Mrt-12: Watertorens over de IJssel
In Apeldoorn was ik binnen een uurtje lopen weer terug bij het station. En eigenlijk voldeed de stad daarmee aan m’n verwachtingen. Er is weinig mis mee, maar het is ook niet bepaald een woest aantrekkelijke stad.
Nou had ik bij het treinritje in december een watertoren in Zutphen voorbij zien komen. Die wilde ik die dag op de terugweg even bekijken. Daar kwam het niet van, aangezien ik toen via Deventer retour treinde. Nu is er een klein spoorlijntje tussen Apeldoorn en Zutphen. Geen bovenleiding, maar wel een Ariva treintje. En die stond klaar langs het perron.
En net toen ik in wilde stappen reed ie voor m’n neus weg. Ik kon wachten op de volgende, maar veel eerder ging er een gewone NS-trein naar Deventer. En vandaar kan men ook prima naar Zutphen treinen. Kost met zo’n vrijtreinendag niets extra’s en ik zit dan niet de hele tijd op het perron te snaaien.
In Deventer zag ik vanuit de trein ook een watertoren in het noorden van de stad. Dus die eerst maar ‘even’ opgezocht. Vanuit de trein, die daar nog op hoogte is vanwege de IJsselbrug, zag ik ‘m goed boven de woningen uit torenen. Op de grond tussen de huizen was ie uit het zicht. Ik liep stug door met het idee dat ie vanaf de grond ook wel een keer zichtbaar zou worden.
Dat gebeurde echter niet. Wel zag ik de lichtmasten van het Go Aheadstadion en die had ik vanuit de trein helemaal niet gezien. Inmiddels was ik bij een redelijk winkelcentrum, waar een haringkar stond. Een broodje haring leek me wel wat. In de supermarkt eerst maar even iets er bij te drinken gekocht. Opweg naar de kassa kwam ik langs 2 hangouderen bij het gratiskoffiepunt. Die wisten prima aan te geven waar de watertoren staat.
Na het verorberen en wegspoelen van het broodje haring, moest ik nog een flink stuk lopen naar het westen. Achteraf begreep ik m’n navigatiefoutje. De trein rijdt na de IJsselbrug niet rechtdoor naar het oosten, maar buigt behoorlijk af naar het zuid-oosten. Daardoor belandde ik niet in het noorden van de stad, maar in het noord-oosten. Niet erg, er viel goed te wandelen en het was lekker wandelweer met regelmatig zon.
Die zon liet het dan weer een beetje afweten toen ik bij de watertoren was. Een fraai ding dat te boek staat als rijksmonument. Al met al had ik ruim 7km in Deventer gelopen, waar ik eigenlijk bedacht had om er alleen even over te stappen op een trein richting Zutphen.
In Zutphen had ik de watertoren sneller te pakken. Liep er eigenlijk zonder om te lopen op af. Het is geen rijksmonument en onderin zitten apartementen. Maar deze doet nog wel dienst als watertoren en dat is tegenwoordig vrij uniek.
Ik heb later nog wat door de binnenstad van Zutphen gewandeld en daar wat foto’s gemaakt. Kom ik vast nog wel een keer op terug.
De watertorenfoto’s heb ik boven- en onderaan toegevoegd aan m’n eerdere fotopagina met watertorens in Overijssel. Die titel heb ik wat aangepast aangezien Zutphen niet in Overijssel ligt, maar wel over de IJssel.
Overzichtskaartje met locaties van 36 watertorens en 69 speciale pudeksels.
Geplaatst op 2020-03-12, in OV-matig, Treinlopen en getagd als Deventer, Foto, Gelderland, Overijssel, Rijksmonument, Trein, Wandelen, Watertoren, Zutphen. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
Mooi die speklagen in de foto van de Deventer toren. Zo’n appartement lijkt me ook wel wat. Uniek in ieder geval.
Apeldoorn vind ik ook niet zo bijzonder, maar Zutphen vind ik wel bekoorlijk. Doetinchem heeft volgens mij ook een watertoren bedenk ik me nu.
@Nicole: Zo ver ik weet heeft Doetinchem er idd een. Toch ga ik dat niet echt van tevoren uitzoeken. Het gaat me meer om het wandelen in buitenwijken. Dan moet je een of ander doel bedenken. Watertorens is er een van, maar ook oude elektriciteitshuisje, speciale putdeksels of gemalen neem ik op de foto. Een jaar geleden was ik in Maastricht. Daar weet ik notabene hoe die hun voormalige watertoren er uit ziet en waar ie staat. Ben er ooit langs gefietst. En dus de laatste keer vergeten om hem te fotograferen. Een mooie reden om dus nog een keer in die stad te wandelen. ;-)
@Sjoerd: Veel oude watertorens hebben van die speklaagringen. Zal met de periode tussen 1880 en 1910 te maken hebben. Andere panden met speklagen komen ook vaak uit die periode.
Apeldoorn heeft helemaal niks. Super saai. De omgeving, de bossen, die zijn mooi.
@Mack: Maar die bossen zijn nog een flink eind van het station, door de uitgestrekte laagbouw. Hadden ze die inwoners niet allemaal in 1 groot flatgebouw kunnen stoppn? ;-)
Nou ja, ze hebben ook nog de belastingdienst en berg een bos, een dure wijk. En de Apenheul.
Apeldoorn is mijn dorp, daar ben ik geboren en getogen en mijn ouders waren echte Apeldoorners. Het heeft als stad niet zo veel te bieden, wel het Oranjepark, Berg en Bos, de Gedenknaald en paleis Het Loo. Als kind kwam ik veel in de kroondomeinen omdat daar een oom en tante van mij woonden. Oom was houtvester. Apeldoorners waren wat wars van Deventer en Zutphen om dat zij zich heel goed bewust waren dat dit echte steden waren en Apeldoorn slechts een durp