Feb-07: De Eendracht


De laatste maand komt het af en toe voor dat er zeer weinig tot geen wind in hartje Noord-Holland is. Daarbij is het water behoorlijk schoon en dat levert mooie reflecties op. In dit geval van molen De Eendracht met op de achtergrond de Bergerhof, een buurt aan de noordzijde van het Alkmaarse treinstation.

De molen zelf komt uit 1770. In het witte gebouwtje links zit een ‘electrisch’ gemaal uit 1931, die de taak van de molen heeft overgenomen. Dit gemaal pompt het water uit de Bergerhof in de Houtvaart en die staat in directe verbinding met het Noordhollands Kanaal. Op de deur zitten stickers van Liander. Die heeft er ook spullen in staan, waarschijnlijk een transformator. Daarmee is het deels een e-huisje.

Een jaar eerder heb ik de molen vanaf een andere kant op de foto gezet, toen was het wat zonniger. Je kan daar op zien dat de sloot aan de huizenkant lager ligt.

Ik kwam er nog een paar foto’s tegen in m’n archief:

Advertentie

Geplaatst op 2020-02-07, in Alkmaar, PEN-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Dat is heel waarschijnlijk, zo’n gemaal vreet stroom… Mooie foto.

  2. Weinig tot geen wind in Noord-Holland… grapje zeker?
    Mooie foto, zou een legpuzzel kunnen zijn.

  3. prachtig beeld, mooi scherp ook,, tot en met de details van de dorre stengels links op de voorgrond. Wat staat die molen laag, meestal staan ze op een soort sokkel on meer wind te vangen. Als je weer eens naar het zuiden fietst kijk dan naar de banmolen van Gronsveld, die is bewoond door een molenaar en maandelijks is er een open dag met verkoop van meel.

  4. @Bertie: Staat ook af en toe, anders krijg je niet dat mooie vlakke water.

  5. @Fialas: Toen die molen gebouwd werd waren er in die omgeving geen huizen, geen station en geen Noordhollands Kanaaal. Er was een molenaarshuisje, maar dat is in 1932 afgebrand en niet meer opgebouwd. Toen hadden ze al dat elektrische gemaal en daar is geen molenaar voor nodig. We hebben hier ook een paar stellingmolens voor het malen van koren. Die staan van oudsher bij woningen en moeten daar dus bovenuit windvangen. Voor molens die uitwateren weet ik niet dat ze ooit verhoogd zijn. De wieken gaan ook bijna over de grond.

  6. als je goed kijkt zie je dat het een kleurenfoto is, prachtig!

  7. Mooie serie. En die wind halen we waarschijnlijk morgen wel in.

  8. Aanvankelijk stond er 1 foto, maar ik vond nog 5 redelijke op m’n laptop.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: