Feb-12: Het viel weer eens mee
Voor de afgelopen storm werd er weer flink van de toren geblazen. Tegenwoordig wil men alles flink aandikken in de media. Deels om te voorkomen dat men later niet zegt: ‘We zijn niet goed gewaarschuwd.’ Maar volgens mij ook om het nieuws interessanter te maken zodat ze meer verdienen aan de reclames rond het nieuws door meer kijkers.
De zwaarste windstoot in het centrum van Alkmaar haalde 90km/h. Dat valt echt mee, het kan hier ook tot 130km/h oplopen. Zelf zat ik op dat moment in de bus die op de Noordervaart (N243) reed. Was de enige op de chauffeur na. Die had het zeker niet makkelijk in zo’n open polder.
Aan de schade kan je beter zien of het een flinke storm was. Ik vond maar 2 afgewaaide dakpannen en dat is bijzonder weinig. 10 omgewaaide bomen is ook niet erg veel vergeleken met eerdere stormen. De bomen braken overigens allemaal af, omdat ze van binnenuit verrot waren. Zie hieronder:
In De Hout staat een hoge boom (30m), waarvan de stam een paar stormen eerder gehalveerd was. Tot mijn verbazing kwamen daar weer gewoon bladeren aan en ook na deze storm staat ie nog redelijk verticaal ( => ).
Het meest opvallende was een huis waarvan de voormuur aan de bovenkant is weggewaaid. Is nu dus een enkele muur:
Op deze website hou ik al wat jaren een grafiek bij, met stormen die 100km/h halen. Het gaat dan om een uurgemiddelde. Deze storm kwam niet verder dan 90km/h op Vlieland. Komt dus niet in de grafiek:
De reden voor de grafiek is dat men 13 jaar geleden beweerde dat de stormen zwaarder en vaker zouden komen door de klimaatverandering. De grafiek hierboven met gegevens van het KNMI laat dat niet echt zien. De zwaarste storm was in 1944 en de meeste stormen waren in de jaren ’70, dus 40 tot 50 jaar geleden. Ik geloof best dat het klimaat verandert, ook door ons toedoen. Maar met overdrijven maakt de media (en indirect de wetenschap) zichzelf zeker niet geloofwaardiger.
Geplaatst op 2020-02-12, in Alkmaar, Klimatig en getagd als Bomen, KNMI, Media, Overdrijven, Statistiek, Storm, Wind. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
tja, zo’n boom krijgt weer blaadjes, maar die muur van dat huis zal wel niet aangroeien.
Ik vond het ook best wel meevallen hier. Eens kijken wat ze van Dennis maken.
Tja, die voorgevel zegt misschien wel meer over het voegwerk dan over de storm.
In huize F. wordt je mening over aandikken gedeeld.
Meestal komt de storm er amper, toch heb ik liever dat ze duidelijk waarschuwen voor de sukkels die niet snappen dat je je hersens moet gebruiken als stormt.
Hier in de Achterhoek viel de schade ook erg mee. Ik heb soms ook wel eens het gevoel dat er overdreven wordt en er te dramatisch wordt gedaan…
Het ligt er ook aan uit welke hoek de wind waait. Ik herinner mij een zware storm midden jaren tachtig (denk ik). Ik was bij een redactievergadering in het centrum van Amsterdam. Om me heen hoorde ik de dakpannen van de daken kletteren. Op weg naar huis, in de tram, zag ik hoe de mensen bijna de gracht in geblazen werden en zich vasthielden aan lantaarnpalen. Maar ja, wanneer ik op dat moment in Nieuw-West was geweest (waar ik woonde), was dit alles aan mij voorbijgegaan en had ik de storm als minder erg ervaren.
En Dennis is al helemaal een mietje. Maar inderdaad, volgens de media die daar geld aan verdienen is hij verwoestender dan Ciara. Het wordt erg onbetrouwbaar allemaal.
Dat het klimaat verandert is een feit. Het wordt warmer. En men denkt wel dat het door de mens komt. Maar welk deel door de mens veroorzaakt wordt, dat weet men dan weer niet. Geld maakt nieuws en feiten onbetrouwbaar.