Feb-24: Griep is erger

Dat mag je afleiden uit de bovenstaande tabel. Daarin staan de nu bekende cijfers voor het Corona-virus (COVID-19) en de jaarlijkse gemiddelden voor griep. Zelfs in Hubei (de provincie met 60 miljoen inwoners en Wuhan als hoofdstad en het uitbraak- en zwaartepunt van Corona) kunnen er dit jaar wel eens meer mensen overlijden aan de griep dan aan corona.

Nu is de corona-uitbraak nog niet achter de rug. Die cijfers zouden nog kunnen verdubbelen of erger. Maar ook de griepcijfers wisselen sterk per jaar. Zo is in Nederland het gemiddelde aantal griepdoden 850, maar in 2018 waren het er 9444. Dus ruim 11x zoveel. Je kan dan zeggen dat het een heel jaar betreft en corona nog maar een kwartaal bezig is. Maar griep woedt doorgaans niet het hele jaar, eerder een klein kwartaal per jaar.

Het gaat vrijwel om dezelfde slachtoffers; oudere mensen. Toch hoorde je van het hoge aantal giepdoden in 2018 vrij weinig. En dat betrof in Nederland dus 3x zoveel dan er nu in heel China aan corona is overleden.

Aanvulling (2020-04-09):
Vandaag zag ik een zogenaamde pingback naar dit bericht. In de afgelopen weken had ik de tabel een aantal keren bijgewerkt. Dat is niet zo handig voor zo’n pingback. Ik heb dus weer de originele tabel van 24 februari teruggeplaatst. De bijgewerkte en meer recentere tabel staat hieronder:

Opvallend is dat de EU veel harder getroffen wordt dan China. 50x meer doden als je het omrekend per inwoner. Daarbij lijkt het in China gestopt en gaat het in de EU nog wel een maand of langer door. Nederland doet het ook slechter dan HuBei (de zwaarst getroffen Chinese provincie). Op de gepresenteerde getallen is bijzonder veel aan te merken. Later kom ik daar nog op terug.

Advertentie

Geplaatst op 2020-02-24, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. absolute aantallen en de mortaliteit in percentages, ik deel je conclusie niet

 2. Het is goed om de dingen eens in een ander perspectief te zien.

 3. Dhyan: je bedoelt enerzijds en anderzijds?

 4. Ik wacht nog even af, we zijn er echt nog niet vanaf.

 5. @Jan: In de tabel staan alleen absolute aantallen, geen percentages. Het is zo dat als je besmet bent met corona, de kans op overlijden op 3% ligt. Dat is hoger dan bij een gemiddelde griep waar het op 0,1% ligt. Maar aangezien er ontzettend veel meer mensen griep krijgen is het absolute aantal griepdoden veel hoger.

  Mij stoorde de enorme hoeveelheid nieuws over dit onderwerp. Alsof de wereldbevolking binnen een halfjaar is uitgeroeid. Weken waren ze bezig met 2 cruiseschepen en nu is Noord-Italië hot.

  Om het e.e.a. in pesrpectief te zetten heb ik corona vergeleken met griep. Gewoon omdat je weinig hoort over griepdoden, die er ook in Nederland wel degelijk zijn. Aanvankelijk wilde ik het vergelijken met de mazelen. Daar was een miniem berichtje over, dat er in Congo in het afgelopen jaar 6000 kinderen aan zijn overleden. Wereldwijd sterven er jaarlijks 140.000 vooral kinderen aan deze ziekte. In het nieuws komt vaccineren tegen de mazelen duidelijk aanbod, maar hoe dodelijk die ziekte wereldwijd is moet ik zelf opzoeken in wikipedia.

 6. In Nederland houden we geen rekening met het risico van “gewone griep”. In bedrijven is het de gewoonte dat iemand met beginnende griep nog een dag ziek gaat zitten zijn op het werk, om zo de rest van het personeel te besmetten en pas de volgende dag ziek thuis te blijven. Rare gewoonte. Domme houding. Misschien helpt dit virus ons daar van af. Dan zullen de “gewone griep” aantallen ook afnemen.

 7. Je hebt zeker een punt Ximaar, maar je conclusie vind ik nog te vroeg. Doodgaan aan bekende oorzaak brengt een zekere acceptatie met zich mee, Een onbekend virus maakt onbemind, hetgeen een groot deel van de hype verklaart. Eenmaal een jaar verder kennen we het nieuwe virus beter, en is dan beter te vergelijken met de ons bekende griep of mazelen waartegen je al kunt vaccineren.

 8. Ik heb ook begrepen dat het Corona virus te vergelijken is met een vervelende griep.

 1. Pingback: Vlierbloesem

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: