Mrt-02: Kitsch boven Kitsch

In het afgelopen jaar keerde de soap rond Susanne (rechter foto) zeer regelmatig terug in de locale media. Susanne is een reactie op het Kaasmeisje (linker foto) achter de Waag. Idee is dat touristen daar zoenend mee op de foto gaan.

Een uitbater van de Achterdam bedacht ook zoiets, om dit prostitutie-straatje in de Alkmaarse binnenstad touristisch aantrekkelijker te maken. Maar de gemeenteraad deed daar moeilijk over. Dwz ze vonden het onpassend gezien MeToo en vonden het kitsch. Maar over dat laatste gaat de gemeenteraad niet en dus staken ze alleen een stokje voor de locatie. Moest op de Dijk tussen de Achterdam en de Karperton parkeergarage.

Plek zat en een lelijk gebied dat er alleen maar van op kan knappen. Het speelde hoog op. Niet alleen in wat landelijke kranten, maar ook in de Keulse media. Daar woont de maker van het beeldje.

Inmiddels staat Susanne op een soort privé garagedak en kijkt neer op de Dijk. Door al het gedoe trekt het nu veel meer de aandacht. Ze heeft zelfs een facebookpagina en ik zie er ook een brievenbus hangen. Je moet wel 3 meter springen om daar iets in te stoppen. Om Susanne te kussen moet je ruim 4 meter hoog springen. Ik heb dat nog niemand zien doen.

De gemeenteraad kan gelijk hebben dat dit kitsch is, maar is dat Kaasmeisje dat dan niet?

Advertentie

Geplaatst op 2020-03-02, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Wat een beeldig verhaal, mooie tegenhanger voor corona.
  En ja. het Kaasmeisje kun je ook als kitsch beschouwen. Maar ja, ze was de eerste. ☻

 2. Volgens mij staat ergens onderaan op de deur dat de brievenbus voor post van de belastingdienst is.
  Ik vind beide dames geen sieraad voor de stad. Maar dat geldt wel voor meer zaken.
  De wildgroei aan tattooshops is opvallend.

 3. geinige diskussie, ik vind wel dat de overheid gaat over de openbare ruimte. Dus parken waar geen enkele hondenuitlaatstrook is omdat er mensen zijn die niet van honden houden , zoals ik. Daar moet de overheid corrigerend optreden om de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk te houden. En wordt het een leuke discussie, het commerciele van het kaasmeisje met kleren en het meisje met kleren in een uittrekfase, dat kan je ook als commercieel zien. De term kitsch slaat in mijn idee nergens op, nietop beide gevallen, of commercieel is gelijk te stellen aan kitsch. Zou ik niet willen doen.

 4. schitterend, ik had er nog niet van gehoord, maar ik vind het wel wat hebben. Het heeft humor in zich. Of het voor jeugdigen geschikt is laat ik me niet over uit.

 5. Ik vind het kaasmeisje zeker ook kitsch.

 6. @Jan: De gemeente gaat wel over de openbare ruimte en vanuit dat oogpunt gaven ze geen toestemming voor de gewenste locatie. (Staat ook boven in het stukje.) Waar de gemeenteraad (zoals ik het begrepen heb) niet overgaat is of iets kitsch is of smakeloos. Veel raadsleden hadden dat wel in het achterhoofd en dat heeft zeker geleid tot de huidige situatie. Op de Dijk is immers plek zat en die ruimte wordt slecht ingevuld. Er komen daar geen auto’s, het is een verrommeld bestraat loopgebiedje. Nu staat er zo’n WC die de grond in kan met wat ondergondse vuilnisbakken. https://goo.gl/maps/YrmvNr8rkpcmEmoZ8

  Met Kitsch bedoel ik o.m. ‘sensatie kunst’. Maar ook de vergelijking; als die Susane Kitsch is, an is het Kaasmeisje dat ook.

 7. @Ferrara: Die Tattooisatie is in elke binnenstad gaande en zeker in Alkmaar, waar ook een jaarlijks tattoofestival in de Grote Kerk is. Maar vergeet ook niet de wildgroei aan nagelstudio’s en yoga-achtige meuk. Gaat met dezelfde snelheid.

 8. @Bertie: In andere steden heeft dat Kaasmeisje al vele voorgangers (m/v/x) gehad. Naar mijn gevoel is het allemaal begonnen met Manneke Pis.

 9. eigenlijk vind ik dit geval vooral wel interessant om te discussieren over wat kitsch is. Ik denk dat niemand dat precies weet, Sensatie-kunst vind ik ook niet bevredigend, er zijn vele mensen die pop-art sensatie kunst vinden, in de zin van dat kan mijn oma ook maken, in de zin van mijn oma kan nooit een kunstenaar wezen en ik kan dat weten want ik ken haar. En anderen kunnen haar niet beter kennen dan ik, dat lijkt me een twijfelachtige stelling. Blijft mijn vraag: wat is kitsch?

 10. @Jan: Ben het met je eens dat Kitsch, maar ook Kunst niet goed te definieren is en dat verschillende mensen daar verschillende gedachtes bij hebben. Zelf vraag ik me af of het woord ‘Kitsch’ wel tijdens een commissie- of gemeenteraadsvergadering is gevallen (zou ik terugmoeten kijken en dat is me teveel werk). Deze discussie heb ik alleen via de media gevolgd. Die gaven aan dat er ondermeer getwijfeld werd of dit in het straatbeeld past. In mijn stukje stel ik dat ALS dit Kitsch is, het Kaasmeisje dat ook is.

  Inmiddels denk ik dat je dit helemaal niet als Kunst of Kitsch moet zien, maar meer als een speeltoestel voor mensen met een fotocamera. Voor speeltoestellen als een wipkip gelden andere regels.

  Wat wel een punt is, is dat we in Alkmaar alle prostitutie op de Achterdam achter ramen hebben. Je wordt niet op straat lastig gevallen door een prostituee en wat dat betreft geeft het beeld een verkeerde en achterhaalde indruk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: