Feb-10: Sie-ara
Dat lees ik steeds als ik Ciara uitgeschreven zie. Nogal wiedes, voor cirkel en citroen is de uitspraak van de c immers ook een s. Dus hoe komen ze er bij om Ciara in het Journaal uit te spreken als Keira?
Wikipedia geeft aan dat het om een Ierse naam gaat. Er schijnt ook een Sint Ciara te bestaan. Het betreft een Keltische vrouwennaam met de betekenis ‘donker harig’. Ciarán is de mannelijke versie. Vaak wordt er gewoon Keira geschreven, zodat het phonetisch klopt. Maar dan kan je die naam niet als 3de storm en dus 3de letter in het alfabet gebruiken.
Atiyah (4–12 December) en Brendan (11–18 Januari) gingen vooraf aan Ciara. De volgende flinke storm krijgt de naam Dennis.
Geplaatst op 2020-02-10, in Klimatig en getagd als Iers, Keltisch, Naam, Phonenitisch, Storm, Taal. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
Mijn nichtje heet Kyra, dat komt ook van Ciara af.
Van oorsprong misschien een Grieks woord, waarin de c als een k wordt uitgesproken.
Zie ook skepter, skeptisch, Priskilla enz.
@Bertie: Het was nog flink zoeken, maar de huidige schrijfwijze van het moderne Iers bestaat circa 150 jaar. Voor 1500 schreven ze met allemaal streepjes boven elkaar en dat leek totaal niet op enige letter die wij kennen.
Dan zal het een streepjes-C zijn. 🤔😉
In plaats van met haar aan de wandel gisteren maar liever speurwerk verricht?
Ik vind wel dat Ciara nu maar ‘ns mag gaan liggen. Of is ze al gaan liggen en waait het nu gewoon nog even extra hard? Wind tegen op de fiets is niet tof en vanochtend hagelstenen in mijn nek ook niet.
Daar zeg je me wat. Waarom zo’n lastige naam die je totaal anders moet uitspreken dan hij geschreven wordt…
Ja Frits is ook niet zo’n pakkende naam.