te starten.

Bij Windows 10 kwamen voor mij de zogenaamde tegels. Geen idee wat ik er mee moest en ze zaten me in de weg. Waarschijnlijk waren die tegels er ook al in 8 en 7, maar die heb ik overgeslagen. Na wat speurwerk begreep ik dat je die tegels weg kan krijgen en het bureaublad met iconen weer zichtbaar wordt. Voor die tijd had ik al een deel van de tegels afgevoerd, dat betrof vooral bewegende reclames voor spelletjes.

Later heb ik nog eens gekeken wat ik met die tegels aanmoest. Kon ik er iets aan hebben? Ik kwam tot de conclussie van niet. Ze zijn niet anders dan de iconen op het bureaublad, met het nadeel dat je er geen bestand op kan slepen. Je kunt geen sneltoets aan zo’n tegel hangen. Toen heb ik bedacht dat die tegels waarschijnlijk handig zijn voor een touchscreen. Dat heb ik niet, naast mijn laptop ligt een muis en die gebruik ik het meest.

Onlangs vroeg ik me af of anderen wel de tegels gebruiken. Of ze dat vooral op een tablet doen, of ook op een laptop zonder touchscreen.

Kortom laat een reactie achter als je Windows 10 gebruikt en geef dan aan dat dat op een laptop, desktop-PC (of torentje) of tablet is en of je het alleen gebruikt met een touchscreen of toch met een muis of touchpad. En dan de vraag of je vooral de tegels gebruikt of het bureaublad of beide. Ben gewoon benieuwd. En zijn er ook bepaalde programma’s of app(licatie)s die je erg geschikt of juist ongeschikt vind voor de tegels?

Advertentie

Geplaatst op 2020-01-31, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Zowel op mijn desktop als op mijn laptop draait Windows 10. De tegels gebruik ik niet. De meest voorkomende programma’s staan in de werkbalk. Voor de rest heb ik een sobere desktop, daar staan 4 ikonen op.

 2. Windows 10 op desktop en op laptop. Ik gebruik op beide tegels in mijn startmenu welke ik over mijn hele scherm heb getrokken. Op mijn bureaublad heb ik verder helemaal niets op de prullenbak na. Ik gebruik wel start10 van stardock, Kost 4 euro of zo maar dan heb je wat meer vrijheid.

 3. @John: Start10 https://www.stardock.com/products/start10/ kende ik nog niet. In het verleden heb ik het startmenu ook niet veel gebruikt. Ook daar kan je geen bestanden op slepen. Het startmenu gebruik ik wel voor de alfabetische lijst. Op m’n bureaublad heb ik een stopknop, daarvoor hoef ik niet in het startmenu te zijn. Wel heb ik de iconen op m’n bureaublad een maatje groter gekozen en de afstand tussen de iconen staat hier op minimaal zodat ik ze goed aan de kant kan houden. Verder gebruik ik de rechtermuisknop op de taakbalk voor onderhoudsfuncties.

 4. Op laptop heb ik ook tegels van W10, ik gebruik ze nooit.Heb ik Wordpad nodig, klik ik op het apps-icoontje.
  Op tablet staat een gewoon blad met icoontjes. Daar gebruik ik er maar twee van en een paar spelletjes.

 5. Windows 10 en ik heb een hekel aan die tegels en gebruik dus waar mogelijk pictogrammen.

 6. Ik heb een Apple computer. Maar ik ben net een aap wat dit betreft: ik kan wat kunstjes, maar ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik doe…

 7. Ik gebruik geen tegels. De toepassingen die ik het meest gebruik heb ik vastgemaakt aan mijn taakbalk. Dat zijn er maar een paar; meer heb ik niet nodig. Ik heb op mijn bureaublad de pictogrammen verborgen, dan ziet mijn bureaublad er mooier uit, vooral als ik daar een foto van bijvoorbeeld één van mijn vakanties op heb gezet als achtergrond.
  Ik werk op een laptop via touchpad in Windows 10

 8. @Trijntje: Bedankt voor je complete reactie. Bij je voorgangers was dat nog niet helemaal gelukt. ;-)
  Het klopt, op de taakbalk kan je ook snelkoppelingen kwijt. Zelf doe ik dat voor m’n browser en verkenner. De rest gebruik ik minder. Dwz via de verkenner klik ik op een bestand en dan opend de bijbehorende applicatie als Word, Kladblk, Excel, Fotobekijken/bewerlen etc.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: